Általános ingatlanpiaci hírek: hírek

Erősen indult az év a lakáspiacon

2022-01-24 19:58:42
Forrás: ingatlan.com

Lakáspiaci kereslet 2022: erősebb mint a covid előtt, de gyengébb mint tavalyÉvkezdet számokban

Az idei év első három hetében az új és használt lakások iránt érdeklődők száma 8 százalékkal haladta meg a járvány előtti – 2020 januárjában látott – szintet. Ez pedig erős évkezdést jelent.

“A tavalyi első három héthez képest azonban csökkent a kereslet, több mint 10 százalékkal. Ennek a magyarázata, hogy 2021 eleje kiugró volt a 2020-ról elhalasztott adásvételek miatt. A vásárlók ugyanis már 2020 októberében számolni tudtak az állami lakásprogram tavaly bővülő új elemeivel, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a CSOK-os vevők illetékmentességével. Áttételesen pedig a lakásfelújítási program elindítása is extra lendületet adott a tavalyi keresletnek.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kiugró eredmények

Az elemzés szerint Budapesten a kereslet 10 százalékkal nagyobb lett a lakáspiaci kereslet 2022-ben 2020 januárjához képest. Ez pedig meghaladja a teljes piacon látható majdnem 8 százalékos keresletbővülést, a fővároson kívüli piacon pedig több megye még ennél is komolyabb növekedést könyvelhetett el a tavalyelőtti szintekhez képest.

  • Bács-Kiskun megyében közel 17 százalékkal,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18,4 százalékkal,
  • Vas megyében majdnem 32 százalékkal,
  • Somogy megyében 33 százalékkal,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 44 százalékkal nőtt az eladó lakások iránt érdeklődők száma.

Bár tavalyi első három héthez képest a lakáspiaci kereslet 2022-ben csökkent, azért akadnak kivételek, ugyanis Baranya megyében majdnem 6 százalékkal, a kétéves összevetésben kiugró keresletbővülést elkönyvelő Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig közel 8 százalékkal fokozódott az érdeklődés. Budapesten 10 százalékos valamivel meghaladó csökkenés következett be.

Ez a forgatókönyv várható idén

Balogh László az idei évben várható tendenciákról azt mondta, a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre lehet számítani.

“Az erős évkezdet azért is kedvező, mert a tapasztalatok alapján januári indulás meghatározza az év hátralévő részében várható folyamatokat, a keresletet és a lakáspiaci forgalmat tekintve. Összességében a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre számítunk.” – tette hozzá. „Az első félév erősebb lehet mint a második. A vevők ugyanis az emelkedő lakásárak, a dráguló hitelek miatt inkább az év első felében lesznek aktívabbak. Sokan hozhatják előrébb a vásárlást amiatt is, mert a jelenlegi szabályozás alapján néhány állami támogatás kifut az idei évben.” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
7+1 ok, ami miatt a lakásárak csökkenni fognak
A szomszédban dúló háborús helyzet masszívan átrajzolja a gazdasági környezetünket, ez pedig szinte óhatatlanul el fogja hozni a 2015-ben indult erőteljes lakásáremelkedés trendfordulóját. Nemes egyszerűséggel: eljött az ingatlanárak csökkenésének ideje.
Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat 2021-ben
Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, aminek köszönhetően tavaly a települések 91 százalékában hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat. A települések 94 százalékában pedig érdeklődés is érkezett az eladó lakásokra és házakra. Az élénkülés a falusi CSOK bevezetésének is köszönhető, aminek következtében szinte minden helységben megjelentek az eladók és vevők. Mutatjuk az ingatlan.com saját adatain alapuló kutatási eredményeit.
Idén is jelentős növekedés lesz az építőiparban
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2022-ben is az ágazat növekedésére számít az építőipari cégek véleménye és a rendelésállomány alapján. A növekedés várható üteme 5-6 százalékos lesz – közölte az ÉVOSZ hétfőn.
ingatlanpiac 2021
Lakásárak, hitelek, megtakarítások – erre számíthatunk 2021-ben
Mivel számolhat az átlagember saját pénzügyeit illetően 2021-ben? Az új állami támogatások és támogatott hitelek tükrében hogyan alakulhatnak a lakásárak? Magasabbak, vagy alacsonyabbak lesznek a kamatok az elérhető hitelek és a megtakarítások tekintetében? Szükséges-e újabb masszív forint-leértékelődéssel számolnunk? Pénzügyi kitekintő az idei évre a Bankmonitortól.