Együtt, az Ön otthonáért

Néhány jótanács az ingatlanközvetítő kiválasztásához

Hogyan válasszunk ingatlanközvetítőt?

 

 

Első és legfontosabb tanácsunk, hogy előbb legyen teljes összhang a családban, vagy a döntéshozók között, hogy biztosan EL AKARJÁK ADNI AZ INGATLANT. Ez nagyon fontos.  Nem szép dolog, amikor nem becsülik meg a munkát és ugráltatják az ingatlanközvetítőt, majd utóbb meggondolják magukat.

 

Második tanácsunk, hogy döntsük el, szükségünk van-e az ingatlanközvetítőre. Sokan azt gondolják, hirdetni én is tudok, én is csak feltöltöm a netre és kész. Rendben is van, de mi van a helyes irányár megállapításával, a hirdetési szövegírással, vevők helyes szűrésével, a jogi háttérrel, a finanszírozási kérdésekkel, adókkal, illetékekkel, ártárgyalással, költözéssel, stb…

 

Egy jó ingatlanközvetítő feladata, hogy szakértelmével, tapasztalatával, piacismeretével segítsen és képviselje a megbízóját egy olyan piacon, amelyre az emberek nagy része az életben csak néhányszor merészkedik ki. Hogyan lehet eldönteni, hogy a rengeteg ajánlkozó közvetítőből melyik a számunkra ideális? Segítünk pár fontos szemponttal.

 

1. Szerezzen minél több információt a közvetítőről

Ne csak egy mobilszám vagy email cím legyen az egyetlen, amit tud a cégről. Olyan közvetítőt válasszon, amelynek van címe, rendes irodája, honlapja. Érdemes egy internetes keresőbe is beírni a cég vagy az ügynök nevét, hátha mások már leírták a tapasztalataikat. Ha van ilyen, hagyatkozzon megbízható ismerősei ajánlására, tapasztalatára.

 

2. Keressen a régóta piacon lévő cégeket

Nem véletlenül dicsekednek a cégtáblák az alapítás dátumával, hiszen a régi, jól felépített, biztos lábon álló cégek rendszerint tényleg megbízhatóbbak. Különösen igaz ez az ingatlanpiacra, ahol sajnos nem ritka, hogy az újonnan alakult cégek nem tudnak hosszabb ideig talpon maradni. A mi tevékenységünk például 2006 óta folyamatos az ingatlanpiacon, a vállalkozásunk pedig szerepel a köztartozásmentes adózók adatbázisában és a HVG-Céginformáció adatbázis alapján is megbízható vállalkozás vagyunk. Ha teheti, támaszkodjon egy régebbi cég tapasztalatára. 

Kérdezze meg a közvetítő cég nevét. Ellenőrizze azt az ingyenes cégnyilvántartásban és ellenőrizze, hogy a cég tevékenységi köreiben megtalálható-e az ingatlanügynöki tevékenység. Ha nincs a tevékenységek közt, máris lépjen tovább, ugyanis nem legálisan működő irodáról van szó és nem tudnak Önnek az ingatlanközvetítésről számlát adni. Ez azért lehet hátrányos - a jogszerűtlensége mellett - mert ha pl. még nincs 5 éve az Ön birtokában az ingatlan és eladás után adót kell fizetnie, akkor ez egy adóalapot csökkentő tétel.

Azután mindenképpen keressen rá a cég nevére a megyei, vagy fővárosi ingatlanközvetítők névjegyzékében ide kattintva. Ha ott nincs regisztrálva a cég/egyéni vállalkozó, akkor talán még a végzettsége sincs meg hozzá, de ha meg is van, ez egy kötelező adat, amit mindenkinek láttatnia kell.

 

3. A közvetítőt kérdezze úgy, mintha állásinterjún lenne

Munkát, és az elvégzett munkáért pénzt adsz az ingatlanosnak. Természetes tehát, hogy hasonló kérdéseket tehetsz fel neki, mint egy állásinterjún szokás. Kérdezz rá, milyen végzettsége van, főállásban foglalkozik-e ingatlanokkal, milyen szakmai tapasztalatai vannak. Feltétlenül mondasd el vele a hirdetési stratégiáját: milyen honlapokon fogja hirdetni az ingatlant, milyen érdeklődésre számít, vannak-e már vevőjelöltjei. 
 

Mi a véleménye az árak várható alakulásáról, tud-e tájékoztatást adni egy személyes találkozó alkalmával az adó és illetékfizetéssel kapcsolatban. Nem azért kell tájékozódnia a fentiek alapján, mert Ön nem jártas ebben a szakmában, hanem azért, mert önnek csak azokra van szüksége, akik minőségi tájékoztatást adnak, minőségi munkával. Bátran tegye fel kérdéseit a közvetítőnek, mert a hozzáállásáról, tárgyalástechnikájáról, tapasztalatairól, kommunikációs készségéről szerezhet így információt.

Ha már úgyis tájékozódik az irodáról, megtalálja a hirdetéseiket. Az nem baj, ha nincs egy irodának sok hirdetése, sőt, ez még inkább jelenthet jót is. Aki mindent megbízásba vesz, az a nagy számok törvénye alapján dolgozik, ergo nem is fog küzdeni értünk és az üzlet sikeréért.
 

Ha gagyik a fotók és a leírások, ráadásul tele vannak helyesírási hibával, legyen annyira igényes és lépjen tovább. Íme egy ingatlanközvetítő kolléga :( hirdetése elrettentő példának:
 

„A XXVIII kerületben kínáljuk eladásra 1930-as években épült 197nm-es családi házat, a ház egy 539nm-es sarok telken található. Az utca front felöl akár üzletnek is kialakítható két nagy terű szoba található. Akár két lakás is kialakítható könnyen ráadásul kétszer kétszobás fürdőszobás lakás. A ház hoz pince il. garázs és nyári konyha tartozik. Így összességében 6szobás két fürdő és két wc található benne. Maga a ház felújítást igényel de régi pompájában szeretne tündökölni. Nyílás záró fa és műanyag. Az egyik felét felújította a tulajdonos . A fűtése cirkó és konvektor . Belmagassága 3,3m tükrözi a régi idők építészeti stílusát. Maga a ház több minden lehetőséget kínál. 

Iá:26900000ft „


Igen, változtatás nélkül közöltük. Így már megtudhattuk azt is, hogy van 28. kerület is a fővárosban, hogy a többiről már ne is beszéljünk. Most komolyan: élete munkáját egy tulajdonos így becsüli meg? Ha már a közvetítő nem teszi… Ha így sikerült, nyugodtan mondjon fel neki és keresse tovább az ideális tanácsadóját.
 

4. Aláírás előtt tisztázni kell a szerződés feltételeit

Az ingatlanközvetítővel kötött megállapodást írásos szerződésben szükséges rögzíteni, az ingatlanosnak pedig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (pmt.) törvény értelmében minden tulajdonost azonosítania kell. Tisztázzák előre, milyen feltételek vonatkoznak a megbízóra, megbízottra. Egyértelműen állapodjanak meg a közvetítő díjáról is.
 

Az ingatlanközvetítői szerződések formanyomtatványok, ennek ellenére lehet változtatni rajtuk. Kérje el előre a szerződést és olvassa át. Ha erre nem hajlandó az ingatlanos, akkor keressen másik közvetítőt. Semmiképpen ne írjon alá szerződést, ha nem olvasta végig, ha nem ért valamit, vagy nem ért egyet a tartalmával! Ne fogadja el az ingatlanközvetítőnek azt az érvelését, hogy ez egy formaszerződés, és eddig minden ügyfele aláírta! 

 

5. A több ingatlanos megbízása valóban gyorsabb út az eladáshoz?

Ez egyáltalán nem igaz, szerencsére már "kikopóban" van ez a fajta megoldás, az eladók is tudatosabbak lettek napjainkra. Biztosan nem viszi közelebb a céljához, ha a város minden közvetítője az ön lakását árulja. Gondoljon bele! Ugyanazokon a fórumokon hirdetnek, nagyjából ugyanazokkal az érdeklődőkkel fognak beszélni. Úgy érzik majd, hogy csak a szerencsén múlik, ki fogja végül eladni az ingatlant. Ha több irodával szerződik, egyik sem fog igazán komolyan foglalkozni a lakásával. Ráadásul ez a lakáskeresőket is zavarja. Bizony, ez nem marketingszöveg. Ilyenkor rendszeres a kérdés már az első telefonban, hogy „mi a gond az ingatlannal, miért ennyire sürgős, végrehajtásos-e, talán sok a rossz szomszéd, stb…” Nem jó magyarázkodással kezdeni az értékesítést.
 

Ráadásul ha mondjuk 2 ingatlanközvetítő is visz érdeklődőt mondjuk ugyanazon a napon az ingatlanára és mindkettő tesz ajánlatot, Önnek azt kell elfogadnia, akinek az ajánlatát előbb megkapta, nem pedig azt, amelyik a számára előnyösebb lenne. Ilyenkor a másik ingatlanos is mondhatja, hogy szereztem vevőt, kérem a jutalékom. De gondoljon csak bele. Pizzát rendel 2 helyről és azt mondja a diszpécsernek, hogy "annak fizetek, aki előbb ideér". Valószínűleg senki sem indul el a pizzával. 
 

Tehát bőven elég egy ingatlanközvetítővel szerződni, de magának tartsa fenn a jogot a lakás eladására, ha szeretné. Mi, a Szigetingatlan.hu Kft-nél ilyen szerződésekkel dolgozunk. Amennyiben kiemelt szerződést kötünk, úgy nincs kizárva a tulajdonos az eladásból, maximum költségtérítést kell fizetnie. Ma már másképp nem törvényes. Gondoljon arra, hogy akár valamelyik szomszédja is betoppanhat, hogy hallotta, eladó a lakás, és őt érdekelné…
 

Véleményünk az, hogy ha elkezdi a munkát a kiválasztott ingatlan tanácsadóval, akkor hagyja, hogy A-Z-ig végig vigye az ügyletet. Felesleges versenyezni vele, akkor már inkább ne bízzon meg senkit.

 

 

Ha pedig nekifutunk a legnagyobb vagyontárgyunk eladásának, akkor készítsük is fel az eladásra magunkkal együtt. Mi az az 5+1 hiba, amit ne kövessen el? Kattintson és mutatjuk!