Ingatlanpiacot érintő Kormányzati intézkedések: hírek

Felforgatja a lakáspiacot az áfacsökkentés

2015-12-15 10:52:33
Forrás: Index

Már jövőre 5 százalékra csökken a lakásépítés jelenleg 27 százalékos áfája, tehát nem lesz átmeneti időszak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írja az MTI. A parlament már a héten elfogadhatja az erről szóló módosítást.


Már ki is jött a törvényjavaslat

Cikkünk megjelenése után már meg is jelent az áfacsökkentésről törvényjavaslat a parlament oldalán. A javaslat legfontosabb részletei:

 • 2016. január 1-jétől 2019. végéig lesz öt százalék az áfa.
 • Akkor lehet az öt százalékos kulcsot alkalmazni, ha a lakást még nem vették használatba, vagy már használatba vették, de a a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.
 • Családi ház esetén a 300 négyzetméternél kisebb, többlakásos társasház esetén a 150 négyzetméternél kisebb lakásokra lehet majd alkalmazni az alacsonyabb áfakulcsot.
 • A 300 négyzetméternél kisebb lakások esetén eltörlik az építési engedélyezési eljárást, csak bejelentési kötelezettség lesz.

Varga arról is beszélt, hogy reményeik szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

 

Megússza a költségvetés?

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület számításai szerint három csatornán keresztül jönne vissza az a pénz, ami az áfacsökkentés miatt kiesne a költségvetésből:

 • Több szja jönne be: az egyesület szerint egy lakás megépítése 4 új munkahelyet hoz létre az építés időszakában, ami 40 ezer új munkahelyet jelentene 10 ezer új lakás esetén. „2013-ban az építőiparban dolgozók átlagos bruttó bére 177 680 forint volt, ebből számolható, hogy plusz 10 000 lakás megépítése a keletkező új munkahelyek folytán csak szja soron több mint 13 milliárd forint költségvetési bevételt eredményezhetne" – számoltak.
 • Kevesebb lenne a közmunkás: az építőipar jelentős részben végzettséget nem igénylő betanított segédmunkások számára kínál munkalehetőséget, az új munkahelyek a közmunkaprogramban az első lépéseket megtevő embereknek nyújtana újabb előrelépési lehetőséget akiknek immár nem az állam adná a fizetést hanem a piac, így tehermentesítené a költségvetést a közmunka után fizetendő terhektől.
 • Több illeték jönne be a használt lakások kereskedelmének fellendüléséből: az egyesület szerint az áfa csökkentése a lakásépítések számát növelné jelentős mértékben, ez pedig közvetve hatna az új és a használt lakások árára, azok csökkenésének irányába. Ebből illeték formájában a költségvetésnek is bevétele lenne.

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ügyvezetője az Index kérdésére ugyanakkor azt mondta: az, hogy ötszázalékos áfa mellett nem esik ki bevétel a költségvetésből, nagyon valószínűtlennek tűnik. 

Egy biztos: több lakásból lehet majd válogatni

Az Index által korábban megkérdezett szakértők véleménye alapján azt biztosnak tűnik, hogy ha a használt és az új lakások ettől még nem is lesznek sokkal olcsóbbak, a választék hamarosan megnőhet a piacon. A bejelentés azért is fontos, mert az építőipari áfacsökkentést már régóta emlegette a kormány, ami eddig arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy kivárjanak, és halasztgassák az új projekteket. Most ez az időszak lezárul.

Vannak olyan elemzők is, akik árcsökkenésre is számítanak. Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap irányítója blogjában arról ír, hogy az áfacsökkentés négy helyen fog lecsapódni:

 • Alacsonyabb új- és használtlakás-árak (nagyjából egy-két év múlva, amikorra a hamarosan elinduló projektek beérnek, eladó lakássá válnak a most még csak tervek szintjén lévő elképzelések).
 • Magasabb telekárak, hiszen ha az új ingatlan építése jobban megéri, akkor a telkekre is nagyobb lesz a kereslet.
 • Magasabb építési költségek, mivel „az építőiparban már most is látszik a munkaerőhiány, és ha hirtelen éves 10 ezer helyett 30 ezer lakást akarunk építeni, ahhoz nem lesz elég szakember: kőműves, burkoló, ács, stb.”
 • Magasabb fejlesztői profit, mivel kevesebb áfát kell majd fizetni.
INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Többgenerációs csok – januártól tetőtér-beépítésre is
Január elsejétől tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót
Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió!
Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.