Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...

Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...

2023-08-07 22:33:00

Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.


Emlékeztettek arra, hogy az új szabályok szerint az eddigi tíz helyett öt évig lesz érvényes a lakásokra kiadott energiatanúsítvány. A dokumentum a mostanival ellentétben az épületet és az ingatlant egyben vizsgálja és részletesebb képet nyújt azok energiahatékonyságáról, így például a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásáról is. Változnak az energiahatékonyságra vonatkozó besorolások, és az új energiatanúsítvány megmutatja azt is, hogy az adott ingatlannak mekkora a fajlagos széndioxid-kibocsátása.


Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője a közleményben kifejtette: az energetikus az épületszerkezet minden részére vonatkozó elemzést készít, és a tanúsítvány részét képezi egy ütemezett felújítási terv is. Így a vevő pontosabb képet kap arról, hogy milyen sorrendben, milyen korszerűsítésekre lesz szükség a megvásárolandó ingatlanban. Meg tudja becsülni a várható többletköltségeit is, ez pedig az ármegállapodás során akár kedvezőbb alkupozícióba hozhatja.

A hazai lakások energetikai korszerűsítését tekintve bőven van tér a fejlődésre, a Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka, mintegy 64 ezer volt átlagos vagy annál rosszabb kategóriájú az energiatanúsítvány szerint. Ez kis javulás a 2017-es 54 százalékhoz képest - jelezte a K&H.


A lakásállomány minőségének javulásához hozzájárulhatnak a korábbinál pontosabb és részletesebb energiatanúsítványok, ezeket egyre több vevőjelölt fogja komolyan venni, így közvetve hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is - írták a közleményben. (MTI)

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
CSOK búcsúja - komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig
Nem úgy zuhannak be a lakásárak, ahogy azt sokan várták...
Megjelent a KSH legfrissebb, 2023 első negyedéves, előzetes adatokat tartalmazó lakásárindexe, ami alapján úgy tűnik, hogy az adásvételek számának drasztikus visszaesését egyelőre nem követte az árak hasonló ütemű zuhanása. Az előzetes számok szerint nominálisan stagnáló árakat látunk: a korábbi negyedéves 2 százalékos csökkenés után most 2 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis lényegében a 2022 harmadik negyedéves szinten állnak. De mit jelent ez a piaci fundamentumokhoz képest és mi jöhet az hátralévő részében?
Kötelező marad, de teljesen átalakul az energetikai tanúsítvány
Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából. Az új tanúsítványok 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, és jövőre már mindenképpen újat kell csináltatni. Szigorítják az új épületek építésére vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményeit is.