Könnyen hoppon maradhat, ha így akar csokot

Könnyen hoppon maradhat, ha így akar csokot

2016-07-06 18:47:48
Forrás: Napi.hu

Az építkezések újraindulása a készházpiacot is mozgásba hozta, a szakmai szövetség vezetője szerint van olyan cég, amelyik már csak 2017-re vállal megbízást. A csokra pályázó tömegek lelkesedését azonban hamar lehűtötték a bankok, a pénzintézetek egy része nem finanszírozza ezt a típusú építkezést.


A válság jócskán lemorzsolta a készházpiacot, míg 2008 előtt legalább 200 cég foglalkozott könnyűszerkezetes technológiával, most jó ha 80 ilyen vállalkozás van. Persze, a hagyományos építések is visszaestek, becslések szerint az új építések 10-15 százaléka - mintegy ezer ház - lehet készházas technológiájú. Összehasonlításként az Egyesült Államokban 70, Németországban 20, Ausztriában 35, Svédországban 82 százaléka az új építésű házaknak ebbe a körbe tartozik.

Az új lakástámogatási rendszer beindulása nagy számban vonzott a piacra saját forrással nem rendelkező csokra pályázó vevőket, akik abban bíznak, hogy ez olcsóbb megoldás, mint a hagyományos építés, főként ha házilagos kivitelezéssel fejezik be az épületet. Ezzel együtt árverseny is kezdődött, növelve annak a kockázatát, hogy több lesz az alkalmatlan anyagokból, nem megfelelő technológiával épülő, kétes tartósságú épület - figyelmeztetett korábban Kárpáti József, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának vezetője.

A legújabb hírek szerint azonban nem fenyeget az a veszély, hogy a csokos vevők elárasztanák a  készházpiacot, a bankok ugyanis egyre-másra utasítják el a kézházépítést tervezők kérelmeit, pontosabban úgy tűnik, még bankonként sem egységes az álláspont, inkább a fiókok egyéni megítélésétől, az esetleg régóta meglévő kapcsolattól függ a kérelem elbírálása - számoltak be lapunk kérdésére piaci szereplők.

Széles skálán az elutasítások

Egy Székesfehérvár környéki leendő építőt K&H Bank arról tájékoztatott, hogy könnyűszerkezetre hitelt + csokot nem adnak. Dunaszegen és Budapesten is érdeklődött egy másik építtető, akit mind az OTP-nél, mind a Budapest Banknál úgy tájékoztattak, hogy csak téglaházra adnak csokot. Az Erste bankban volt akinek azt mondták, 80 százalékos készültségnél adnak hitelt, az OTP-nél pedig egy másik fiókban 15 százalékos diszkonttal értékelték volna a leendő épületet.

A teljes visszautasítástól a diszkonton keresztül a lehetetlen feltételekig számos variációval találkoztak az ügyfelek, annak dacára, hogy a rendelet nem tesz különbséget az építési technológiák között - erősítette meg információinkat Kárpáti József, aki úgy látja, még mindig van egyfajta tartózkodás a  könnyűszerkezetes házakkal szemben, mert a másodlagos piacon nem tartják ezeket kellően tartósnak, komfortosnak. Ugyanakkor úgy vélte, a bankoknak nem lenne szabad általánosítani, hanem az adott technológiához tartozó követelményeket -tűzállóságot, hőszigetelési, energetikai mutatókat, stb - kellene vizsgálni, és azok ismeretében dönteni a finanszírozásról.

Arról nem is beszélve - tette hozzá Kárpáti - , hogy önmagában nem értelmezhető a készház, vagy könnyűszerkezetes ház kategória, vázszerkezettől és a válaszfalaktól, azok rétegrendjétől függően meg kell különböztetni a technológiát és ahhoz felsorakoztatni a követelményeket, ellenőrizni a szükséges minőségi tanúsításokat, engedélyeket.

Mit mondanak a bankok?

A piaci tapasztalatoktól eltérő kép rajzolódik ki a bankok lapunkhoz eljuttatott válaszaiból

A Budapest Banktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy eddig nem érkezett hozzájuk kifejezetten könnyűszerkezetes családi ház építéséhez kapcsolódó csok- illetve otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénylés. A jogszabály általi új lakás fogalmának megfelelő lakóház/lakás építéséhez lehet a banknál csokot, illetve kapcsolódó otthonteremtési kamattámogatott kölcsönt igényelni. Az új lakás fogalmába pedig a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelő könnyűszerkezetes építési mód is beletartozik. A bank a könnyűszerkezetes ingatlannál éppen úgy forgalmi-, és hitelbiztosítéki értékek alapján hozza meg a kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatos döntést, mint a többi "hagyományos" építési módon épült családi házak esetén - írta válaszában a BB.

A Raiffeisen Banknál egyelőre semmilyen technológiára nem adnak csokot, illetve csokos hitelt, ez csak a közeljövőben várható.

Az FHB-nál nincs szerkezeti megkötés a csok kapcsán, így készházra, könnyűszerkezetes házra is igényelhető a normál terhelési szabályok szerint.

A CIB Banknál azt írta, adnak csokot és hitelt készházra és könnyűszerkezetes házra is, ha az a csokos jogszabályi követelményeknek is megfelel. Az épületet az aktuális forgalmi értéken veszik figyelembe.

A K&H szakértői azt válaszolták, alapvetően elfogadható a könnyűszerkezetes építési mód, de be kell nyújtani az Európai Műszaki Engedélyt (ETA), vagy csak hazai felhasználás esetén Építőipari Műszaki Engedélyt (ÉME), valamint az ÉME minősítést. A K&H kizárólag vállalkozói/ kiviteli szerződés alapján kulcsrakészre épített, lakóházak finanszírozását bonyolítja le. Csok és hitel igényelhető, azonban áfavisszatérítés nem.

Az  MKB-Banknál könnyűszerkezetes ház esetében csok, illetve csokos hitel igénylésére ÉME (Építőipari Műszaki Engedély) mellett van lehetőség, a könnyűszerkezetes ingatlant piaci értéken veszik figyelembe. Készház esetében is kell az ÉME engedély, ha könnyűszerkezetes a készház. A csokot mindig készültségi fok arányában folyósítják, így a könnyűszerkezetes házak esetében ez utólagos finanszírozásnak is mondható - írta a bank.

Az UniCredit Bank befogadja a könnyűszerkezetes ingatlanokra vonatkozó kérelmeket is. A kérelmek elbírálása során az ingatlan értékét a vonatkozó jogszabályok alapján, valamint a belső szabályzatban foglaltaknak megfelelően állapítják meg, ami minden esetben számos tényező függvénye - olvasható a bank lapunkhoz írott válaszában. A könnyűszerkezetes épületek értékelése során - az épület várható élettartamának és a konstrukció jellegének figyelembevétele mellett - ugyanazok az alapelvek érvényesülnek, mint a hagyományos módon készült épületek esetében.  Fontos feltétel, hogy az ingatlan rendelkezzen olyan érvényes műszaki értékeléssel, ami a teljesítménynyilatkozat alapját képezi. Erre az Építőipari Műszaki Engedély (ÉME), Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ), vagy Európai Műszaki értékelés (ETA) egyaránt megfelel - írták.

Az OTP Bankban arról számolt be, hogy mivel a jogszabály nem tiltja, nyújtanak csokot mind készházra, mind könnyűszerkezetes ingatlanra, amennyiben a műszaki alkalmassági követelményeknek és egyéb jogszabályi feltételeknek megfelel. Saját jelzálogbankjuk értékbecslői által megállított forgalmi értéken veszik figyelembe a könnyűszerkezetes ingatlanokat, ezen túl további diszkonttal nem kalkulálnak.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.