Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél

Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél

2017-05-08 17:43:27

Szakértők szerint átalakulás előtt áll a magyarországi bérlakás-piac: az árak végre nem emelkednek tovább a fővárosban sem - nem is lenne könnyű kifizettetni a bérlőkkel, akik az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Nagy változást hozhat az is, ha tényleg a felére faragják a lakáskiadásból származó jövedelmek közterhét: kifehéredhet a piac.


Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Az elmúlt években látható jelentős áremelkedés a fővárosban véget ért és várhatóan nem folytatódik, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással - áll az ingatlan.com elemzésében.

Vége a feketén kiadott lakások korának?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy becsli: a magyarországi albérletpiac 110-130 milliárd forintos lehet, de nehéz pontos összeget mondani. Sokan ugyanis feketén adják ki a lakásukat vagy a valósnál alacsonyabb bérletidíj-bevételt vallanak be. Ugyanakkor a jövőben jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő évi adócsomag napokban bemutatott első verziója csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint ugyanis jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást – EHO-t - megfizetni akkor sem, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot. „Lényegében a terhelés az eddigi felére csökken, ha a tervezet most ismertetett változata lép életbe. Fontos azonban, hogy tervezetről van szó, tehát a feltételek még változhatnak.” - mondta Balogh László.


Balogh László szerint Budapesten az átlagos bérleti díjak alapján a legtöbb lakás beleesett az 1 millió forint feletti éves jövedelmet termelő körbe. Így ezek után, ha legálisan adták ki őket, akkor fizetni kellett a 14 százalékos EHO-t.

A szakember szerint az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt jelentősen kifehéredhet az albérletpiac, mert a bevétel után csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell majd fizetni, ez pedig sok lakástulajdonos számára elég lehet ahhoz, hogy teljesen legálisan adja ki a lakását.

130 ezernél a fővárosi átlag

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki – ez a példa jól szemlélteti az elmúlt években az ingatlanpiacot jellemző drasztikus áremelkedés hatásait. A Habitat for Humanity Magyarország három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira >>

Budapesten 130-135 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ami az ingatlan.com előrejelzése szerint nem fog emelkedni. Áremelkedésre nincs is nagyon tér a budapesti albérletpiacon, mert a bérlők nehezen tudnák megfizetni a magasabb bérleti díjat. Budapesten az átlagfizetés majdnem kétharmadát viszi el az átlagos bérleti díj, így a kereslet bár magas, már nem nagyon lehet feljebb vinni az árakat.

Igaz, a szakértők arra sem számítanak, hogy az albérletárak az EHO esetleges eltörlése miatt mérséklődjenek - meggátolhatja viszont a további emelkedést és stabilizálhatja az elmúlt években jelentősen megemelkedett albérletárakat. A lakástulajdonosok legalizálhatják a mostani díjakból befolyó bevételt, aki pedig eddig is befizette az EHO-t a kiadás után, annál több pénz maradhat.

Vidéken teljesen más a helyzet

Vidéken, a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban az átlagos bérleti díjak alapján csak kevés bérbeadó érte el az 1 milliós EHO-határt, így ezeken a településeken nem hoz számottevő változást a terhelés esetleges eltörlése.

Vidéken abból a szempontból is más a helyzet, mint Budapesten, hogy az árak emelkedése lényegében már megállt. Az egyetemvárosokban, több megyeszékhelyen és nagyvárosokban tavaly drágulás következett be, annak ellenére, hogy a kínálat is növekedett - derül ki az ingatlan.com több mint hatezer hirdetés adatán alapuló májusi körképéből.

Szegeden tavaly májushoz képest 3 százalékkal 76 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj, Debrecenben 7 százalékkal 80 ezer forintra, Pécsett 21 százalékkal 75 ezer forintra, Miskolcon pedig 13 százalékkal 68 ezer forintra nőtt a lakások átlagos bérleti díja. Balogh László azonban hozzátette, most még az albérletszezon előtt vagyunk: nyár végén, a szeptemberi iskolakezdés előtt jelentős felfutás várható a keresletben. Hosszabb távon azonban a vidéki városok albérletpiacára is igaz, hogy a bérlők jövedelmi helyzete gátat szab a díjemelkedésnek.

Jobb világ jön?

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az országos albérletpiac kiegyensúlyozottabbá válhat Budapesten és a nagyvárosokban. Az EHO eltörlése, a jövedelmi korlátok, a kínálat és kereslet kiegyenlítődése stabilabb, átláthatóbb, kiszámíthatóbb piacot eredményezhet. Ez pedig mind a bérlők és a lakásukat kiadók számára is tisztább helyzetet hozhat.

ALBÉRLET
Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak
Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak
Ha egy albérletet bútorozva és elektromos háztartási gépekkel felszerelve vesszünk ki, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy kinek kell megjavíttatni vagy esetleg pótolni azokat az eszközöket, amelyek elromlanak.
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Egy végtelen körforgásként megy az adok-kapok, a pro és a kontra. Vannak, akik meg akarnak győzni, hogy az albérlet a te utad, míg mások állítják a saját lakás ésszerűségét. 
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Jövőre a bérbeadók rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak - mutat rá friss közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-zők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót. 
Ingatlanbefektetésben gondolkodik? Így számoljon!
Ingatlanbefektetésben gondolkodik? Így számoljon!
Lassuló mértékben, de továbbra emelkednek idén az ingatlanárak. Noha az áremelkedés és a bérleti díjak stagnálása miatt a korábbinál kisebb bérleti hozam várható a lakáskiadási piacon, beszállni még mindig megéri. Ingázókra, egyetemistákra, munkásokra és nyaralókra érdemes építeni a lakáskiadás-üzletet - olvasható az OTP Ingatlanpont legújabb elemzésében.