Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?

Ennyivel emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek törlesztője


A jegybank adatai szerint tavaly a lakáshitelek 55 százaléka volt változó kamatozású. Ezeknek a hiteleknek a törlesztőjét a bankok éven belül módosíthatják...


A módosítás alapja egy referenciamutató, jellemzően a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), vagyis az a kamatszint, amelyen a bankok hitelt adnak egymásnak. A BUBOR a forintgyengülés közvetett hatására megugrott. A Bankmonitor úgy számolt, hogy egy átlagos, 8 millió forint összegű és 15 év hátralévő futamidejű hitel havi törlesztője 1 500 forinttal emelkedhet.


A bankközi kamatok emelkedése részben azzal magyarázható, hogy a magyar jegybank jelezte, a vártnál magasabb szintre emelkedő infláció miatt felerősödtek az inflációs kockázatok és a jegybank megteszi a szükséges lépéseket az áremelkedés kordában tartására. Az emelkedő kamatok hatására a februárban rekordszintre gyengülő forint erősödésnek indult.


űAkik változó kamatozású lakáshitelt törlesztenek, azoknál a megoldást a fix kamatozású kölcsönre való váltás jelentheti, így védekezhetnek a jövőbeli esetleges kamatemelkedéssel szemben. Érdemes azonban szakemberek segítségét kérni, mert nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélni.


Ebben segíthetünk mi is. Hívjon, írjon, kérdezzen!