Együtt, az Ön otthonáért

Ezeket a hibákat ne kövesse el!

Az ingatlaneladás 5+1 legnagyobb buktatója – 10-ből 9 tulajdonos el is követi legalább a felét!

 

 

A hazai ingatlanpiac erősen széttagolt, az árak jelentős eltéréseket mutatnak, akár csak ha átmegyünk az egyik utcából a másikba. Az infrastruktúra, a tömegközlekedési lehetőségek, a közbiztonság, a szomszéd, az ingatlan állapota és kora, a lakás tájolása, az ingatlan jogi háttere és még sorolhatnánk.

Vajon mindezekkel Ön is tisztában van?

 

1.leggyakoribb buktató: a helyes ármeghatározás piaci ismeretek nélkül

Sok tulajdonos hisz a mendemondáknak és a televíziónak, amikor „beárazza” ingatlanát. Nézzük az alábbi értéktérképet. Amikor a média azt harsogja, hogy szárnyal az ingatlanpiac, akkor a kékkel és szinte fehérrel jelzett területeken alig érzékelhető ingatlanforgalom van -  jelenleg is - és az árak még mindig rettentően nyomottak. Önt vajon hogyan érinti ez?
Jellemző az is napjainkban, hogy 1-2 millióval túlárazzák az ingatlanjukat a tulajdonosok, arra aspirálva, hogy úgyis most drágaság van, hátha megadják érte a kért árat.

Megoldást jelenthet, ha meghallgat több ingatlanközvetítőt, esetleg egyszerűsített értékbecslést kér ingatlanára, mielőtt belevág az eladásba.

Közelebbről nézve Pest megyei értéktérkép

 

 

2.leggyakoribb buktató: mindenkinek adunk megbízást, aki felhív

 

Sok tulajdonos nem tudja, hogyan kell helyesen ingatlanközvetítőt választani.

Gondolkodott már rajta, hogy mi a különbség az ingatlan ÜGYNÖK/ÉRTÉKESÍTŐ és az ingatlan TANÁCSADÓ között? És ez miben és hogyan érinti Önt és ingatlanát?
Az alábbi ábrán ugyanazt a lakást hirdetik az ingatlanközvetítők, ugyanazon az oldalon, ahol ráadásul csoportba is rendeződnek a hirdetések. Ön kit hívna fel? És még rá sem fért minden hirdető a képre!!! 

 

Megoldást jelenthet, ha döntést hoz. Önmaga próbálkozik az eladással, vagy ingatlanközvetítő céget is megbíz. Bármelyik döntést is hozza, tartson ki mellette. Ha közvetítő céget bíz meg, akkor hallgasson meg több céget, tisztázza az együttműködés szabályait, majd EGY valakit bízzon meg, de ő A-tól Z-ig lássa el feladatát. Felesleges egymással versenyezni, higgye el! Az eladási ár pedig nem lesz drágább, az eladási folyamat és idő pedig egyszerűbb és rövidebb lesz.

 

3.leggyakoribb buktató: nem készültünk fel az eladásra
 

Sok tulajdonos a határozatlanságával, előítéleteivel buktatja meg saját ingatlaneladását. Az ingatlan bemutatása csak a legapróbb szelete az értékesítési folyamatnak.

Ön tudja, mik az ingatlana előnyei és azokat hogyan tálalja a vevőnek?

Tudja, hogy merre szeretne tovább költözni és mennyi idő egy újabb hitelfelvétel a következő ingatlan megvásárlásához?

Volt már egyáltalán hitelképességi vizsgálata?

Tudja, hogy milyen várható és előre nem kalkulált költségei adódhatnak?

Reálisan mérte fel a kiköltözési határidőt?

Meg tudja szűrni a vevőjét, hogy potenciális, fizetőképes-e, vagy csak állandóan ugrál a telefonálók kénye-kedve szerint?

Döntésképes az, aki Önt felhívja, vagy csak  egyszerű turista, aki éppen akkor ráér és csak szórakozni akar az Ön  idejével/ türelmével?

Ha Ön ezekre a kérdésekre (elég ha csak a felére) nem tudja egyértelműen megadni a választ, akkor Ön is csak egy mutogató ügynök, mint azok az ingatlanközvetítők, akiknek bármikor, bárhol, bármilyen megbízás jó, csak egy a lényeg: legyen megbízás!

Megoldást jelenthet, ha alaposan felkészíti magát és családját az eladásra, költözésre. Előre tisztázza ingatlana jogi helyzetét, beszéljen ügyvéddel. Kutassa fel, kivel és mennyiért tud költözködni, készíttessen energetikai tanúsítványt és hitelképességi vizsgálatot szükség szerint. És még sorolhatnánk…vagy bízza rá mindezt egy ingatlan tanácsadóra.

 

4.leggyakoribb buktató – nem készítettük fel ingatlanunkat az eladásra
 

Sok tulajdonos úgy van vele, hogy nem csinálok már semmit a házon, jó ez így is, majd az új vevő megoldja, ahogy szeretné.
 

Ön szívesen nézne olyan házat, ahol rumli fogadja, koszosak a falak, lógnak a vezetékek, a kutya szétrágta a bejárati ajtót, sőt, a kutyigumikon keresztül kell megközelíteni a házat?  Halvány fényt adó izzók világítanak, így nem látni a repedéseket, a külső falaknál pedig tele van pakolva. A tetőcserép elmozdult, a fű nincs levágva és a kert elejéből kell belátni a hátulját is.
 

Amikor autót viszünk a piacra, mindannyiunk leszilikonozza még a kerék abroncsokat is, hogy csillogjon-villogjon és 4-5 wundebaum-ra is beruházunk, hogy jó illat legyen az utastérben. Miért teszünk másképp az otthonunkkal?

 

Erre már hiába mondjuk, hogy „csak a fát kéne átfesteni”…

 

Ide biztos szívesebben lépne be Ön is

 

 

Megoldást jelenthet, ha figyelembe veszi a fentieket és még pénzt is kereshet vele, ráadásul az értékesítési időt is rövidítheti. Ha ingatlanközvetítő véleményét kéri, akkor lesz, akinek az ingatlan bármilyen állapotban megfelel, csak szerződést köthessen. Aki tanácsot ad és később a megbeszélt munkák elvégzése után hajlandó visszatérni, az lehet az Ön embere!

 

 

5.leggyakoribb buktató: nem vagyunk tisztában ingatlanunk jogi hátterével

 

Sok tulajdonos elbukja a tuti vevőt azzal, hogy legyint egyet és azt mondja: szerintünk ez a lakás csodás, hát ide csak be kell költözni, ezt pikk-pakk eladjuk mi is. Nincs is ezzel gond, ha valóban olyan jó a termék, mindig van vevő. Még az árat is eltaláltuk, meg is állapodunk, belecsapunk egymás kezébe és jön a hidegzuhany. Hív a vevő, hogy az ügyvédje lekérte a tulajdoni lapot és rajta van egy 20 évvel ezelőtti jelzálogjog, vagy épp egy elhunyt hozzátartozó haszonélvezeti joga. Így már nem forgalomképes az ingatlanunk! Apró hibának tűnik, pedig óriásinak számít, hogy amikor 1989-ben nagy örömmel felépítettük a házunkat és beköltöztünk lobogtatva a használatbavételi engedélyt, akkor elfelejtettük kihívni a földmérőt és a térképszelvényen nincs is berajzolva a házunk. Mit értékeljen az értékbecslő? Tessék hát tájékozódni a nagy futam előtt, hogy mit is szeretnénk eladni.

Megoldást jelenthet, ha előre tájékozódik, vagy rábízza mindezt egy felkészült ingatlan tanácsadóra.

 

 

6.leggyakoribb buktató – az utolsó pillanatban meggondoljuk magunkat
 

Sok ingatlan tulajdonos esik bele abba maga által "ásott" csapdába, hogy ha jön néhány érdeklődő az ingatlanhirdetésére, akkor elbízza magát és megszólal az a fránya kisördög: lehet, hogy aluláraztam a házam. Ha kérnék még 1 milliót rá, akkor jobb házat vehetnék és még pénzem is maradna. Ez jó ötletnek tűnik, de nem az.
 

Ha már megvan a vevőnk, aki esetleg már költséget / időt áldozott arra, hogy előkészítse az adásvételi szerződést valamint már bátran aláírta saját ingatlanának eladását is. Ne csodálkozzunk azon, hogy aztán a vevő dühösen elmegy, mi pedig elszalasztottuk a lehetőséget. És ekkor halljuk azt , hogy tavaly el tudtam volna adni 20 millióért, idén meg csak tizenkilenc és felet adnak érte.  Hogyne....., mikor lejárattuk hirdetésünket a piacon, ki is adtuk a megbízást fűnek-fának, naná hogy pofátlan és szívszaggató  lesz az áralku is. Amilyen a fogadj Isten, olyan az adjon Isten….
 

Megoldást jelent a határozott döntés és az eladásra való felkészülés. Esetleg nézzen meg előre pár ingatlant ott, ahová költözne. Járja be előre a környéket, ismerkedjen, beszélgessen, mindenképp szánjon időt a jövőjére. Egy felkészült ingatlan tanácsadó hatékonyan segít az árazásban és a tárgyalásokban, de nyugodtan beszéljen jó helyismerettel rendelkező ingatlanközvetítővel ott is, ahová költözne.

 

 

Ezek a legfontosabbak, de még sorolhatnánk, mi mindenre kell odafigyelni.

 

Hogy ne csak az ingatlanturisták járjanak Önnél és maradjon idő a gondtalan pihenésre is, mi most szakmai támogatást adunk Önnek.  Ha igazán jól és magas színvonalon szeretne ingatlanáról tárgyalni és tanácsot kérni, MI ITT VAGYUNK!


Hívjon MOST  (vagy később :) ) és egyeztessünk időpontot, hogy teljesen ingyenesen, az Ön otthonában segíthessünk. Helyszíni felmérésünk után javaslatot teszünk az ingatlan hirdetési irányárára és eladási árára, ellátjuk tanácsainkkal. Együttműködés esetén beszerezzük a tulajdoni lapot és térképszelvényt, elkészíttetjük az energetikai tanúsítványát, melyek díját sikeres eladás esetén visszatérítjük. A fotókat profi, nagy látószögű, tükörreflexes fényképezőgéppel készítjük, a helyiségeket pedig lézeres távolságmérővel mérjük le. Igény szerint – árajánlat alapján - akár 360 fokos panoráma ingatlanbejárást is készít partnercégünk, ennek díját is visszatérítjük irodánk sikeres teljesítése esetén. Ilyen egy webséta nálunk is: KATTINTSON a minta galériáért.

 Valamint, tanácsokat adunk az ingatlan eladásához, adókról, illetékekről.

 

Tőlünk őszinte véleményt kap elképzeléseire, mert nálunk nincs szerződéskötési kényszer. A win-win üzleteket szeretjük, vagyis ha mindenki jól jár. Ezekben számíthat ránk 11 év és közel 1000 ingatlaneladás tapasztalatával a hátunk mögött.

 

Amennyiben nem egyeznek elképzeléseink, vagy nem alakul ki a bizalom és a szimpátia, úgy barátokként válunk el. 

 

Iroda: 2310 Szigetszentmiklós, Paptag u. 24. 1. em. 5.
(időpont egyeztetés szükséges)
Telefon: 06/20-422-2043, 06/20-445-1180
e-mail: iroda@szigetingatlan.hu