NÉHÁNY JÓ TANÁCS INGATLANVÁSÁRLÁSHOZ

NÉHÁNY JÓ TANÁCS INGATLANVÁSÁRLÁSHOZ

2017-06-01 15:21:32
Forrás: Saját

Álmaink lakását, családi házát, nyaralóját megtalálni nem könnyű feladat, de ha már megtaláltuk, akkor a szóbeli megállapodást követően érdemes ébernek lenni és figyelni az alábbiakra.


Tájékozódjunk az ingatlan helyrajzi száma alapján arról, hogy ki vagy kik a tulajdonosok, vannak-e haszonélvezők, elővásárlásra jogosultak. Elképzelhető, hogy nem hozták tudomásunkra, hogy több tulajdonos osztozik az ingatlanon, vagy épp a tulajdonos kiskorú, esetleg van olyan haszonélvező, aki már elhunyt. Az ingatlan nyilvántartás közhitelesen tartalmazza az ingatlanra vonatkozó adatokat. Senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott valamely tény vagy jog fennállásáról, ha azt egyébként az ingatlan nyilvántartásból megismerhette volna.

 

Érdeklődjünk a társasházközösségről is, hiszen társasházi lakás vásárlása esetén egy közösséget is elfogadunk, melynek új tulajdonosként a tagjai leszünk. Még az adásvételi szerződés aláírása előtt javasolt felkeresni a közös képviselőt, elkérni az alapító okiratot, hogy a közös használatú helyiségekre vonatkozó szokásokat megismerhessük. Előfordulhatnak olyan helyi szokások, melyekkel nem tudunk megbarátkozni, vagy elővásárlási jog, amivel érdemes előre tisztában lenni. Célszerű rákérdezni a társasház terveire, a közös költség fizetési morálra.

 

Amikor az adásvételi szerződés már teljesítésre került, a vételárat vevőként megfizettük és birtokba kerültünk, a bejegyzési engedély nyomán a tehermentes tulajdonjog bejegyzésre kerül a földhivatalban. Ekkor kell a közüzemi szolgáltatóknál a mérőórákat átíratni, lehetőség szerint az eladó jelenlétében, hogy az esetlegesen fennmaradt tartozását a helyszínen rendezni tudja és valóban minden vonatkozásban tehermentes ingatlan új tulajdonosai lehessünk.

 

További kérdések is felmerülhetnek a vágyott otthon megvásárlása előtt, illetve után, amelyeket nyugodtan feltehet nekünk. Segítünk. :)  

 

Szigetingatlan -  "Együtt, az Ön otthonáért."

Szigetszentmiklós, Bajcsy-Zsilinszky utca 43/B II/9