Együtt, az Ön otthonáért

Hogyan válasszunk ingatlanközvetítőt?

Hogyan válasszunk ingatlanközvetítőt?

 

Első és legfontosabb tanácsunk, hogy előbb legyen teljes összhang a családban, vagy a döntéshozók között, hogy biztosan EL AKARJÁK ADNI AZ INGATLANT. Ez nagyon fontos.  Nem szép dolog és minősíti az ingatlanok tulajdonosait, amikor nem becsülik meg a munkát és "hintáztatják", ugráltatják az ingatlanközvetítőt és utóbb meggondolják magukat.

 

Második tanácsunk, hogy döntsük el, szükségünk van-e az ingatlanközvetítőre. Sokan azt gondolják, hirdetni én is tudok, én is csak feltöltöm a netre és kész. Rendben is van, de mi van a helyes irányár megállapításával, a hirdetési szövegírással, vevők helyes szűrésével, a jogi háttérrel, a finanszírozási kérdésekkel, adókkal, illetékekkel, ártárgyalással, költözéssel, stb…

 

Tehát mint látható, sokat segíthet egy ingatlanközvetítő ingatlanunk eladásában, s nem biztos, hogy megéri, ha a közvetítői díjon próbálunk meg spórolni. Arra azonban figyeljünk, hogy kit választunk! Az ingatlanközvetítők szakértelme és a közvetítői díjak mértéke jelentősen eltér. A helyzetet bonyolítja, hogy az ár és a profizmus nem feltétlenül függ össze. Nézzünk tehát körül alaposan, kérdezzük meg ismerőseinket, hogy kit ajánlanak, látogassunk el a kiszemelt közvetítő irodájába, s még a megbízás előtt szerezzünk benyomásokat az ingatlanközvetítő szakértelméről egy beszélgetés keretében! Dönteni csak ezután érdemes.

 

Gyanakodjunk, ha az ingatlaniroda valami ilyesmi képet mutat: 

 

 

Akkor már inkább egy szép nappaliból jöjjön ki a kolléga. Feltételezhetjük, hogy ha egy üzlet igénytelen környezetben van, nem is túl szép arculattal, akkor a hozzáállás sem lehet túl igényes.

 

Íme egy nem túl „bő lére eresztett” tulajdonosi hirdetés:

Több hiba is van. Rossz kategóriában lett feladva, pontatlan és tk. nulla információt ad. Ennél azért kicsit többre vágyik az érdeklődő.

 

És íme egy fotó, ami szintén az „ez most épp nem sikerült” kategóriában versenyezhet:

 

Biztosan nem volt szívük felébreszteni a bácsit. 

 

 

És hát a tárgyalástechnika:

Mielőtt ez az ügyfél a mi kedves ügyfelünk lett, az egyik piacvezető hálózat helyi irodájába látogatott el, érdeklődés gyanánt, hogy mégis mire számíthat lakása eladása kapcsán. Az irodában már azzal kezdték, hogy „tudják, hogy nálunk 5%+Áfa a sikerdíj?”

Majd bemutatkozás következett és miután ügyfelünk elmondta, hogy hol és mekkora, milyen állapotú lakása lesz eladó, megkérdezte, hogy mennyi idő alatt reális az értékesítés. Jött is a válasz: „1 hét alatt eltoljuk.”

Mire ügyfelünk megkérdezte: " Mit tetszik eltolni, a biciklit?”

Az ingatlanközvetítő nagyot nézett...

 

Nem írtak megbízási szerződést. Szóval, a nagy név és nagy logó nem minden. Sőt!

 

Egy másik helyen egy régi ismerősünk tett látogatást tájékoztatást kért volna. Elmondta, hogy milyen ingatlant adnának el és hol, majd megkérdezte, hogy kaphat-e szerződés mintát és mi a sikerdíj? A ingatlanközvetítő (bár Őt ezek után nem tartanánk annak) azt válaszolta, hogy nem ad szerződést, az első fél óra ingyenes és majd a helyszínen megmondja, hogy mennyiért dolgozik.

Ez a tájékoztatás megalapozta az amúgy sem kecsegtető külsejű iroda bizalmát a tulajdonos felé.

Ezek után csak pár tanács, ha a tájékoztatás nem megfelelő:

 

Semmiképpen ne írjon alá szerződést, ha nem olvasta végig, ha nem ért valamit, vagy nem ért egyet a tartalmával! Ne fogadja el az ingatlanközvetítőnek azt az érvelését, hogy ez egy formaszerződés, és eddig minden ügyfele aláírta! Mindenképp kérjen az első telefon, vagy találkozó alkalmával egy szerződés mintát, hogy otthon áttanulmányozhassa! Ha ezt nem engedi a közvetítő, akkor álljon fel azonnal és keressen egy másikat!

Kérdezze meg a közvetítő cég nevét. Ellenőrizze azt az ingyenes cégnyilvántartásban és ellenőrizze, hogy a cég tevékenységi köreiben megtalálható-e az ingatlanügynöki tevékenység. Ha nincs a tevékenységek közt, máris lépjen tovább, ugyanis nem legálisan működő irodáról van szó és nem tudnak Önnek az ingatlanközvetítésről számlát adni. Ez azért lehet hátrányos, mert ha pl. még nincs 5 éve az Ön birtokában az ingatlan és eladás után adót kell fizetnie, akkor ez egy adóalapot csökkentő tétel.

Azután mindenképpen keressen rá a cég nevére a megyei, vagy fővárosi ingatlanközvetítők névjegyzékében. Ha ott nincs regisztrálva a cég/egyéni vállalkozó, akkor talán még a végzettsége sincs meg hozzá, de ha meg is van, ez egy kötelező adat, amit mindenkinek láttatnia kell.

Nyugodtan kérdezzen rá arra is, hogy a környéken adott-e el hasonló ingatlanokat a közvetítő, mi a véleménye az árak várható alakulásáról, tud-e tájékoztatást adni egy személyes találkozó alkalmával az adó és illetékfizetéssel kapcsolatban, és ha telefonon hívták, akkor mi alapján választotta ki az ön ingatlanját. Nem azért kell tájékozódnia a fentiek alapján, mert Ön nem jártas ebben a szakmában, hanem azért, mert Önnek csak azokra van szüksége, akik minőségi tájékoztatást adnak, minőségi munkával. Bátran tegyen fel kérdéseit a közvetítőnek, mert a hozzáállásáról, tárgyalástechnikájáról, tapasztalatairól, kommunikációs készségéről szerezhet így információt.

Ha már úgyis tájékozódik az irodáról, megtalálja a hirdetéseiket. Az nem baj, ha nincs egy irodának sok hirdetése, sőt, ez még inkább jelenthet jót is. Aki mindent megbízásba vesz, az a nagy számok törvénye alapján dolgozik, ergo nem is fog küzdeni értünk és az üzlet sikeréért.

Ha gagyik a fotók és a leírások, ráadásul tele vannak helyesírási hibával, legyen annyira igényes és lépjen tovább. Ha nem az, az egy másik kérdést vet fel... Íme egy ingatlanközvetítő kolléga :( hirdetése elrettentő példának:

„A XXVIII kerületben kínáljuk eladásra 1930-as években épült 197nm-es családi házat, a ház egy 539nm-es sarok telken található. Az utca front felöl akár üzletnek is kialakítható két nagy terű szoba található. Akár két lakás is kialakítható könnyen ráadásul kétszer kétszobás fürdőszobás lakás. A ház hoz pince il. garázs és nyári konyha tartozik. Így összességében 6szobás két fürdő és két wc található benne. Maga a ház felújítást igényel de régi pompájában szeretne tündökölni. Nyílás záró fa és műanyag. Az egyik felét felújította a tulajdonos . A fűtése cirkó és konvektor . Belmagassága 3,3m tükrözi a régi idők építészeti stílusát. Maga a ház több minden lehetőséget kínál. 


Iá:26900000ft „

 

Igen, változtatás nélkül közöltük. Így már megtudhattuk azt is, hogy van 28. kerület is a fővárosban, hogy a többiről már ne is beszéljünk. Most komolyan: élete munkáját egy tulajdonos így becsüli meg? Ha már a közvetítő nem teszi… Ha így sikerült, nyugodtan mondjon fel neki és keresse tovább az ideális tanácsadóját.

 

Érdemes kizárólagos szerződést kötni az ingatlanközvetítővel, ha megtaláltuk a számunkra ideálisat?

Ez csak akkor tisztességes és jogszerű, ha a kikötés határozott, egyedileg megtárgyalt, kellően behatárolt és részletezett. Alapvetően tehát jogszerű a kizárólagossági kikötés, ugyanakkor nem az, ha jutalékot rögzít a megbízott javára akkor is, ha nem a megbízott tevékenységének eredménye az adásvételi szerződés. Ahogy a Kúria 1333/2005. gazdasági elvi határozatában fogalmaz: „Nincs annak jogi akadálya, hogy a megbízó kötelezze magát arra, hogy valamely ingatlan közvetítésével kizárólag a vele szerződő ingatlanközvetítőnek ad megbízást. Ha ezt a megállapodást megszegi, szerződésszegést követ el és akkor is köteles díjat fizetni, ha a szerződés másik megbízott tevékenysége folytán jött létre. Olyan tartalmú kizárólagossági kitétel azonban, amely szerint a megbízottat akkor is megilleti a jutalék, ha a megbízó a megbízás tartama alatt maga adja el az ingatlant, Ptk. 209/B. §-ának (2) bekezdése szerint tisztességtelen.”


FONTOS! A fentieknek nem megfelelő megbízást ma már nem szabad aláírni, mert a tulajdonost nem szabad korlátozni abban, hogy rendelkezzen a saját tulajdona felett. Ha ilyen szerződést kap kézhez, mondjon egy nagy NEM-et.


De azt is leszögezetjük, hogy nem viszi közelebb a céljához, ha a város minden közvetítője az ön lakását árulja. Gondoljon bele! Ugyanazokon a fórumokon hirdetnek, nagyjából ugyanazokkal az érdeklődőkkel fognak beszélni. Úgy érzik majd, hogy csak a szerencsén múlik, ki fogja végül eladni az ingatlant. Ha több irodával szerződik, egyik sem fog igazán komolyan foglalkozni a lakásával. Ráadásul ez a lakáskeresőket is zavarja. Bizony, ez nem marketingszöveg. Ilyenkor rendszeres a kérdés már az első telefonban, hogy „mi a gond az ingatlannal, miért ennyire sürgős, végrehajtásos-e, talán sok a rossz szomszéd, stb…” Nem túl jó alkupozíció.


Elég egy ingatlanközvetítővel szerződni, de magának tartsa fenn a jogot a lakás eladására, ha szeretné. Mi, a Szigetingatlan.hu Kft-nél ilyen szerződésekkel dolgozunk. Amennyiben kiemelt szerződést kötünk, úgy nincs kizárva a tulajdonos az eladásból, maximum költségtérítést kell fizetnie. Ma már másképp nem törvényes. Gondoljon arra, hogy akár valamelyik szomszédja is betoppanhat, hogy hallotta, eladó a lakás, és őt érdekelné…


Ettől függetlenül a véleményünk az, hogy ha elkezdi a munkát a kiválasztott ingatlan tanácsadóval, akkor hagyja, hogy A-Z-ig végig vigye az ügyletet. Felesleges versenyezni vele, akkor már inkább ne bízzon meg senkit.

 

Ha pedig nekifutunk a legnagyobb vagyontárgyunk eladásának (bocs, ha az autója drágább… :) ) akkor készítsük is fel az eladásra magunkkal együtt. Mi az az 5+1 hiba, amit ne kövessen el? Kattintson és mutatjuk!