Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...

Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...

2023-08-07 22:33:00

Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.


Emlékeztettek arra, hogy az új szabályok szerint az eddigi tíz helyett öt évig lesz érvényes a lakásokra kiadott energiatanúsítvány. A dokumentum a mostanival ellentétben az épületet és az ingatlant egyben vizsgálja és részletesebb képet nyújt azok energiahatékonyságáról, így például a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásáról is. Változnak az energiahatékonyságra vonatkozó besorolások, és az új energiatanúsítvány megmutatja azt is, hogy az adott ingatlannak mekkora a fajlagos széndioxid-kibocsátása.


Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője a közleményben kifejtette: az energetikus az épületszerkezet minden részére vonatkozó elemzést készít, és a tanúsítvány részét képezi egy ütemezett felújítási terv is. Így a vevő pontosabb képet kap arról, hogy milyen sorrendben, milyen korszerűsítésekre lesz szükség a megvásárolandó ingatlanban. Meg tudja becsülni a várható többletköltségeit is, ez pedig az ármegállapodás során akár kedvezőbb alkupozícióba hozhatja.

A hazai lakások energetikai korszerűsítését tekintve bőven van tér a fejlődésre, a Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka, mintegy 64 ezer volt átlagos vagy annál rosszabb kategóriájú az energiatanúsítvány szerint. Ez kis javulás a 2017-es 54 százalékhoz képest - jelezte a K&H.


A lakásállomány minőségének javulásához hozzájárulhatnak a korábbinál pontosabb és részletesebb energiatanúsítványok, ezeket egyre több vevőjelölt fogja komolyan venni, így közvetve hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is - írták a közleményben. (MTI)

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
CSOK búcsúja - komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig
CSOK búcsúja - komoly piaci hullámok jöhetnek év végéig