Öt infográf, ami mindent elmond a magyar lakáshelyzetről

Öt infográf, ami mindent elmond a magyar lakáshelyzetről

2016-01-03 23:09:46
Forrás: Napi

Akár hússzoros különbség is lehet térségenként a magyarországi használt lakások átlagos áraiban. Budapest agglomerációjában ez az eltérés negyvenszeresre nő - derül ki a KSH legújabb összesítéséből.


Több mint 4,4 millió lakást tartottak nyilván Magyarországon 2015. január 1-én. A laksűrűség a népességfogyás és a lakásállomány gyarapodása nyomán csökkent, 2014-ben országosan száz lakásra 223 lakó jutott.

A laksűrűség a fiatalabb korösszetételű és magasabb termelékenységű térségekben, a főváros körül, valamint az északkeleti járásokban magasabb az átlagosnál, ami a nagyobb családmérettel áll összefüggésben.

Száz lakásra jutó lakosok száma 2014
Forrás: KSH

 

A 2010-2014 között épült lakások aránya a teljes lakásállomány belül átlagon felüli Közép-Magyarország, Nyugat-  és Közép-Dunántúl járásaiban, a nagyobb városokat magukban foglaló járásokban és a Balaton környékén. A lakások 48 százalékát Budapesten és Pest megyében, további 9 százalékát Győr-Moson-Sopron megyében adták át.

Az országban 2010-2014 között tízezer lakosra átlagosan 12 új építésű lakás jutott. Győr-Moson-Sopron megyében ennek közel kétszerese, de Budapesten, Pest, Csongrád és a Balatoni építkezések miatt Somogy megyében is átlag fölötti volt a mutató.

A 2010-2014 között épült lakások aránya a 2014 végi lakásállományból
Forrás: KSH

 

A lakások 95 százalékában volt 2014-be vezetékes víz, ennek aránya a külterületi ingatlanok magas száma miatt 2 Csongrád megyei járásban 70 százalék alatti. A csatornázás országos aránya 77 százalék, a vezetékes gázellátás a települések 91 százalékán kiépült. Nagyok a területi különbségek, míg a közép-magyarországi és az alföldi térségben 2 kivételével mindegyik járás településein elérhető volt a vezetékes gáz, a Dunántúl déli részeinek egyes járásaiban a települések legfeljebb fele rendelkezett vezetékes gázzal.

Javult a lakásállomány komfortossága, a 2011-es népszámláláskor a lakások 61 százaléka minősült komfortosnak, ez 10 százalékponttal több a 10 évvel korábbinál.

Komfort nélküli és szükséglakások aránya, 2011

 

A lakáspiac fellendülése a használt lakások növekvő forgalmának köszönhető. Az átlagos eladási árak a fővárosban, és tágabb környezetében, valamint a nagyvárosok járásaiban kiugróan magas.

Használt lakások átlagára 2014

 

Budapesten 2014 végén 910 ezer, a térségben több, mint 460 ezer lakást tartottak számon. A kétezres évek lakásépítéseinek közel fele Budapestre és a főváros környékének kitelepülési célpontjaira irányult. Budapest lakásállományának 1,6 százaléka, a vonzáskörzetben pedig a lakások 3 százaléka épült 2010 óta.

A 2010-2014 között épült lakások aránya a 2014 végi lakásállományból, Budapest térségében
Forrás: KSH

 

A lakáspiac mélypontján, 2012-ben összesen 86 ezer ingatlan cserélt gazdát. A forgalom élénkülése nyomán 2014-ben 100 ezer lakást adtak el, ezzel párhuzamosan az árak is emelkedni kezdtek. 2014-ben országosan 10 millió forint volt az átlagár, a budapesti átlag ezt 4 millió forinttal meghaladta.

Használt lakások átlagára Budapest térségében, 2014
Forrás: KSH

 

 

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.