Nem úgy zuhannak be a lakásárak, ahogy azt sokan várták...

Nem úgy zuhannak be a lakásárak, ahogy azt sokan várták...

2023-07-06 10:02:47
Forrás: Porfólió.hu

Megjelent a KSH legfrissebb, 2023 első negyedéves, előzetes adatokat tartalmazó lakásárindexe, ami alapján úgy tűnik, hogy az adásvételek számának drasztikus visszaesését egyelőre nem követte az árak hasonló ütemű zuhanása. Az előzetes számok szerint nominálisan stagnáló árakat látunk: a korábbi negyedéves 2 százalékos csökkenés után most 2 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis lényegében a 2022 harmadik negyedéves szinten állnak. De mit jelent ez a piaci fundamentumokhoz képest és mi jöhet az hátralévő részében?


Az adásvételek számának csökkenése alapján sokan nominálisan is nagyobb visszaesést vártak az idei évre a hazai lakáspiacon. Bár a KSH számai egyelőre előzetes adatok, vagyis a következő hetek magasabb fokú feldolgozottsága után még változhatnak a számok, most úgy tűnik, hogy a zuhanás csak reálértéken valósul meg, nominálisan - egyelőre - nem látszik drasztikus visszaesés.


A MEGELŐZŐ NEGYEDÉVHEZ KÉPEST 2,3, ÉV/ÉV ALAPON PEDIG 8,6 SZÁZALÉK VOLT A LAKÁSÁRAK EMELKEDÉSI ÜTEME 2023 ELSŐ NEGYEDÉVÉBE


Azt látjuk tehát, hogy az év első három hónapjában a vásárlók inkább kivártak a lakásuk értékesítésével, de nem voltak hajlandók engedni az árból, így fordulhatott elő, hogy a megelőző negyedévekhez hasonló árszinteken a korábbinál jelentősen kevesebb lakás cserélt gazdát. A jelentősen kevesebb alatt egész pontosan azt kell érteni, hogy

JANUÁRBAN 46, FEBRUÁRBAN 55, MÁRCIUSBAN PEDIG 47 SZÁZALÉKKAL ADTAK EL KEVESEBB LAKÁST MAGYARORSZÁGON, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.
Mit jelent ez reálértéken?
Ahogy korábban már írtunk róla, a mostani lakáspiaci visszaesés azért lehet szokatlan, mert a stagnáló árakhoz egy rendkívül magas inflációs környezet kapcsolódik, így, ha nominálisan nem is, de reálértéken hatalmas áresésnek vagyunk tanúi.

Az MNB legutóbbi Lakáspiaci Jelentése rávilágít, hogy a lakáspiac túlértékeltsége folyamatosan csökken Magyarországon. A jegybank számításai szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében országos átlagban és Budapesten is érdemben csökkent a lakásárak reálgazdasági fundamentumokhoz viszonyított felülértékeltsége, ami a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett elsősorban az infláció jelentős megugrásának és ezzel a reállakásárak visszaesésének tudható be. Ez folytatódhatott az idei első negyedévMi jöhet az év hátralévő részében?
Ingatlanértékesítők elmondásai alapján a második negyedévben nem kizárt, hogy ismét nominális csökkenést fogunk látni a lakásárakban, de az alacsony tranzakciószámok továbbra is inkább arra utalnak, hogy a piaci szereplők többsége mind eladói, mind vevői oldalon inkább kivár. A következő hónapokban ugyanakkor a kivezetésre kerülő családtámogatások miatt jöhet egy érezhető keresletnövekedés az előrehozott vásárlások miatt, azt követően pedig 2024-től az egyik ké


A várakozások alapján továbbra is úgy tűnik, hogy a jelenlegi trend fog folytatódni, azaz alacsonyabb kereslet és nominálisan stagnáló árak mellett a magas infláció az, ami elhozza a korrekciót a piacon, reálértéken csökkentve ezzel az árakat.ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.