CSOK búcsúja - komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig

CSOK búcsúja - komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig

2023-07-13 10:22:09
Forrás: ingatlan.com


“Ahogy arra a korábbi bejelentések alapján számítani lehetett, az év végén megszűnik a nagyvárosi lakásokra vonatkozó Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Így jövőre már nem lehet ilyen támogatást igényelni. Megmarad ugyanakkor a falusi CSOK, amely 2024-től a mostaninál jelentősen több támogatást biztosít használt lakás vásárlásra és felújításra a vevők számára.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: A jelenlegi szabályok szerint úgy tűnik, hogy csak 2023 végéig élhetnek a CSOK-os vásárlók az ingatlan vételárának 4 százalékát kitevő illetékkedvezménnyel. Egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében ez 2 millió forintos támogatást jelent, ami komoly ösztönző lehet a vevők számára, hogy még idén kihasználják ezt a lehetőséget. A 2024-től ugyanis mind a nagyvárosokban mind pedig a falusi CSOK-os településeken megszűnik az értékhatár nélküli illetékmentesség, de elképzelhető, hogy ezek a szabályok is változnak még.

Az ingatlan.com adatai szerint a CSOK megszűnéséről szóló bejelentés óta nem futott fel a nagyvárosi CSOK-kal megvásárolható lakóingatlanok iránti kereslet. “A Pest vármegyei lakóingatlanok iránti érdeklődés viszont a bejelentést követő héten 40 százalékkal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, de utána visszaállt a korábbi szintre” – tette hozzá a szakember. Balogh László közölte, az országos piacra jellemző visszafogott érdeklődésben szerepet játszik, hogy az érintettek megvárták a hivatalos jogszabály megjelenését. 

Az ingatlan.com szakértői szerint érdemleges piaci mozgásokra nyár végén és ősz elején lehet számítani, ami az árakra is hatással lehet. Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka lakik saját tulajdonú ingatlanban, ezért a CSOK-os vevők jelentős része eladóként is a piacra lép majd év végéig, hogy kihasználhassák a még elérhető kedvezményeket.

“Lakásvásárlóból viszont sokkal kevesebb van mint az elmúlt években, ezért azok a hirdetők, akiknek 2023 végéig muszáj eladni a lakását nagyobb mértékű árcsökkentésre kényszerülnek. Ennek következtében az idei év második felében élénkülő forgalommal és egyre jobban csökkenő árakkal találkozhatunk a lakáspiacon.”

– fogalmazott Balogh László.

A szakértő szerint a nagyobb árengedmények nem hozzák rosszabb helyzetbe az eladókat, mert az idén elérhető nagyobb összegű támogatások kárpótolhatják őket, ráadásul vevőként a következő otthonuk megvásárlása során is komoly alkupozícióban lehetnek.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.