Ezeket a hibákat ne kövesse el, ha eladná ingatlanát!

Az ingatlaneladás 5+1 legnagyobb buktatója

Ezeket a hibákat ne kövesse el, ha eladná ingatlanát!

Ezekre mindenképp figyeljen, ha ingatlanközvetítőnek adna megbízást, vagy ha a saját maga adná el ingatlanát!

A hazai ingatlanpiac erősen széttagolt, az árak jelentős eltéréseket mutatnak, akár csak ha átmegyünk az egyik utcából a másikba. Az infrastruktúra, a tömegközlekedési lehetőségek, a közbiztonság, a szomszéd, az ingatlan állapota és kora, a lakás tájolása, az ingatlan jogi háttere és még sorolhatnánk.

Vajon mindezekkel Ön is tisztában van?

 

1.leggyakoribb buktató: ingatlan ármegállapítás piaci ismeretek nélkül

Sokan kapkodják manapság a fejüket, hogy merre tart a piac így 2023 elején. Nőnek az árak? Csökkennek? Ha esnek, meddig esnek? Mikor lépjünk az ingatlanpiacra, mint eladók? Ha muszáj eladni, akkor mennyiért kínáljuk, hogy jöjjenek is az érdeklődők? 
Jellemző az is napjainkban, hogy milliókkal túlárazzák az ingatlanjukat a tulajdonosok arra spekulálva, hogy az alacsony rezsifogyasztás miatt majd jóval többet fizetnek érte. Mert ma ez is fontos szempont lett. 

Megoldást jelenthet, ha meghallgat több ingatlanközvetítőt, esetleg ingatlan értékbecslést/piaci ármegállapítást kér ingatlanára, mielőtt belevág az eladásba.

Közelebbről nézve az országos értéktérkép

 

 

2.leggyakoribb buktató: minden ingatlanközvetítőnek adunk megbízást, aki felhív

 

Sok tulajdonos nem tudja, hogyan kell helyesen ingatlanközvetítőt választani.

Gondolkodott már rajta, hogy mi a különbség az ingatlan ÜGYNÖK/ÉRTÉKESÍTŐ és az ingatlan TANÁCSADÓ között? És ez miben és hogyan érinti Önt és ingatlanát?
Az alábbi ábrán ugyanazt a lakást hirdetik az ingatlanközvetítők, ugyanazon az oldalon, ahol ráadásul csoportba is rendeződnek a hirdetések. Ön kit hívna fel? És még rá sem fért minden hirdető a képre!!! 

 

Megoldást jelenthet, ha döntést hoz. Önmaga próbálkozik az eladással, vagy ingatlanközvetítő céget  bíz meg. Bármelyik döntést is hozza, tartson ki mellette. Ha ingatlanközvetítő céget bíz meg, akkor hallgasson meg több ingatlanost, tisztázza az együttműködés szabályait, majd EGY valakit bízzon meg, de ő A-tól Z-ig lássa el feladatát. Felesleges egymással versenyeztetni az ingatlanirodákat, higgye el! Az ingatlan eladási ára pedig nem lesz drágább, az eladási folyamat és idő pedig egyszerűbb és rövidebb lesz. Gondolta volna, hogy akár 2 megbízott felé is beállhat a jutalékfizetési kötelezettsége egy rossz döntés miatt?? Hívjon, beszélgessünk erről is!

 

3.leggyakoribb buktató: nem készültünk fel az ingatlan eladására
 

Sok tulajdonos a határozatlanságával, előítéleteivel buktatja meg saját ingatlaneladását. Az ingatlan bemutatása csak a legapróbb szelete az értékesítési folyamatnak.

Ön tudja, mik az ingatlana előnyei és azokat hogyan tálalja a vevőnek?

Tudja, hogy merre szeretne tovább költözni és mennyi idő egy újabb hitelfelvétel a következő ingatlan megvásárlásához?

Volt már egyáltalán hitelképességi vizsgálata?

Tudja, hogy milyen várható és előre nem kalkulált költségei adódhatnak?

Reálisan mérte fel a kiköltözési határidőt?

Meg tudja szűrni a vevőjét, hogy potenciális, fizetőképes-e, vagy csak állandóan ugrál a telefonálók kénye-kedve szerint? A legjobban az "épp arra járunk vasárnap délben" típusú érdeklődőket fogja szeretni. wink

Döntésképes az, aki Önt felhívja, vagy csak  egyszerű turista, aki éppen akkor ráér és csak szórakozni akar az Ön  idejével/ türelmével?

Ha Ön ezekre a kérdésekre (elég ha csak a felére) nem tudja egyértelműen megadni a választ, akkor Ön is csak egy mutogató ügynök, mint azok az ingatlanközvetítők, akiknek bármikor, bárhol, bármilyen megbízás jó, csak egy a lényeg: legyen megbízás!

Megoldást jelenthet, ha alaposan felkészíti magát és családját az eladásra, költözésre. Előre tisztázza ingatlana jogi helyzetét, beszéljen ügyvéddel. Kutassa fel, kivel és mennyiért tud költözködni, készíttessen energetikai tanúsítványt és hitelképességi vizsgálatot szükség szerint. És még sorolhatnánk…vagy bízza rá mindezt egy ingatlan tanácsadóra.

 

4.leggyakoribb buktató – nem készítettük fel ingatlanunkat az eladásra
 

Sok tulajdonos úgy van vele, hogy nem csinálok már semmit a házon, jó ez így is, majd az új vevő megoldja, ahogy szeretné.
 

Ön szívesen nézne olyan házat, ahol rumli fogadja, koszosak a falak, lógnak a vezetékek, a kutya szétrágta a bejárati ajtót, sőt, a kutyigumikon keresztül kell megközelíteni a házat?  Halvány fényt adó izzók világítanak, így nem látni a repedéseket, a külső falaknál pedig tele van pakolva. A tetőcserép elmozdult, a fű nincs levágva és a kert elejéből kell belátni a hátulját is.
 

Amikor autót viszünk a piacra, mindannyiunk leszilikonozza még a kerék abroncsokat is, hogy csillogjon-villogjon és 4-5 wunderbaum-ra is beruházunk, hogy jó illat legyen az utastérben. Miért nem fordítunk elég figyelmet az ingatlanunk eladásra való felkészítésére?

 

Erre már hiába mondjuk, hogy „csak a fát kéne átfesteni”…

 

Ide biztos szívesebben lépne be Ön is

 

 

Megoldást jelenthet, ha figyelembe veszi a fentieket, mert pénzt is kereshet vele, ráadásul az eladási időt is rövidítheti. Ha ingatlanközvetítő véleményét kéri, akkor lesz, akinek az ingatlan bármilyen állapotban megfelel, csak szerződést köthessen. Aki tanácsot ad és később a megbeszélt munkák elvégzése után hajlandó visszatérni, az lehet az Ön embere!

 

 

5.leggyakoribb buktató: nem vagyunk tisztában ingatlanunk jogi hátterével

 

Sok tulajdonos elbukja a tuti vevőt azzal, hogy legyint egyet és azt mondja: szerintünk ez a lakás csodás, hát ide csak be kell költözni, ezt pikk-pakk eladjuk mi is. Nincs is ezzel gond, ha valóban olyan jó a termék, mindig van vevő. Még az árat is eltaláltuk, meg is állapodunk, belecsapunk egymás kezébe és jön a hidegzuhany. Hív a vevő, hogy az ügyvédje lekérte a tulajdoni lapot és rajta van egy 20 évvel ezelőtti jelzálogjog, vagy épp egy elhunyt hozzátartozó haszonélvezeti joga. Így már nem forgalomképes az ingatlanunk! Apró hibának tűnik, pedig óriásinak számít, hogy amikor 1989-ben nagy örömmel felépítettük a házunkat és beköltöztünk lobogtatva a használatbavételi engedélyt, akkor elfelejtettük kihívni a földmérőt és a térképszelvényen nincs is berajzolva a házunk. Mit értékeljen az értékbecslő? Tessék hát tájékozódni a nagy futam előtt, hogy mit is szeretnénk eladni.

Megoldást jelenthet, ha előre tájékozódik, vagy rábízza mindezt egy felkészült ingatlan tanácsadóra, akinek a térképmásolat és a tulajdoni lap értelmezése sem jelent gondot, a problémákra pedig már tapasztalatból tudja a megoldást.

 

 

6.leggyakoribb buktató – az utolsó pillanatban meggondoljuk magunkat
 

Sok ingatlan tulajdonos esik bele abba maga által "ásott" csapdába, hogy ha jön néhány érdeklődő az ingatlanhirdetésére, akkor elbízza magát és megszólal az a fránya kisördög: lehet, hogy aluláraztam a házam. Ha kérnék még 1 milliót rá, akkor jobb házat vehetnék és még pénzem is maradna. Ez jó ötletnek tűnik, de nem az.
 

Ha már megvan a vevőnk, aki esetleg már költséget / időt áldozott arra, hogy előkészítse az adásvételi szerződést valamint már bátran aláírta saját ingatlanának eladását is. Ne csodálkozzunk azon, hogy aztán a vevő dühösen elmegy, mi pedig elszalasztottuk a lehetőséget. És ekkor halljuk azt , hogy tavaly el tudtam volna adni 20 millióért, idén meg csak tizenkilenc és felet adnak érte.  Hogyne....., mikor lejárattuk hirdetésünket a piacon, ki is adtuk a megbízást fűnek-fának, naná hogy pofátlan és szívszaggató  lesz az áralku is. 
 

Megoldást jelent a határozott döntés és az eladásra való felkészülés. Esetleg nézzen meg előre pár ingatlant ott, ahová költözne. Járja be előre a környéket, ismerkedjen, beszélgessen, mindenképp szánjon időt a jövőjére. Egy felkészült ingatlan tanácsadó hatékonyan segít az árazásban és a tárgyalásokban, de nyugodtan beszéljen jó helyismerettel rendelkező ingatlanközvetítővel ott is, ahová költözne.

 

 

Ezek a legfontosabbak, de még sorolhatnánk, mi mindenre kell odafigyelni.

 

Hogy ne csak az ingatlanturisták járjanak Önnél és maradjon idő a gondtalan pihenésre is, mi most szakmai támogatást adunk Önnek.  Ha igazán jól és magas színvonalon szeretne ingatlanáról tárgyalni és tanácsot kérni, MI ITT VAGYUNK!


Hívjon MOST  (vagy később :) ) és egyeztessünk időpontot, hogy teljesen ingyenesen, az Ön otthonában segíthessünk. Helyszíni felmérésünk után javaslatot teszünk az ingatlan hirdetési irányárára és eladási árára, ellátjuk tanácsainkkal. Együttműködés esetén beszerezzük a tulajdoni lapot és térképszelvényt, elkészíttetjük az energetikai tanúsítványát. A fotókat profi, nagy látószögű, tükörreflexes fényképezőgéppel készítjük, a helyiségeket pedig lézeres távolságmérővel mérjük le. Igény szerint akár virtuális websétát, vagyis virtuális ingatlanbejárást is készít partnercégünk. Ez nagyban hozzájárul a potenciális vevők kiszűréséhez.

 

Tőlünk őszinte véleményt kap elképzeléseire, mert nálunk nincs szerződéskötési kényszer. A win-win üzleteket szeretjük, vagyis ha mindenki jól jár. Ezekben számíthat ránk 2006 óta, közel 1000 ingatlaneladás tapasztalatával a hátunk mögött.

 

 

Iroda: 2310 Szigetszentmiklós, Paptag u. 24. 1. em. 5.
(időpont egyeztetés szükséges)
Telefon: 06/20-422-2043, 06/20-445-1180
e-mail: iroda@szigetingatlan.hu

 

 Egyszerű kapcsolati űrlap

Amennyiben kérdése merülne fel, küldje el elérhetőségét és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Az Ön neve*

Email cím*

Telefonszám*

Üzenet szövege

Küldés


Kedves {{ugyfelnev}}!


Köszönjük a www.szigetingatlan.hu weboldalon keresztül elküldött érdeklődését, melyet sikeresen regisztráltunk rendszerünkben.
Kollégánk hamarosan megkeresi Önt.

Türelmét addig is köszönjük!
Üdvözlettel,
Szigetingatlan - Ingatlanközvetítés, értékbecslés
Hiba történt!