ÍGY KELL ELADNI HITELLEL TERHELT INGATLANT!

ÍGY KELL ELADNI HITELLEL TERHELT INGATLANT!

2017-03-03 13:47:47

Mindenkinek, aki hitellel terhelt ingatlant szeretne értékesíteni, tudnia kell, hogy speciális típusú adásvételi szerződést kell kötnie.


Aki hitellel terhelt ingatlant akar eladni, más típusú adásvételi szerződést kell kötnie a vevővel, mintha tehermentes ingatlant adna el. A terhelt ingatlan vásárlására a bankok is fel vannak készülve, így az ingatlan ügy megoldása nem jelent problémát. Ezekben az esetekben a vevő által megfizetett vételár egy része az eladó kölcsönének kiegyenlítésére szolgál, és közvetlenül a hitelnyújtó bank részére kerül megfizetésre. Ennek két fajtája van.

 

Készpénzes vevő

Amennyiben a vevő készpénzért vásárol, akkor vagy bankszámláról átutalja közvetlenül az eladó hitelnyújtó bankjának a hitelből fennmaradó összeget, vagy ha nagyobb biztonságra törekszik, akkor ügyvédi letéti számlára utalja ezt az összeget, és az ügyvéd gondoskodik az összeg tovább utalásáról az eladó bankja felé. Ezt követően, az eladónak gondoskodnia kell a bankjánál, a jelzálogjog törléséről, azaz tehermentesítenie kell az ingatlant. Ez a bank engedélye alapján, és a szabványos ingatlan-nyilvántartási kérelem benyújtása útján történik, 6.600,-Ft eljárási díj lerovása ellenében, a földhivatalnál.

Amíg ez nem történik meg, a legtöbb esetben a vevő visszatartja a maradék vételárrészt, és ezt akkor utalja át az eladónak, ha az ingatlan ténylegesen tehermentesítésre került. Ezáltal a gyakorlatban az eladó csak a kiváltandó kölcsönön felüli részt kapja meg személyesen, az összeg többi része közvetlenül a hitelnyújtó bankjához kerül átutalásra, annak érdekében, hogy a jelzálogjogot törölni lehessen az ingatlanról.

 

Hiteles vevő

Ha a vevő hitelből vásárolja meg a hitellel terhelt ingatlant, akkor hasonló az eljárás, csak jóval bonyolultabb, és hosszadalmasabb. Magyarországon a bankok nem vállalják át egymás között a lakáshiteleket, mivel az ingatlan kölcsönöket személyre szabottan adják, így tulajdonképpen egy hitel kiváltási hitel a megoldás. A korábbi ingatlan hitel lezárásra kerül, és a vevő bankja általi végtörlesztés útján tehermentesítik az ingatlant, amit közvetlenül az eladó bankjának utal át. Ez persze a vevő oldaláról egyben ingatlan alapú hitelfelvételt is jelent.

Az ingatlan eladójaként első lépésként kérni kell egy hiteltartozás igazolást a hitelnyújtó banktól, és egyidejűleg be kell jelenteni a hitelszámla lezárását. Majd ennek alapján az ingatlanjogász készít egy ingatlan adásvételi szerződést a felek között. Ekkor a vételártartozás hitelt fedező része teljesíthető az ügyvéd letéti számlájára is. Így ő végzi el a tehermentesítést. Nagyon fontos, hogy a felek az adásvételi szerződésben rögzítsék: mennyi az az összeg a vételárból, amelyet a vevő bankjának az eladó hitelnyújtó bankja, vagy a letétkezelő ügyvéd felé kell átutalni ahhoz, hogy az ingatlan eladója a tehermentesítési kötelezettségének eleget tudjon tenni. A fentiekhez fontos, hogy az eladó a hitelt egy bizonyos értéknapra zárassa le, hiszen eddig a napig számítja ki az eladó hitelnyújtó bankja az összes fennmaradt tőke,  kamat és költség tartozást. Fontos, hogy eddig a napig meg kell érkeznie a vételár vonatkozó részének, hiszen a következő napon már más kamat összegekkel kellene számolni. Minden ilyen megoldáshoz azonban javasoljuk az érintett bankok szabályzatainak átolvasását, ugyanis a tehermentesítés menete bankonként változhat.

 

Amennyiben konkrét kérdése merülne fel, bátran keressen bennünket elérhetőségeinken, ismerjük az összes hazai pénzintézet elvárását a tehermentesítéssel kapcsolatban!

 

Kattintson az elérhetőségekért: Dr. Nagy Tamás Ügyvédi Iroda