Illetékmentes lakásvásárlás - összefoglaltuk a lényeget.

Illetékmentes lakásvásárlás - összefoglaltuk a lényeget.

2021-02-02 17:42:57
Forrás: Napi.hu

Január 1-től több esetben is illetékmentes lehet a lakásvásárlás, amelyeknek főszabályait egyértelműsítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azt is tisztázták, hogy mikor kell mégis kifizetni csok mellett a kötelező közterhet.


2021. január 1-jétől illetékmentes az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése - közölte a NAV tájékoztatójában.

Azt is tisztázták, hogy ha a vagyonszerző megelőlegezett csok miatt kapta az illetékmentességet, és a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, vagy a támogatást a gyermekvállalás teljesítése nélkül, a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján a visszterhes vagyonátruházási illetéket kiszabja, amint erről tudomást szerzett.

A NAV az illetéket a CSOK visszafizetése vagy annak elrendelése évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg.

Viszont azokban az esetekben mégsem kell megfizetni az illetéket, ha a gyermekvállalás a csok-ban részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg.

Arra is érdemes figyelni, hogy az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik csak, ekkor a NAV fizetési meghagyást nem bocsát ki, hanem csak az illetékmentesség tényét jegyzi fel az ügyiratra.

A 2021. január 1-je előtt kötött adásvételi szerződésnél a vagyonszerzés nem illetékmentes, de a csok-ot a lakástulajdon forgalmi értékéből le kell vonni.