Milyen évre számíthatunk a lakáspiacon 2018-ban?

Milyen évre számíthatunk a lakáspiacon 2018-ban?

2018-01-02 11:25:30
Forrás: Portfolio.hu

A lakáspiaci folyamatokat nézve sokan kíváncsiak arra, hogy vajon meddig tarthat a mostani áremelkedés, mikor jöhet el az újabb fordulat ideje. Számíthatunk-e arra, hogy a jövőben újra visszaesnek az árak a néhány évvel ezelőtti szintre, esetleg a mostani ütemben emelkednek majd tovább. Hosszú távú előrejelzést ugyan nehéz adni, de sokat segíthet a lakásvásárlási döntésben az is, ha a szakértők elmondják véleményüket arról, hogy ők mire számítanak a hazai lakáspiacon a következő fél-egy év során. 


A Portfolio Ingatlan a harmadik negyedévben is elkészítette a Lakáspiaci Hangulatfelmérést, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőit kérdeztük meg arról, hogy mire számítanak az árak, a bérleti díjak vagy a kereslet várható alakulásával kapcsolatban. A szakemberek válaszaikban kitértek arra is, hogy a hitelezés, a befektetési célú lakásvásárlás vagy a külföldi vásárlók kapcsán várható-e növekedés, illetve, hogy a lakások értékesítési ideje várhatóan rövidülni vagy hosszabbodni fog-e.


Haladunk az egy számjegyű árnövekedés felé

A rendszerváltás óta a második ingatlanpiaci hullámot éljük át, aminek egyre inkább a felső szakaszába érünk, de ez még nem jelenti azt, hogy véget fog érni az áremelkedés. A megkérdezettek 60 százaléka Budapesten és a megyeszékhelyeken is további áremelkedésre számít, ennek üteme azonban folyamatosan lassul, a két számjegyűből fokozatosan egy számjegyűvé válik. A kisebb településeken viszont csak mostanában kezd élénkülni a piac, így a Budapesthez való felzárkózás még várat magára. 

Mit hoz a jövő a lakáspiacon?

Lakásfejlesztések: fókuszban a munkaerőhiány

A lakásépítésekkel kapcsolatban a legnagyobb kihívást továbbra is a munkaerőhiány és az építőanyagok drágulása jelenti, amik gyakran együtt nehezítik és késleltetik a kivitelezés folyamatát. Ha ma valaki egy beruházás indítását tervezi, és már az építkezés megkezdése előtt tervasztalról értékesíti a lakásokat, könnyen előfordulhat, hogy az elhúzódó kivitelezés és a folyamatosan emelkedő költségek miatt nem tudja nyereségesen befejezni a projektet, így inkább el sem kezdi. Az új lakások ára éppen ezért - a váratlan költségemelkedés elleni biztonsági tartalékok beépítése miatt - nagyobb ütemben nő, mint a használtaké, a kérdés az, hogy ilyen drágulás mellett meddig lesz rá vásárlói oldalról fizetőképes kereslet. Egyelőre úgy néz ki, hogy van, az új lakások ára tehát tovább emelkedhet, fontos azonban megjegyezni, hogy az átlagos értékesítési idő is növekszik, így feltehetően közelítjük azt az árküszöböt, melyet a vásárlók még hajlandók egy új lakásért megfizetni.


A panelt a legkönnyebb eladni

Az elemzők szerint a társasházi lakásokat a jövőben is könnyebb lesz értékesíteni, mint a családi házakat, amit az is alátámaszt, hogy a leggyorsabban értékesíthető panellakások és a lassabban értékesíthető családi házak között jelenleg is kétszeres a különbség. Míg a jól árazott panelek 3-4 hónap alatt elkelnek, addig a családi házak esetében átlagosan 6-8 hónapot kell várni. A jövőben azonban mind a használt, mind az új lakások - és családi házak - értékesítési idejében enyhe növekedésre kell számítani, ami a magasabb árakkal is összefüggésben állhat.


Kiszámíthatóbb bérleti díjak erősödő hitelezés

A hosszú távú lakásbérlés díjai várhatóan továbbra is kisebb ütemben emelkednek majd, mint a lakásárak, így a befektetőknek a lakáspiacon is további hozamcsökkenésre kell felkészülniük. A megkérdezett szakértők 70 százaléka szerint a lakásbérlés díjai stagnálni fognak Budapesten, további emelkedésre mindössze 20 százalékuk számít, de van, aki szerint akár bérletidíj-csökkenés is bekövetkezhet. 

Mit hoz a jövő a lakáspiacon?

Amiben viszont egyre nagyobb a növekedés, az a hitellel történő vásárlás. A szakértői vélemények között ebben a kérdésben volt a legnagyobb az egyetértés, mindenki arra számít, hogy növekedni fog a lakáshitelek aránya, a különbség csak annak várható mértékében volt. Míg fél éve még csak a megkérdezettek 9 százaléka számított erős növekedésre, addig három hónapja már 15, most pedig 22 százalék szerint emelkedhet nagymértékben a hitelezés. 

Mit hoz a jövő a lakáspiacon?

A magyar lakáspiac tehát 2018 első felében is egyre inkább a stabilizálódás irányába halad, a mostani árszintek egyre elfogadottabbak lesznek mind a vásárlók, mind a fejlesztők körében. Noha vannak, akik már most lakáspiaci lufit kiáltanak, a valószínűbb forgatókönyv az, hogy fokozatosan lassul le az áremelkedés, és kiszámíthatóbb, kevésbé változó piac alakul majd ki.


A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt:

Balla Ákos - Balla Ingatlan, Balogh László - Ingatlan.com, Horváth Áron - Eltinga, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Mester Nándor - Otthontérkép, Pálfi Péter - MRICS, Rutai Gábor - Duna House, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.