A legnagyobb lakásvételi baklövések

A legnagyobb lakásvételi baklövések

2016-06-23 15:40:26
Forrás: Azenpenzem.hu

2016. április 20. Érzékelhetően nő a lakásvételi és eladási kedv, így aki hagyja, az belehajszolódhat olyan ügyletbe, amit később megbán. Röpke körképünkből kiderül, hogy a most leginkább keresett új lakásokból jókora a hiány. A jó reakció azonban biztosan nem az, hogy az érintettek vad kapkodásba kezdjenek. Összeállítottuk a tipikus ingatlanpiaci buktatókat.


Több olvasónk is azt jelezte, hogy végül nem merte tovább halogatni a dolgot, olyan lakást vett meg, amelynél kénytelen volt az eredeti elképzeléseseiből engedni.  Több ingatlanról is lecsúszott ugyanis az ár emelése, a készpénzes vevők megjelenése miatt. Érzékelhető a hiszti a piacon, amit például az ingatlanközvetítők határozottan fűteni igyekeznek. A hétvégén rendezik meg a kilencedik Lakásbörzét (Budapesten a Lurdy házban), aminek a hangulata a jelen körülmények között alighanem elég felhevült lesz majd.

Egyre nő az érdeklődés az újépítésű lakások iránt, de kínálat még mindig elég csekély. Az azonnal költözhető eladatlan lakáskészlet Budapesten idén januárra alig 300 lakásra csökkent, de a már épülő projektekben is csak ezer lakásból lehet választani – derült ki korábban piaci felmérésből. Ami pedig az árakat illeti: több szakértő is úgy látja, hogy tavaly a forgalom és az árak drasztikus növekedése nem a piac szerves fejlődésének eredménye volt, hanem a befektetési céllal történő vásárlások magas aránya játszotta a főszerepet. Az idén pedig akadnak, akik egyenesen ingatlanpiaci lufiról, és annak várható kipukkadásáról beszélnek.

A tendenciákat nehéz megjósolni, mert túl sok hatás érte most egyszerre a piacot; megjelent az új CSOK, ami az újépítésű lakások esetében a kínálat hiánya miatt dobta meg látványosan az árakat. Számos új lakás csak 2017 végére, sőt 2018-ra készül majd el. Ezeknél még az előértékesítés sem kezdődött meg. Körülnéztünk, hogy a már vásárolható új lakásoknál mi a helyzet, és az adatok (amelyeket esetenként csak a beruházó általános tájékoztatásából lehet tudni) is erőteljes keresletre utalnak.
 

Már és még erősen foghíjas a paletta


Például a győri Városrét lakóparkban már csak egyetlen eladó lakás van. Pomázon 80 négyzetméteres sorházakat lehetett venni mintegy 30 millió forintért, de már csak elvétve akad eladó lak. Az ugyanitt 15-33 millió forintért árult lakások között a legkedveltebb méretek szintén elkeltek. A Kondorosi lakónegyed mostani üteméről azt a tájékoztatást adják, hogy a lakások értékesítése hamarosan befejeződik, de indul az újabb projekt. A Sasad Liget 4. ütemében a bevezető áron kínál 299 lakás 30 százaléka már elkelt. (Utóbbi fejlesztők megjelennek a Lakásbörzén is.)

Aki új lakást keres, de nem hajlandó – ahogy egyik olvasónk fogalmazott – az „égben egy felhőért” fizetni, és éveket várni, az biztosan nincs könnyű helyzetben. Több kisebb építkezést is megnézve, inkább csak földszinti, vagy északi-nyugati fekvésű otthonokat lehet választani. Egy lakás hosszú távra szóló igen jelentős beruházás egy család életében, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy mindenki őrizze meg a józanságát. Az Ingatlanjog.hu (itt tanács is kérhető az adásvételhez) összeállította, saját tapasztalatai alapján mik a leggyakoribb baklövések, amiket az ingatlan adásvétele során el lehet követni. Rövidítve, és általunk kiegészítve mellékelten látható ez a lista.
 

Lakásvételi baklövések

  • Tulajdoni viszonyok – nem csak csalók, hanem trehány emberek is lehetnek, akik a tulajdoni lapra (akár több évtizede) nincsenek bejegyezve, de ilyen külön is előfordulhat például a garázsnál. Új lakásnál azt nem árt tisztázni, mi a miénk, és mi a társasházé, lakóparké
  • Ügyvédválasztás – se az eladónak, se a vevőnek nem érdemes a másik fél jogi képviselőjére bíznia magát (bármennyire szimpatikusnak is tűnik valaki)
  • Felületes megtekintés – ez piaci fellendülés esetén különösen veszélyes, ezen a téren hat leginkább a kapkodás. Arra is érdemes figyelni, hogy a szerződés aláírása és a tényleges birtokbaadás között gyakran hónapok telnek el
  • Kapkodás – a szerződésből való kihátrálás következményekkel jár, ami a legtöbb esetben anyagi veszteséget okoz (ezért érdemes még a megállapodás előtt alaposan tájékozódni)
  • Elhibázott bankszámlaszám – az ügyvédek tapasztalatai szerint éppen a „profik”, vagyis a sokszor utalók, hibáznak leginkább (a gyorsított átutalás a veszélyeket is növelte)
  • Plusz teher – a tulajdoni lapot az ügyvédnek kötelessége kontrollálni, de ez még nem biztosíték arra, hogy az ingatlan tényleg teljesen „tiszta”. Közműtartozásoknak, de a társasház helyzetének (újnál a várható kiadásoknak) is célszerű utánanézni. Mint korábban írtuk, előfordulhat, hogy a bank olyan nyilatkozatot kér, amelyben a vevőkre hárítja annak kockázatát, hogy a beruházó nem fizet
  • Határidők – bizonytalanság esetén, tehát ha valaki nem tudja, mit mikorra képes vállalni, érdemes előszerződést kötni (megjegyezzük, az ingatlanközvetítőnek ilyenkor is járhat a teljes jutalék)
  • Könnyelműség – sokan az egész procedúrát megunva, végül kijelentik: „essünk túl rajta”, pedig semmilyen szerződést sem szabad elolvasás és átgondolás nélkül aláírni!
  • Járulékos költségek – érdemes már az ingatlan meghirdetése, az ingatlankeresés megkezdése előtt tájékozódni minden (díj, jutalék, illeték, adó) várható kiadásról, ne legyen "kicentizett" a pénz, ma már a költözés sem kerül kevésbe
JOGI ISMERETEK
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
A parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
A kártérítési felelősség egyik különös esete a házi állatok által okozott károkért való felelősség. A mostani cikkben azokból az esetekből adunk ízelítőt, amikor a háziállat, vagy egy kóbor állat okoz kárt, például a gépkocsinkban.