Tudta? Bárki bejelentkezhet a lakásába az engedélye nélkül

Tudta? Bárki bejelentkezhet a lakásába az engedélye nélkül

2016-09-01 14:02:59
Forrás: 168óra.hu

Olvasónk jelezte a problémát, hogy saját lakásába népszavazási értesítőt kapott egy vadidegen ember nevére. A hatóságok szerint az, hogy valaki a tudtunk nélkül bejelentkezik a lakóingatlanunkba ugyan nem túl gyakori jelenség, de sajnos néha előfordul.


A hatályos szabályozás szerint a lakcímbejelentéshez a lakás tulajdonosának (vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosultnak) a hozzájárulása szükséges – ez az úgynevezett szállásadói hozzájárulás. A szállásadó hozzájárulására akkor nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes, teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja.

Az elkövetőnek viszonylag egyszerű dolga van: csupán annyit kell tennie, hogy valahogy megszerzi nevünket, pontos lakcímünket, majd odahamisítja az aláírásunkat a lakcímbejelentő lapon a szállásadó aláírása rovatba. Nagyjából ennyi, a szállásadónak ugyanis nem kötelező az ügyintéző előtt aláírnia a lakcímbejelentőt. A bejelentkezés ráadásul ingyenes, tehát az elkövetőnek még fizetnie sem kell.

A hivatal az ingatlan-nyilvántartásba történő betekintéssel ellenőrzi, hogy a szállásadó jogosult-e megtenni a nyilatkozatot, de ha a hamis aláírás nem akad fenn az ellenőrzésen, akkor sikeres volt a bűncselekmény.

A jogtudomány intellektuális közokirat-hamisításnak nevezi az ilyesmit. Azért intellektuális, mert az elkövető nem saját kezűleg fabrikálja az okiratot, pusztán közreműködik abban, hogy valótlan adatot foglaljanak bele.

A rendőrségi statisztika szerint évente nő az intellektuális közokirat-hamisítás ügyeinek száma. Tavaly mindössze 18 esetben záródott eljárás hamis lakcímkártya ügyén, idén pedig csak az első kilenc hónapban 14 ilyen esetről tudnak – tájékoztatták a Híradó.hu-t.

Mit lehet tenni?

Amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy valaki önkényesen bejelentkezett a lakásunkba, legelőször is keressük fel a kormányhivatalt, ahol tájékoztatást tudnak adni arról, mi a teendő. Ha nem kívánunk feljelentést tenni, a hivatal tesz helyettünk, elvégre bűncselekményről van szó.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a lakásunkba bejelentkezett egyénektől, először is el kell indítanunk egy kijelentkezési eljárást. Ez sajnos illetékköteles, tehát 2 200 forintot be kell fizetnünk ahhoz, hogy hivatalosan eltávolítsuk az idegeneket a lakásunkból. Ha a jegyző eljárása során megállapítja, hogy valótlan volt a bejelentkezés, akkor a lakcímadatot fiktív jelzéssel szerepelteti a nyilvántartásban. A jegyző arról is gondoskodik, hogy a hatóságiigazolvány-nyilvántartásba bejegyezzék: az illető lakcímkártyája érvénytelen.

Fontos kiemelni, hogy nem vagyunk azonban teljesen védtelenek a csalók ellen: az államtól szolgáltatásként megrendelhető, hogy az ingatlanunkat érintő minden lakcímváltozásról értesítsenek minket. Ennek éves díja van, attól függően, hogy milyen típusú értesítést szeretnénk:

  • levélben történő értesítésért: 3600 Ft/év,
  • telefax útján történő értesítésért: 3300 Ft/év,
  • e-mail útján történő értesítésért: 3300 Ft/év,
  • szöveges üzenetközvetítési szolgáltatás útján történő értesítésért: 3600 Ft/év,
  • kombinált szolgáltatás (szöveges üzenetközvetítési szolgáltatás és e-mail) útján történő értesítésért: 4100 Ft/év.

Egyidejűleg több értesítéstípus is igényelhető.