Vége a fővárosi használt lakások irreális árainak?

Vége a fővárosi használt lakások irreális árainak?

2017-11-16 11:54:25
Forrás: Origo

Keserű józanodás várhat a fővárosi használt ingatlanok eladói számára, ez részben már megtörtént, de 2018-ban akár csökkenhet is a használt ingatlanok ára. Az egyik alapvető gond ott van, hogy a használt ingatlanok hirdetései megtévesztőek, egymást generálják, nem egyszer egy évig, másfél évig is kint van az ingatlan olyan irreális áron, amelynek következtében egyszerűen nem akad rá vevő. Hiszen aki vásárolni akart, már megtette, és folyamatosan bővül az új lakások kínálata, amelyek az extrém módon túlárazott használt lakások mellett már bizony csábítónak mutatkoznak.


Már az ingatlanirodák figyelmeztetnek a használt lakások piacán kialakult helyzetre, miszerint jókora szakadék tátong a hirdetési árak és a valós árak között, ennek oka pedig az, hogy az ingatlan-eladók a hirdetési oldalak által kommunikált irreális hirdetési árakból indulnak ki, melyek ez által egyre magasabbá és magasabbá válnak.

A Balla Ingatlan szakértői például több megjelent cikkben is rávilágítottak, miszerint az ingatlanpiacon megjelenő lakástulajdonosokat mostanában egyre inkább félrevezetik a hirdetési árak és a szakértői nyilatkozatok. Ennek eredményeként rengeteg az extrém mértékben túlárazott lakás.

Ezeken a hirdetési oldalakon tehát bárki, bármilyen megálmodott, a realitástól elrugaszkodott áron hirdetheti az ingatlanát, a hirdetőt tehát nem szorítja rá sem határidő, sem költség arra, hogy valóban vevőt szerezzen a lakására.


Az eladók egymás hirdetéseinek dőlnek be

A hirdetési oldalakon megjelenő árak révén viszont így nem kaphatunk valós képet piacról. Tovább rontja a helyzetet, hogy ezek a hirdetési felületek átlagárakat számolnak és jelenítenek meg. Sőt, ha valaki új hirdetést szeretne feladni, még ajánlatot is adnak lakása, háza, telke javasolt értékesítési árára. Ezek az átlagárak, illetve javasolt hirdetési árak viszont az irreális hirdetési árak figyelembe vételével képződnek.

Összességében az így kalkulált árak nagyon megtévesztik a tulajdonosokat. A felkínált árat ugyanis értékbecslésnek gondolják, azt hiszik, erre alapozhatnak. Ezáltal viszont teljesen irreális igényeket támasztanak ingatlanjuk eladási árával szemben, ami aztán megjelenik egy újabb hirdetésben, amely már a következő megtévesztő, hirdetési oldalon megjelenő statisztika alapjául szolgál.

Így gerjeszti ez a folyamat saját magát, és eredményezi azt, hogy a tulajdonosok nem a megfelelő árral kalkulálnak ingatlaneladás során. – olvasható több helyütt a Balla Ingatlan helyzetelemzése a használt hirdetések egymást generáló folyamatáról.


Ki fog használtat venni, ha majdnem annyiért újat is kap?

Miközben 2017 júniusában több mint 27 ezer új lakás volt építés, illetve tervezés alatt az ujotthon.hu adatai szerint. Bár nyilván az új lakás drágább, ám az irreális használt lakás árak olyan kevés a különbség, hogy megéri újat venni a harminc-negyven éves, túlárazott panel helyett.

A legkatasztrofálisabb értéktévesztés a XI. kerületben figyelhető meg, az albertfalvai, kelenföldi, lágymányosi lakótelepek eladói örömmel adnák új lakás árában is a hetvenes években épült ingatlanjaikat, ám a vevők manapság már kivárnak, egyértelműen kínálati piacról és nem keresleti piacról beszélhetünk. A legirreálisabb árak talán a gazdagréti lakótelepen mutatkoznak, ahol az ötven négyzetméteres panelokat 25-30 millió között próbálnák eladni a tulajdonosok.

Sok használt lakás, lassú tranzakciók

2017. már egyértelműen arról szólt, hogy minden kategóriában jóval több használt lakás van a piacon. Nem ritka a másfél éve, egy éve vevőjére váró eladásra kínált ingatlan, amelynek tulajdonosa még nem jött rá, hogy az extrém magas ára miatt nem lehet eladni.


Ezen a nyáron pedig egyértelművé vált, jóval kevesebb az érdeklő, jóval kevesebb lakást mutatnak az ingatlanosok, belassultak a tranzakciók. A vásárlóerő kivár, új lakások felé fordul, és a használt lakások eladói negyedévről-negyedéve rosszabb helyzetbe kerülnek.

Keserű józanodás várhat a fővárosi használt ingatlanok eladói számára, ez részben már megtörtént, de 2018-ban akár csökkenhet is a használt ingatlanok ára. A vevők már nem hajlandóak megfizetni azokat az irreális használtlakás árakat, amelyeket az eladók egymás hirdetéseit alapul véve megpróbálnak elérni.

Ráadásul, aki eddig vásárolni akart, jobbára megtette, és mindeközben folyamatosan bővül az új lakások kínálata. Mindennek tetejébe a hirdetések árai megtévesztőek, egymást generálják és nem sokszor fél évig, egy évig teljesen reménytelen eladási áron van kint a hirdetés, és fizeti az eladó annak költségét, a közüzemi költségekkel együtt.

A fővárosi használt lakások esetében egyszerűen arról van szó, hogy nincs már új vevő, friss pénz a piacon, és azért az ingatlanpiac motorja a vásárlóerő.



ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
Mélyponton: lakáspiac, lakáshitel piac, építőipar
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. novemberi lakáspiaci jelentése alapján jelentős változások figyelhetők meg a magyar lakáspiacon. A DunaHouse ingatlanközvetítő mérései szerint 2023-ban Budapest és vidék lakáspiacán is csökkent a befektetési céllal lakást vásárlók aránya. Budapesten ez az arány a harmadik negyedévre 36 százalékra csökkent a korábbi 42 százalékról, vidéken pedig 23 százalékra az előző 32 százalékról.
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon
Felgyorsult a lakásárcsökkenés Magyarországon a KSH legfrissebb, 2023 második negyedéves adatai szerint. Negyedéves összevetésben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában, valamint 2009 végén volt az idei második negyedéveshez hasonló majdnem 3 százalékos árcsökkenés – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti az október elején Magyarországra jellemző kínálati árakat is, továbbá bemutatja az uniós lakásárak változását, ezen belül a drasztikus németországi árcsökkenést is. 
Befékezett a drágulás az agglomerációban
Befékezett a drágulás az agglomerációban
A budapesti agglomeráció összes lakástípusában nőttek az árak egy év alatt, de a korábbi évek markáns drágulási ütemének vége. A fővároshoz közeli települések közül továbbra is Szentendrén kérik a legtöbbet egy négyzetméterért.
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Hamarosan minden ingatlan ára változni fog, mert...
Felértékelődhetnek az energiatakarékossági szempontok a lakóingatlanoknál, miután megváltozik és részben szigorúbb lesz az energiatanúsítványra vonatkozó szabályozás november 1-jétől - hívta fel a figyelmet a K&H.