Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén

Babaváró kölcsön válás, őzvegyülés, újraházasodás esetén

2024-01-19 13:46:36
Forrás: DAS

A Babaváró kölcsön egy fiatal házaspárok számára nagyon kedvező konstrukció, amely eleve kedvező kamatozású, szabad felhasználású, és bizonyos feltételek esetén további kedvezményeket ad (sőt akár vissza nem térítendő is lehet). Mivel az igénybevétel határidejét nemrégiben meghosszabbították, érdemes átvenni a konstrukció előnyeit, és a kevésbé ismert buktatóit is. Ugyanis a házastársak válása olyan kedvezőtlen hatással lehet az igénylőre, amelyre nem is gondoltak. Ezt fogjuk megvizsgálni jelen cikkünkben.


Mi a konstrukció lényege?

Nyilván a babaváró nyújtotta előnyökkel sokan tisztában vannak, de azért vegyük át őket, ugyanis a válás szempontjából elég fontos szerepük lehet még.

Ugyebár egy jelentősebb összegről van szó, ami házaspárok számára elérhető, és szabadfelhasználású.

A konstrukció öt éven belül kamatmentes, amely mentességet az állam biztosíja. Ha a kölcsön folyósításától számított öt éven belül megszületik az első gyermek, a kamatmentesség megmarad a futamidő végéig. Sajnálatos módon azonban, abban az esetben, ha a folyósítástól számított öt éven belül nem születik egy gyermek sem, és nem történt örökbe fogadás, akkor a hitel piaci kamatozásúvá válik. Ez még nem lenne gond, de az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni. Az első öt évben igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül kell visszafizetni az államnak, a fennmaradó időre pedig kamattámogatás nem jár.

Az első születésével a kamattámogatás már nem lehet kérdéses, így az biztosra vehető, hogy kamattámogatást fogunk kapni az államtól. Emellett három évre a kölcsön törlesztése szünetel. Ikerterhesség esetén további két évig kérhető a szünetelés.

A második gyermek születése után három évig szintén szünetel a törlesztési időszak, de ennél van jobb hír is. A fennmaradó tőketartozás harminc százalékával megegyező összegű gyermekvállalási támogatást kaphatunk, ami a kölcsönből előtörlesztés formájában kerül elszámolásra.

A harmadik gyermek után a teljes hátralévő tartozással megegyező összegű gyermekvállalási támogatást kapunk, amit szintén „előtörlesztünk” a hátralévő tartozásba.

Fontos tisztázni, hogy ugyanazon igénylővel kölcsönszerződés csak egy alkalommal köthető a Babaváró hitelre.

Válás hatása a kedvezményekre

Ez eddig szép és jó, de ne felejtsük el, hogy a kölcsön igénybevételére házaspárok jogosultak. Mi történik akkor, ha a szerepelem alább hagy, és a boldog ifjú párból boldogtalan, nem is olyan ifjú pár lesz? Mi lesz a kölcsön sorsa, ha a házaspár később elválik?

Éppen ezért, ha a felek közötti házasságot a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják, akkor válást megállapító bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő harminc napon kötelesek a hitelintézetet értesíteni.

Tekintettel arra, hogy a jogalkotó a babaváró kölcsönre való jogosultság alapjaként a házasságot, jogosultként pedig a házastársakat jelöli meg, így a kamattámogatásra – és egyéb kedvezményekre – való jogosultságnak is ez a feltétele. Vagyis a házasság felbontásával megszűnik minden kedvezmény, amely a konstrukcióval együtt járt.

Abban az esetben, ha a felek (vagyis innentől ex  házastársak) a házasság fennállása alatt egy gyermeket sem vállaltak, úgy a babaváró  egy klasszikus piaci hitellé alakul át és bizony a már igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni, a korábban említett 120 napon belül.

Abban az esetben, ha a párnak született gyermeke és ezt követően váltak el, akkor a babaváró ugyanúgy piaci hitellé alakul, de a már igénybe vett kamattámogatást visszafizetni nem szükséges. A piaci kamatot csak a jövőre nézve kell megfizetni.

Fontos tisztázni, hogy a házasság fennállása alatt, egymás tudtával vállalt kötelezettségek a házastársakat egyetemlegesen terhelik, akkor is, ha csak az egyikük szerződött. Így mindkét házastárstól követelhető a visszafizetés.

Ha a válás előtt a felek a korábban vállalt valamennyi kötelezettségüknek eleget tettek (pl. három gyermekük született) akkor persze nem lehet a válással kapcsolatos szankciókat alkalmazni. Vagyis a teljes hátrelévő összeg erejéig jogosultak a támogatásra. Magyarán csak azért, mert a harmadik gyermek után elválnak, nem kell visszafizetni a már igénybe vett támogatás összegét.

Újra házasodás

Fontos megjegyezni, hogy van egy kiskapu, amit válás esetén ismerünk kell. Illetve annyira nem is kiskapu, inkább egy lehetőség. A piaci feltételek szerinti törlesztés alól mentesülhet az, aki a házasságának felbontását követően, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot köt. Fontos ugyanakkor, hogy ennek további feltétele, hogy az új házastársa is megfelel babaváróval kapcsolatban támasztott jogszabályi feltételeknek. Ez esetben tehát mind a kamattámogatás, mind az egyéb kedvezmények újra érvényesíthetőek lehetnek, persze amennyiben ennek feltételeit teljesítik az új házastársak.

Özvegyülés

Meg kell említeni még egy sajnálatos esetet, mégpedig azt, amikor az egyik házastárs elhalálozik. Hogyha az egyik házastárs a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül meghal (amíg ugyebár teljesíthető lett volna legalább a kamattámogatás feltételeként szabott egy gyermek vállalása) a kamattámogatás akkor is megmarad, ha nem született gyermek. Ha pedig a túlélő házastárs újra házasodik, és ott már teljesülnek további kedvezményre jogosító feltételek (pl. 3 gyermeke születik) érvényesítheti ezen kedvezményeket.

Érdemes mérlegelni a fentieket, és átgondolt, megfontolt döntést hozni, mielőtt belevágunk egy kölcsön felvételébe, még akkor is, ha nagyon kedvezőek annak feltételei.