Kiadná lakását? - Nagyot bukhat, ha erre nem figyel!

Kiadná lakását? - Nagyot bukhat, ha erre nem figyel!

2015-11-29 23:01:56
Forrás: Napi.hu

Lakást kiadni legálisan, szabályos szerződést kötve érdemes. Az adózási szabályok nem bonyolultak, de van bennünk egy pár buktató, amelyet érdemes elkerülni.


A hazai, főleg a budapesti ingatlanbérleti díjak elszállásával egyre többen játszanak el a gondolattal, hogy bevételeiket lakáskiadással egészítsék ki. Bár az AirBnb felfutásával egyre népszerűbb a rövid távú kiadás, a hosszabb távú szerződésekkel is szépen kereshetünk.

A kiadásból származó bevétel után egészen biztosan meg kell fizetnünk a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja), természetesen a költségek levonása után. A költségelszámolásra két lehetőség van:

  • vagy tételesen igazoljuk a kiadásainkat (állagmegóvás, felújítás),
  • vagy a 10 százalékos átalányt választjuk, amely esetben semmilyen igazolási kötelezettségünk nincs.

Költségnek számíthat a rezsi is, de csak abban az esetben, ha a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket nem íratjuk át a bérlő nevére.

Ha tehát lakásunkat 90 ezer forintért adjuk ki, évente 1 millió 80 ezer forint bevételünk származik - ha a 10 százalékos átalányelszámolást választjuk - akkor 972 ezer forint után kell megfizetnünk a 155 520 forintos szja-t.

Így nagy bukta lehet

A szabályok akkor bonyolódnak, ha a költségek levonása után maradt összeg (adóalap) átlépi az 1 millió forintot. Ebben az esetben ugyanis 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetnünk kell, de nem csak az 1 millió forint feletti részre, hanem az egészre(!).

A legextrémebb példával illusztrálva, ha valaki 92 592 forintért adja ki a lakását, akkor a 10 százalékos költséghányaddal számolva az adóalapja évi 999 994 forint lesz. Így csak a 16 százalékos szja megfizetésre kötelezett, így a bérleti díjból havi 79 259 forint marad az adózás után. Ha viszont 1 forinttal többet kér a lakásért, akkor az adóalapja máris 1 000 004 forint lesz, ami azt jeleni, hogy 140 001 forint eho-t is kell fizetnie, vagyis a bérleti díjból 11 666 forinttal kevesebb, 67 593 forint marad hónap végén.

Ebből következik, hogy adózási szempontból egy bizonyos összeghatáron belül nem éri meg ingatlant kiadni. Ez a sáv a 92 592 és 108 573 közötti rész, amelyben hiába emeljük a bérleti díjat, a többlet az államkasszát gyarapítja.

A jól keresők itt is jól járnak

Az egészségügyi hozzájárulás fizetésének van egy felső határa, amely 450 ezer forint, ráadásul más járuléktípusok, többek között a munkabér után fizetett 7 százalék mértékű egészségbiztosítási járulék is beletartozik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a nagyon nagy értékű ingatlanok esetében az eho súlya a fizetendő összegben kisebb lesz, másrészt azt, hogy ha valaki magas bérrel rendelkezik, akkor kevesebbet, vagy - 536 ezer forint bruttó bér felett - egyáltalán nem kell ezt a közterhet megfizetnie. A nemfizetés azonban nem szó szerint értendő, ugyanis adóelőleg formájában ezt be kell fizetnie az adóhatóságnak, ugyanakkor a következő évi adóbevallásban visszaigényelheti.

Ez alapján kellő iróniával azt mondhatnánk, hogy a lakáskiadás akkor éri meg, ha az ingatlan nagy értékű, és/vagy sokat keresünk, vagy pedig kis értékű és csak az szja-t kell utána megfizetni.

ALBÉRLET
Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak
Ki fizet, ha valami elromlik az albérletben? Itt a válasz, ami véget vet a vitáknak
Ha egy albérletet bútorozva és elektromos háztartási gépekkel felszerelve vesszünk ki, akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy kinek kell megjavíttatni vagy esetleg pótolni azokat az eszközöket, amelyek elromlanak.
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Mit felejtenek ki a szakértők?
Jobb az albérlet, mint a saját lakás? Egy végtelen körforgásként megy az adok-kapok, a pro és a kontra. Vannak, akik meg akarnak győzni, hogy az albérlet a te utad, míg mások állítják a saját lakás ésszerűségét. 
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Lakást ad ki? Ennek a hírnek örülni fog!
Jövőre a bérbeadók rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak - mutat rá friss közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-zők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót. 
Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél
Vége a feketén kiadott lakások korának? Nagy változások jönnek a lakásbérlésnél
Szakértők szerint átalakulás előtt áll a magyarországi bérlakás-piac: az árak végre nem emelkednek tovább a fővárosban sem - nem is lenne könnyű kifizettetni a bérlőkkel, akik az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Nagy változást hozhat az is, ha tényleg a felére faragják a lakáskiadásból származó jövedelmek közterhét: kifehéredhet a piac.