Új kerékpáros túraútvonalak a Csepel-szigeten

Új kerékpáros túraútvonalak a Csepel-szigeten

2016-01-28 00:07:46

Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indított a Magyar Kerékpárosklub. A program célja, hogy több kerékpáros turista jobb feltételek mellett, eddig kevésbé ismert, de népszerűségre méltó területeket fedezhessen fel. A Magyar Kerékpárosklub ezért többek közt a Csepel-Szigeten is új kirándulóútvonalakat jelöl ki, valamint felhívja a döntéshozók figyelmét a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan gazdasági lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára.


A Magyar Kerékpárosklub olyan túraútvonalak kijelölését vállalta Debrecen, Székesfehérvár és Csepel-Sziget régiójában, melyek népszerűbbé válásával fejleszthető a helyi turizmus és gazdaság, valamint erősödhet a civil- illetve üzleti szervezetek érdekérvényesítő képessége.

 A Csepel sziget, mint a program egyik kijelölt helyszíne, jelenleg kevésbé ismert a kerékpáros turisták körében, noha természeti és kulturális értékekben gazdag, és kisebb fejlesztésekkel könnyen népszerű célpont lehet akár a főváros, akár a környező, vagy helyi települések kikapcsolódásra vágyó lakói között.

 A tervezett útvonal mentén olyan látnivalók találhatóak, mint a szigetszentmiklósi a Csepel Autó- Gyártmánymúzeum, az Emese Park, Ráckevén a Tűztorony-kilátó, a Hajómalom, az Aqualand Thermálfürdő és Élménystrand. A tavasszal kijelölésre kerülő útvonal mentén meglátogatható a szigetbecsei André Kertész Múzeum és a sziget déli csücske a tassi zsilippel együtt. Az útvonal érinti Lóréven a Zichy kápolnát, illetve számtalan szabadstrandot, kiváló horgászhelyeket és szinte érintetlen szépségű dunaparti területeket.

 Az útvonal a fővárosi Gubacsi-hídtól indul és a következő településeket érinti: Szigetszentmiklós, Majosháza, Ráckeve, Szigetbecse, Tassi-zsilip, Makád, Lórév, Ráckeve, Szigetszentmárton.

 A tervezés során fontos szempont volt, hogy családoknak  is könnyen teljesíthető útvonal kerüljön kijelölésre. Ezt segíti, hogy a csepeli HÉV-re Ráckevén és Szigetszentmártonban is felszállhatunk, illetve Lórévnél a Dunán átkelve könnyen elérhető az Adonyi vasútállomás.

 Résztvevő szervezetek

 A program 2015. nyár eleji indulásának első lépéseként a Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti területi szervezete, az SZTK Riders, és a Wekerlei Társaskör kerékpárosai közösen mérték fel a Csepel-sziget térségét, melyhez nagy segítséget nyújtottak a Szigetszentmiklósi TDM és a Ráckevei Tourinform munkatársai.

 A Magyar Kerékpárosklub a program sikere érdekében további együttműködő szervezetek, intézmények, vállalkozások csatlakozását várja.

 A problémafelméréssel és megoldási javaslatok elkészítésével töltött szakaszt követően a Magyar Kerékpárosklub szakembereinek bevonásával kezdődött meg a túraútvonalak tervezése. A társszereplőkkel közösen felvettük a kapcsolatot az önkormányzatokkal és döntéshozó szervekkel az útvonalak hivatalos kijelölésének céljából. A program megvalósításába Ráckeve és Makád önkormányzata, valamint az Magyar Turizmus ZRT Budapesti Marketing igazgatósága is bekapcsolódott.

Túraútvonal: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zetljF14WP1A.k9YV5-ZhegjE