Nagy meglepetés vár a lakásvásárlókra

Nagy meglepetés vár a lakásvásárlókra

2016-04-13 00:32:20
Forrás: Portfolio.hu

Mind a fejlesztők, mind a vásárlók gyorsan reagáltak az elmúlt hónapban lezajlott változásokra a lakáspiacon. Bár a kereslet és a kínálat viszonya jelenleg elsősorban a fejlesztőknek kedvez, bizonyos szegmensekben már belátható időn belül korrekcióval számolnak a legfontosabb piaci szereplői. A Portfolio és az RICS által közösen, hatodik alkalommal megrendezett Valuation konferencia az idei évben kiemelt témaként foglalkozott a lakáspiacot érintő változásokkal.

 
 

Földi Tibor, a Cordia Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint a kamatok csökkentése révén visszaözönlő befektetők már 2013-ban elkezdték fellendíteni a lakáspiacot, 2015 végén azonban egy pszichológiai áttörés zajlott le. A kormányzati intézkedések azt segítik elő, hogy legyen kínálat a piacon, a keresleti oldalt pedig a reálbér-emelkedés és a kedvező finanszírozás megjelenése mellett a lakosság tisztuló jövőképe mozgatták meg. A fejlesztő szerint az egyes piaci szegmensekben a telekkínálattól és fejlesztési területek rendelkezésre állásától függ az árdinamika, a belvárosi területeken az erős befektetési kereslet tovább emeli az árakat, bizonyos külsőbb területeken (pl. a XIII. kerület külső része) azonban már belátható időn belül árkorrekcióra kerülhet sor.

Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint fejlesztői szemmel nézve kedvezően alakul a kínálat és a kereslet viszonya. Elmondása szerint 2015 második felében érkezett meg a kedvező fordulat a lakáspiacra, az azóta mért emelkedés pedig meredekebb, mint remélték. A fejlesztő szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a következő években lokális csúcsra érnek el az árak, amit korrekció követhet. Ez részben annak lehet a következménye, hogy az áfacsökkentés ideiglenes jellege (csak 2019-ig érvényes az alacsonyabb kulcs) gyors döntésre késztetheti mind a fejlesztőket, mind a vásárlókat.
 

Nagy meglepetés vár a lakásvásárlókra

A beszélgetés során eltérő vélemények hangzottak el a vidéki lakáspiacok erősségre vonatkozóan. Horváth Áron, az ELTINGA és a Lakás Riport elemzője szerint Magyarországot város-vidék viszonylatban továbbgyűrűződés és nem konvergencia jellemzi. A szakértő szerint tovább nyílt az olló az ország magasabb és alacsonyabb jövedelmű részei között. Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője is hasonlóan vélekedik: a vidéki lakáspiacon fáziskéséssel jelentkeznek a budapestihez hasonló folyamatok. Továbbra is az jellemzi az országot, hogy míg a nagyobb városokban dübörög az ingatlanpiac, a kisebb településeken nem is nagyon beszélhetünk arról. Vidéken egyébként a befektetők és a munkalehetőségek miatt nagyobb városokba költözők hajtják a keresletet - tette hozzá Rutai. Bár a legtöbb fejlesztő csak Budapesten aktív, Földi Tibor szerint a Balaton délkeleti része, Győr, Kecskemét, illetve Debrecen is érdekes lehet egy nagy volumenben fejlesztő cég számára.

Rutai Gábor szerint a válság alatt mintegy 500 ezer elmulasztott tranzakció gyülemlett fel, ami feszültséget okoz a keresleti oldalon. A fejlesztők ugyanakkor gyorsan reagáltak az áfacsökkentés bevezetésére és a CSOK kibővítése. Csoma András MRICS, az RICS elnökségi tagja és a beszélgetés moderátora szerint jelenleg olyan fejlesztői dömping kezd kialakulni, amit nem biztos, hogy a piac teljes egészében fel fog tudni szívni. Bár sokan már most egy újabb lufi kialakításától félnek, optimizmusra ad okot, hogy a 2000-es évek elején látott boommal összehasonlítva, most jobban alakul a lakások megfizethetősége - tette hozzá Horváth Áron.

Nagy meglepetés vár a lakásvásárlókra

Felmerült a kérdés, hogy nem kelnek-e el a jövedelmi viszonyokhoz képest túl drágán a frekventáltabb területeken elhelyezkedő új lakások. Válaszában Rutai Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy míg éves szinten bőven 100 ezer felett alakul a lakáspiaci tranzakciók száma, alig 10-15 ezer új lakás épülhet az elkövetkező években. Ezt a szűk állományt pedig elsősorban a legmagasabb jövedelmi rétegbe tartozók fogják felvásárolni.

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy elsősorban a nagyobb lakásszámú (legalább 20-50, de inkább 50+) projektek azok, amik szóba kerülhetnek egy finanszírozó szemszögéből nézve. A szakértő szerint a CSOK kibővítése alaposan megmozgatta a piacot és elősegítheti, hogy csökkenjen a készpénzes vásárlók óriási aránya.

Nagy meglepetés vár a lakásvásárlókra

Sokakat foglalkoztat a kérdés: hogyan oszlik meg az áfacsökkentésből származó többlet a lakáspiaci szereplők között. Bár a legtöbben arra számítottak, hogy a többletet a fejlesztők nyelik le, a jelenlévő szakértők szerint a kivitelezési költségek emelkedése megeszi az áfacsökkentés által elért nyereség jelentős részét. Ugyanakkor abban is egyetértettek a jelenlévők, hogy a kereslet növekedése lehetőséget fog adni további áremelésre a fejlesztők részéről.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.