Vevőként is terhelhet engem az eladó közös költség tartozása?

Vevőként is terhelhet engem az eladó közös költség tartozása?

2017-06-30 13:10:17
Forrás: VG.HU

A közösköltség-hátralék nullás igazolásához kötné a Kúria a társasházi ingatlanok adásvételének földhivatali bejegyzését, miután a bírói joggyakorlatban sincs egység az emiatt tömegesen induló perekben.

Még a Kúria munkacsoportja sem jutott egységes álláspontra abban a kérdésben, hogy a társasházak az adásvételi szerződés létrejötte után kitől – az eladótól vagy a vevőtől – követelhetik a közösköltség-elmaradás megfizetését. Pedig a szándék éppen az a Kúria több témában, rendszeresen felálló elemzőcsoportjai esetében, hogy az ítélkezési gyakorlatot elemezve megpróbáljanak javaslatokat összeállítani az adott területet jellemző kérdésekben a bírók számára. Az évek során az eddigi legnagyobb érdeklődés a társasházi perek témáját kísérte.

Mint Harter Mária, a Kúria tanácselnöke a tíz bíróból és hét külsősből (ügyvédekből, egy jegyzőből és a szakminisztérium tanácsadójából) álló munkacsoport összefoglalóját ismertető tájékoztatón elmondta: többszöri nekifutásra sem jutottak dűlőre a hátralékok ügyében, miközben azt látták, hogy a perekben is igen különböző határozatok születnek. A munkacsoport tagjainak egyik fele szerint a hátralékot annak kell megfizetnie, akinek a tulajdonlása idején keletkezett, a másik álláspont szerint azonban a vevő egy státuszba lép be, amivel együtt jár, hogy a társasház összes korábbi határozata érvényes rá, ennek értelmében az ingatlannal járó összes kötelezettség is.

 

Bár sokan lepapírozzák, hogy közösköltség-hátraléktól mentesen veszik meg a lakást, utóbb a társasház számára ez nem elég, ugyanis az eladó és a vevő egymással szerződik ilyen esetben, nem a társasházzal. A többféleképpen értelmezett helyzet ellenszere az egyértelmű előírás lenne, mely szerint az ingatlan-nyilvántartási (azaz földhivatali) bejegyzés jogszabályi feltételéül szabnák a hátralékmentesség igazolását. Ehhez a Földművelésügyi Minisztérium egyik rendeletét kell módosítani, amit a Kúria hamarosan indítványozni fog – tudtuk meg Harter Máriától.

Sok per indul a közösköltség-hátralék miatt, de a tanácselnök nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi, és hogy milyen összegekről van szó, mert a hárommillió forint alatti értékű vagyonjogi perekben nem lehet felülvizsgálati kérelemmel élni, vagyis azok nem jutnak el a Kúriáig. Egységes álláspont van viszont abban, hogy közösköltség-hátralék miatt haszonélvező és ingatlantulajdonos közül az utóbbit terheli a fizetési kötelezettség, még akkor is, ha a közös költség nagy része rezsielemekből áll össze. Ilyen esetben beperelheti a tulajdonos a haszonélvezőt, de csak ha befizette a hátralékot, mivel a bírói gyakorlatban elsődlegességet élvez a társasházi közösség működésének biztosítása.

 

Állandó munkacsoport lesz

Társasházi perekben mindig vannak slágertémák: a tetőtér-beépítések, házmesterlakások és garázsbeállók ügye lecsengett, most a panelprogramban való részvétel (és annak költsége) szül vitákat, és küszöbön állnak a 100-150 éves házakra váró, drága felújítások költségei miatti nézeteltérések – hangzott el. A lakáshotelek pereket nem szülnek, az szmsz-ben kitilthatják azokat a házból a lakók, de megbírságolni a tulajdonost nincs joguk. A darázsfészeknek számító társasházi jogviták rendezésének egyszerűsítésére, a bírók és a törvényességi felügyelettel nemrég megbízott jegyzők munkájának segítésére a Kúria állandó munkacsoport létrehozását tervezi.

JOGI ISMERETEK
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
TÉVES AZ INGATLAN-NYILVÁNTARTÁSI TÉRKÉP?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
Halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését
A parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
HÁZIÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁR – KI A FELELŐS?
A kártérítési felelősség egyik különös esete a házi állatok által okozott károkért való felelősség. A mostani cikkben azokból az esetekből adunk ízelítőt, amikor a háziállat, vagy egy kóbor állat okoz kárt, például a gépkocsinkban.