Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak

Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak

2018-11-06 20:05:44
Forrás: Blikk.hu

Ha egy albérletet bútorozva és elektromos háztartási gépekkel felszerelve vesszünk ki, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy kinek kell megjavíttatni vagy esetleg pótolni azokat az eszközöket, amelyek elromlanak.


Dr. Sári Judit, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője a következő összeállításban elárulja, hogy milyen hibákért felel a bérlő, és melyekért a bérbeadó.

A bérbeadó felelőssége

– Az épület karbantartásáért, a központi berendezések (ilyen például a központos fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezés vagy a kaputelefon) állandó üzemképes állapotáért, valamint a közös használatra szolgáló helyiségek – ha esetleg van ilyen – állagának megőrzéséért, az itt található berendezésekben keletkezett hibák kijavításáért a bérbeadó felel. Amennyiben a bérlő az előbb említett költségek megfizetését átvállalja a bérbeadó féltől, akkor a bérleti díj arányos csökkentésére tarthat igényt –mondta a szakértő.

Állapodjunk meg

Emellett dr. Sári Judit azt is elárulta, hogy az ingatlan fenntartásával járó kisebb költségeket viszont a bérlő köteles fizetni. Tehát amennyiben bútorozva vesszük ki a lakást, akkor a bérleti szerződésben mindenképpen rögzítsük, hogy ki állja a költségeket, ha valami elromlik. – A lakás burkolatainak, nyílászáróinak, berendezéseinek felújításával, karbantartásával, illetve azok pótlásával, cseréjével kapcsolatban mindig állapodjunk meg, hogy ki fizeti a kiadásokat. Ennek hiányában a karbantartással és a felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótláshoz, valamint a cseréhez kötődő kiadások pedig a bérbeadót terhelik.

Javítás vagy csere?

– Ha eltérően nem állapodtak meg a felek, akkor például a hűtő, a mosógép vagy a mikrohullámú sütő meghibásodása esetén a karbantartás költségei a bérlőt terhelik. Amennyiben viszont elromlanak az előbb említett eszközök, akkor a bérbeadó köteles ezeket kicserélni – mondta dr. Sári Judit.

Emellett érdemes tudni, hogy az épület felújítása, valamint a vezetékrendszer meghibásodása miatt, a lakáson belül szükséges munkák elvégzése szintén a bérbeadó feladata.


Ezt jelenti a kellékszavatosság

A bérbeadó köteles a lakást a komfortfokozatának megfelelő berendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérlőnek átadni. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a hibás teljesítésért felelősséggel, úgynevezett kellékszavatossággal tartozik. A bérlő ez esetben követelheti a rendeltetésszerű használatot korlátozó hiba kijavítását. Ha erre a bérbeadó írásbeli felszólításban megjelölt, megfelelő határidőn belül nem hajlandó, a bérlő – a bérbeadó költségén – saját maga is elvégezheti a szükséges munkálatokat. Azonban attól, hogy nem lett kijavítva a hiba, még nem követelhet lakáscserét a bérlő, ám élhet az azonnali hatályú felmondás jogával.



ALBÉRLET
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Egy végtelen körforgásként megy az adok-kapok, a pro és a kontra. Vannak, akik meg akarnak győzni, hogy az albérlet a te utad, míg mások állítják a saját lakás ésszerűségét. 
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Jövőre a bérbeadók rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak - mutat rá friss közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-zők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót. 
Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél
Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél
Szakértők szerint átalakulás előtt áll a magyarországi bérlakás-piac: az árak végre nem emelkednek tovább a fővárosban sem - nem is lenne könnyű kifizettetni a bérlőkkel, akik az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Nagy változást hozhat az is, ha tényleg a felére faragják a lakáskiadásból származó jövedelmek közterhét: kifehéredhet a piac.
Ingatlanbefektetésben gondolkodik? Így számoljon!
Ingatlanbefektetésben gondolkodik? Így számoljon!
Lassuló mértékben, de továbbra emelkednek idén az ingatlanárak. Noha az áremelkedés és a bérleti díjak stagnálása miatt a korábbinál kisebb bérleti hozam várható a lakáskiadási piacon, beszállni még mindig megéri. Ingázókra, egyetemistákra, munkásokra és nyaralókra érdemes építeni a lakáskiadás-üzletet - olvasható az OTP Ingatlanpont legújabb elemzésében.