Türelmi időt kapott a lakosság a csatornára való rákötéshez

Türelmi időt kapott a lakosság a csatornára való rákötéshez

2017-03-31 17:07:34

Döntött a márciusi képviselő-testület, hogy 2019. december végéig kell rákötniük a csatornára a szigetszentmiklósi  ingatlan tulajdonosainak és ez időszakig mentesülnek a talajterhelési díj megfizetése alól. Aki a türelmi idő lejártát követően sem csatlakozik, annak január 1-jétől a törvény által fizetendő talajterhelési díj összegének 30%-át, de legfeljebb 50.000 Ft-ot kötelesek megfizetni.


A Szigetszentmiklós - Bucka városrész szennyvízcsatornázása befejeződött és folyamatban van a lakossági rákötések kiépítése. Az ingatlan tulajdonosokat jogszabály kötelezi a csatlakozások megvalósítására ott, ahol a csatorna műszakilag rendelkezésre áll.

A szennyvíztelep bővítésének befejeztével a város egyéb részein élők is érintetté váltak, mint pl. Lakihegy ott, ahol kapacitás hiány miatt a korábbi években erre nem volt lehetőség. A bekötések nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy csak a Bucka városrészben mintegy 3800 új szolgáltatási szerződés megkötésével számolnak.

Az ügyfelek nagy számából adódó torlódás miatt az engedélyezés, illetve a megépített belső hálózat műszaki átvétele elhúzódik, így a törvényben meghatározott, a csatorna üzembe helyezését követő 90 napon belüli rákötési határidőt sok esetben a lakók nem tudják betartani, ezért szükségessé vált a rendelet módosítása. (A képen a zárószavazás eredménye)

Az elfogadott rendeletmódosítás szövege:

  • azok, akik 2019. december 31. napjáig rákötnek a közcsatornára, e határidő alatt mentesülnek a talajterhelési díjfizetési kötelezettség megfizetése alól,
  • akik a közcsatornára 2019. december 31-éig nem kötöttek rá, 2020. január 1-jétől a törvény által fizetendő talajterhelési díj összegének 30%-át, de legfeljebb 50.000 Ft-ot kötelesek megfizetni.