Brutális drágulás az agglomerációban

Brutális drágulás az agglomerációban

2022-02-02 19:49:10

Egy év alatt 54 ezer fővel élnek többen a főváros agglomerációjában, az óriási érdeklődés az árak jelentős emelkedéséhez vezetett. Az Otthon Centrum adatai szerint 20-40 százalékkal drágultak az ingatlanok. Vecsés, Szigetszentmiklós és Monor környéke drágult leginkább.


Az elmúlt évben a 187 Pest megyei település közül 154-ben, vagyis a települések 82,4 százalékában volt pozitív a vándorlási mérleg, ami azt jelenti, hogy többen költöztek az adott településre, mint ahányan távoztak onnan. Az utóbbi három évben összesen 285 ezer fő választotta élete új színterének Pest megyét, amiből ha levonjuk az elvándorló népesség létszámát, akkor kiderül, hogy 48 ezer fős gyarapodást könyvelhet el a megye népessége egy év alatt. 


A keresletnövekedés sok településen akár 20-40 százalékos áremelkedést generált – mondta Otthon Centrum elemzési vezetője. Különösen az eddig kedvezőbb árfekvésű térségekben volt jelentős a változás, például a Vecsési járás településein 38 százalékkal, a Szigetszentmiklósi járásban 28 százalékkal, a Monori járás településein pedig 27 százalékkal emelkedtek a használt házak négyzetméterárai.


Pest megyében a használt házak átlagos négyzetméterára 330 ezer forint volt 2021-ben, ez az érték 10 százalékkal magasabb a 2020-as árnál. A népszerűbb, fővároshoz közelebbi településeken azonban jellemzően ennek duplája, triplája volt az emelkedés mértéke.


Az Otthon Centrum árstatisztikájában egyértelműen az északnyugati szektor tarolt, ahol a vásárlók a legmagasabb fajlagos árakkal találkozhattak 2021-ben. Pilisjászfalu, Budajenő kicsivel 700 ezer forint felett, Üröm kicsivel ez alatti négyzetméterárral végzett az első három legdrágább Pest megyei település sorában.


A további sorrend Szentendre, Solymár, Szigetmonostor, Halásztelek, Dunakeszi, Mogyoród, Kistarcsa. Az említett településeken jellemzően 500-600 ezer forint közötti négyzetméteráron keltek el a használt házak az elmúlt évben.


Általánosságban elmondható, hogy északnyugatról délkelet felé haladva csökken az átlagos négyzetméterár. A fővárostól távoli, többségében Ceglédi, Nagykőrösi, illetve Nagykátai járásokban található településeken 100-200 ezer forint közötti átlagos négyzetméterár volt jellemző tavaly.


A Budapesthez közeli agglomerációs települések egymás után teszik ki a megtelt táblát. Pilisvörösvár, Szentendre, Nagykovácsi és Dunaharasztik polgármesterei már elmondták, hogy nincs náluk több hely. Az agglomeráció legnagyobb városának, Érdnek a polgármestere is arról beszél, hogy megálljt kell parancsolni az esztelen építkezéseknek.

Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén
A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik
Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Azzal, hogy a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukció a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, elképesztő erős támogatás jöhet létre, különösen akkor, ha valaki ezeket még a Babaváró hitellel is kombinálja.