Meddig szól a garancia az új építésű lakásokra?

Meddig szól a garancia az új építésű lakásokra?

2017-06-30 13:15:47

Új építésű lakás vásárlásánál a kivitelezőt kötelező jótállás, vagy más szóval garancia terheli. Egyre gyakoribb, hogy az eladók a gyanútlan lakásvásárlókat nem tájékoztatják kellő alapossággal a garanciáról. Mennyi a jótállási idő, pontosan mire is vonatkozik a garancia? Jönnek a legfontosabb részletek.


A jótállás előnye, hogy a kivitelező a jótállási időn belül a lakásban előforduló valamennyi, garanciális hiba miatt helytállni tartozik. Felelőssége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést, azaz a műszaki átadás-átvételt követően keletkezett (a bizonyítás ezen esetekben nem egyszerű, és általában szakértő bevonását igényli). A helytállási kötelezettség elsősorban a hibás dolog kijavítására, kicserélésére, a munka ismételt elvégzésére irányul, de ezen túlmenően ‒ amennyiben a vállalkozó az igények teljesítésére nem képes vagy nem hajlandó – a jogosult számára biztosított az árleszállítás vagy az elállás joga is.

 

Lényeges előírás továbbá, hogy a kivitelező jótállási jegy kiállítására és átadására köteles, a jótállási igény ugyanis elsősorban ennek alapján érvényesíthető. A lakástulajdonosokat védő további fontos szabály, hogy a jótállási jegy átadásának az elmaradása, illetve annak hiányos kitöltése nincs kihatással a jótállási kötelezettségvállalás érvényességére.

A kötelező jótállás mindenekelőtt az épületszerkezetekre terjed ki, mely esetben a jótállás időtartama 3 év. A jogszabályban meghatározott típusú lakó- és épületberendezések beépítésére és beszerelésére, valamint a lakóépületnek a lakásokat kiszolgáló helyiségeire és részeire ugyancsak 3 év időtartamú kötelező jótállás vonatkozik.Ez utóbbi kategóriába tartozik különösen a tetőterasz, a pince- és padlástérség, a kapualj, a lépcsőház és annak folyosói, a függőfolyosók, a kerékpártároló és a hulladéktároló, a garázs és a teremgarázs.

A jogszabályban meghatározott épületszerkezetek építése során felhasznált építőanyagokra, termékekre vonatkozó garancia ezek jogszabályi besorolásától függően 5 vagy 10 év. A jogszabályi kategorizálás alapján 5 év garancia terjed ki – a teljesség igénye nélkül – a nyílászárókra, az ereszcsatornákra, a vakolatra, a burkolatra és az elektromos vezetékhálózatra.

A legmagasabb időtartamú, 10 év jótállási időt a jogszabály a legalapvetőbb épületszerkezetek és azok építési anyagai esetében írja elő, így például az alapozási szerkezetekre, a teherhordó vázakra, a födémekre és fedélszerkezetekre, a kéményekre, a talajvíz elleni szigetelésekre, a csővezetékekre. Az építési anyagok közül a kiterjesztett 10 éves garancia többek között az égetett téglákra, a különböző vasbeton elemekre, az előre legyártott cölöpökre és talpgerendákra, fa- és acélgerendákra, a hő-, pára- és hangszigetelő anyagokra, a nyomócsövekre, lefolyócsövekre és csőidomokra vonatkozik.

A kötelező jótállás előírásaitól kizárólag a megrendelő és a lakástulajdonos előnyére lehet eltérni, és semmis az a megállapodás, amely a jogszabályban foglaltaktól a hátrányukra tér el. Ettől függetlenül az ingatlan-adásvételi szerződésben hangsúlyozottan ajánlott legalább utalni a kötelező jótállásra, a későbbi félreértések tisztázása és az esetleges jogviták elkerülése érdekében. Amennyiben pedig az adásvételi szerződést a vállalkozó által megbízott jogi képviselő készíti el, ajánlatos a vevő részéről legalább egy jogi kontroll erejéig saját jogi képviselőt igénybe venni.

Szerzőnk Dr. Bihary Ákos ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

JOGI ISMERETEK
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
A parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
A kártérítési felelősség egyik különös esete a házi állatok által okozott károkért való felelősség. A mostani cikkben azokból az esetekből adunk ízelítőt, amikor a háziállat, vagy egy kóbor állat okoz kárt, például a gépkocsinkban.