Elkezdődött az átárazás az ingatlanpiacon

Elkezdődött az átárazás az ingatlanpiacon

2022-11-22 22:58:20
Forrás: Index

Egyre több idő kell az ingatlanok eladásához, de a garzonok és panelek még heteken belül elkelnek – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A kisebb kereslet miatt a tulajdonosok elkezdték lejjebb vinni az eladási árakat.


Már a lakáspiacon is érzékelhető a bizonytalanság, amely részben a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. Ezért a vásárlóerő is mérséklődött, ami visszafogja a lakáspiaci dinamikát.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez az árazással. Az ingatlan.com elemzése szerint ezt pedig az értékesítési idő alakulásán lehet lemérni, ezért most azt vizsgálták, hogy októbertől november közepéig mennyi idő alatt találtak gazdára a különböző településeken lévő lakóingatlanok.

AZ ÉRTÉKESÍTÉSI IDŐ ALAKULÁSÁBÓL JÓL LÁTSZIK, HOGY A KISEBB ALAPTERÜLETŰ, 40 NÉGYZETMÉTERNÉL KISEBB PANEL ÉS TÉGLAÉPÍTÉSŰ GARZONLAKÁSOK NAGYON GYORSAN ELKELNEK BUDAPESTEN ÉS A NAGYVÁROSOKBAN IS.

Egyrészt az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatók, továbbá a befektetési célú vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak. A vizsgált időszakban Budapesten a panellakások átlagosan 45 nap alatt keltek el – ezen belül a 40 négyzetméter alattiak mindössze 36 napot töltenek a piacon.

Jönnek a vesztesek

A 40–79 négyzetméteres fővárosi panellakások eladásához kétszer ennyi idő kell. Bár még így is kevesebb mint 70 nap alatt elkeltek. A budapesti téglaépítésű garzonlakások értékesítési ideje 51 nap, a 40–79 négyzetmétereseké pedig 74 nap, azaz két és fél hónap.

BUDAPESTEN A SOR-, IKER- ÉS CSALÁDI HÁZAK ELADÁSÁRA MÁR TÖBB MINT 100 NAPRA VOLT SZÜKSÉG.

A fővárosihoz hasonló eredmények láthatók a megyeszékhelyeken. A megyei jogú városok házainak eladására ugyanakkor 114 napig vártak a tulajdonosok. A községekben a házak értékesítése 117 napot vett igénybe.

A felmérés szerint a tulajdonosok már egyre inkább felismerik a reális árazás jelentőségét. Az adatokból az látszik, a piacra lépő tulajdonosok tényleg szeretnének túladni az ingatlanokon. Ezt leginkább azzal tudják elérni, hogy már nem árazzák túl olyan mértékben, mint ahogy az elmúlt években ez megszokott volt.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.