Felforgatja a lakáspiacot az áfacsökkentés

Felforgatja a lakáspiacot az áfacsökkentés

2015-12-15 10:52:33
Forrás: Index

Már jövőre 5 százalékra csökken a lakásépítés jelenleg 27 százalékos áfája, tehát nem lesz átmeneti időszak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írja az MTI. A parlament már a héten elfogadhatja az erről szóló módosítást.


Már ki is jött a törvényjavaslat

Cikkünk megjelenése után már meg is jelent az áfacsökkentésről törvényjavaslat a parlament oldalán. A javaslat legfontosabb részletei:

  • 2016. január 1-jétől 2019. végéig lesz öt százalék az áfa.
  • Akkor lehet az öt százalékos kulcsot alkalmazni, ha a lakást még nem vették használatba, vagy már használatba vették, de a a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.
  • Családi ház esetén a 300 négyzetméternél kisebb, többlakásos társasház esetén a 150 négyzetméternél kisebb lakásokra lehet majd alkalmazni az alacsonyabb áfakulcsot.
  • A 300 négyzetméternél kisebb lakások esetén eltörlik az építési engedélyezési eljárást, csak bejelentési kötelezettség lesz.

Varga arról is beszélt, hogy reményeik szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

 

Megússza a költségvetés?

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület számításai szerint három csatornán keresztül jönne vissza az a pénz, ami az áfacsökkentés miatt kiesne a költségvetésből:

  • Több szja jönne be: az egyesület szerint egy lakás megépítése 4 új munkahelyet hoz létre az építés időszakában, ami 40 ezer új munkahelyet jelentene 10 ezer új lakás esetén. „2013-ban az építőiparban dolgozók átlagos bruttó bére 177 680 forint volt, ebből számolható, hogy plusz 10 000 lakás megépítése a keletkező új munkahelyek folytán csak szja soron több mint 13 milliárd forint költségvetési bevételt eredményezhetne" – számoltak.
  • Kevesebb lenne a közmunkás: az építőipar jelentős részben végzettséget nem igénylő betanított segédmunkások számára kínál munkalehetőséget, az új munkahelyek a közmunkaprogramban az első lépéseket megtevő embereknek nyújtana újabb előrelépési lehetőséget akiknek immár nem az állam adná a fizetést hanem a piac, így tehermentesítené a költségvetést a közmunka után fizetendő terhektől.
  • Több illeték jönne be a használt lakások kereskedelmének fellendüléséből: az egyesület szerint az áfa csökkentése a lakásépítések számát növelné jelentős mértékben, ez pedig közvetve hatna az új és a használt lakások árára, azok csökkenésének irányába. Ebből illeték formájában a költségvetésnek is bevétele lenne.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ügyvezetője az Index kérdésére ugyanakkor azt mondta: az, hogy ötszázalékos áfa mellett nem esik ki bevétel a költségvetésből, nagyon valószínűtlennek tűnik. 

Egy biztos: több lakásból lehet majd válogatni

Az Index által korábban megkérdezett szakértők véleménye alapján azt biztosnak tűnik, hogy ha a használt és az új lakások ettől még nem is lesznek sokkal olcsóbbak, a választék hamarosan megnőhet a piacon. A bejelentés azért is fontos, mert az építőipari áfacsökkentést már régóta emlegette a kormány, ami eddig arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy kivárjanak, és halasztgassák az új projekteket. Most ez az időszak lezárul.

Vannak olyan elemzők is, akik árcsökkenésre is számítanak. Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap irányítója blogjában arról ír, hogy az áfacsökkentés négy helyen fog lecsapódni:

  • Alacsonyabb új- és használtlakás-árak (nagyjából egy-két év múlva, amikorra a hamarosan elinduló projektek beérnek, eladó lakássá válnak a most még csak tervek szintjén lévő elképzelések).
  • Magasabb telekárak, hiszen ha az új ingatlan építése jobban megéri, akkor a telkekre is nagyobb lesz a kereslet.
  • Magasabb építési költségek, mivel „az építőiparban már most is látszik a munkaerőhiány, és ha hirtelen éves 10 ezer helyett 30 ezer lakást akarunk építeni, ahhoz nem lesz elég szakember: kőműves, burkoló, ács, stb.”
  • Magasabb fejlesztői profit, mivel kevesebb áfát kell majd fizetni.
INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Azzal, hogy a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukció a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, elképesztő erős támogatás jöhet létre, különösen akkor, ha valaki ezeket még a Babaváró hitellel is kombinálja.
Átalakul a Babaváró, megszűnik a CSOK a nagyobb településeken 2024-től!
Átalakul a Babaváró, megszűnik a CSOK a nagyobb településeken 2024-től!
Gulyás Gergely a június 22-ei kormányinfón bejelentette, hogy érdemben átalakulnak a családtámogatások, lakástámogatások a jövő évtől. A változásban vannak jó hírek is: egyes támogatások összege megemelkedik, ugyanakkor a feltételek érdemben szigorodnak. Sőt, a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) a jövő évtől már nem érhetik el a jelenlegi formájában.
Lakástámogatások 2023-ban: Maradnak a kedvezmények, több pénz jut babaváróra
Lakástámogatások 2023-ban: Maradnak a kedvezmények, több pénz jut babaváróra
Már a parlament asztalán van a 2023-as költségvetési tervezet, amelyben a lakástámogatások 2023-ban kiemelt szerepet és keretet kapnak. Ez arra utal, hogy a lakáscélú kedvezmények a várakozásoknak megfelelően jövőre is elérhetőek lesznek. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a lakáspiacot érintő költségvetési kiadásokat vizsgálta meg.
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.