Közös költséggel tartozik?- Levonhatják a fizetéséből

Közös költséggel tartozik?- Levonhatják a fizetéséből

2016-03-21 15:59:47
Forrás: Napi.hu

A februári jogszabály módosításnak köszönhetően lehetőség van arra is, hogy jogerős fizetési meghagyással a nemfizető béréből tiltsák le a hátralékot - írja a Híradó.hu.


A közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjogot februártól már csak azután lehet bejegyeztetni az ingatlanra, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható. Így megszűnt az a gyakorlat, miszerint a közgyűlésnek elegendő megszavazni vagy a közös képviselőnek felhatalmazás alapján jogerős ítélet nélkül lehetséges elindítani a jelzálogjog bejegyzést.

Nem lehetetlen a gyors behajtás

Az új szabályozás alkalmazásához gyorsított eljárásokra lesz szükség - mondta a portálnak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke. Csak így lehetne az elhúzódó behajtásoknak elejét venni - tette hozzá.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Budapesten pozitív változás tapasztalható a végrehajtói munkában. Példaként említette, hogy nemrégiben jogerős fizetési meghagyással egy hét alatt sikerült 700 ezer forintos tartozást behajtani. Az ingatlanra jelzálog került, a munkabér 33 százalékát levonták, sőt még két személygépkocsit is lefoglaltak.

Az ilyen precedens és sikeres történetek a többi tulajdonost is elgondolkodtatják, és inkább megfizetik a hátralékukat - mondta. De vannak akár évekig elhúzódó eljárások is.

A munkabérből levonható

A jogszabályváltozás lehetőséget ad arra is, hogy a hátralékos tulajdonos magánokirati formában kiadott nyilatkozatban elismerhesse tartozásának mértékét, jogszerűségét és fennállását. Ilyen esetben azonnal megindulhat a végrehajtás, ami a jelzálogjog bejegyzés mellett a munkabér 33 százalékának megterhelését, az ingóságok lefoglalását, szélsőséges esetben árverést jelent. A több éves, meg nem fizetett adósságoknál érdemes árverést tartani.

A felelősség a közös képviselőké

A közös képviselőnek kell megfelelően és időben érvényesíteni a társasház érdekeit ahhoz, hogy a ne a nemfizető lakók kerülhessenek előnyös helyzetbe. Könnyebben és gyorsabban behajthatók a hat hónap alatti tartozások. Nagy "fegyver" lehet még a folyamatos tájékoztatás is. El kell mondani a hátralékkal rendelkező tulajdonosoknak, hogy a nemfizetés következményei milyen további anyagi terheket jelenthet számukra - magyarázta a MaKKE szakmai igazgatója.

JOGI ISMERETEK
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
A parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
A kártérítési felelősség egyik különös esete a házi állatok által okozott károkért való felelősség. A mostani cikkben azokból az esetekből adunk ízelítőt, amikor a háziállat, vagy egy kóbor állat okoz kárt, például a gépkocsinkban.