KIÁLLÍTOTTÁK A BIZONYÍTVÁNYT A MAGYAR CSALÁDI HÁZAKRÓL, NEM TÚL HÍZELGŐ

KIÁLLÍTOTTÁK A BIZONYÍTVÁNYT A MAGYAR CSALÁDI HÁZAKRÓL, NEM TÚL HÍZELGŐ

2020-10-16 10:21:58
Forrás: Haszon

Magyarországon a 2,7 millió családi háznak csupán 5-10 százaléka tekinthető energetikailag korszerűnek, az épületek több mint 60 százalékára jelentős felújítás vár még – közölte a Knauf Insulation Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete.


Regionális összehasonlításukból kiderült, hogy míg Magyarországon a családi házaknak mindössze 20 százaléka szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák családi ház 80 százaléka, az 5 millió lengyel ház 59 százaléka, a 800 ezer szlovák családi otthon 35 százaléka, a Csehországban található 1,5 millió háznak a 25 százaléka tartozik ebbe a kategóriába- írja az MTI.

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik, ha ez a trend folytatódik, akkor a csaknem 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani – állapították meg a tanulmányban

A közlemény idézte Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint az energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása és a fűtéskorszerűsítés, mindez azért fontos, mert egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet.

Példaként említették, hogy a homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35 százalékkal csökkenthető, a befektetés ára pedig akár 8-10 év alatt megtérülhet.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.