Hamarosan levelet kaphatnak az eszközkezelős tulajdonosok

Hamarosan levelet kaphatnak az eszközkezelős tulajdonosok

2019-01-25 15:36:40
Forrás: Portfolio.hu

A Nemzeti Eszközkezelő megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását, melyet első körben a programba tavaly év végén jelentkezők kapnak meg.


Törvényjavaslatot nyújtottak be 2018. november 21-én, amely szerint visszaadják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez, vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat a NET Zrt. még befogadta, ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés. Az eszközkezelő első körben - január 31-ig - nekik kezdi postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül szükséges válaszolniuk a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. 


Fontos információ, hogy az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést. Azonban a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, így a tartozás megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egy összegben vagy akár részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát. Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, ellenkező esetben az eszközkezelő nem vásárolja meg a lakást, vagy házat.


A programba már korábban bekerült, közel 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre.


 

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Lakástámogatások 2023-ban: Maradnak a kedvezmények, több pénz jut babaváróra
Már a parlament asztalán van a 2023-as költségvetési tervezet, amelyben a lakástámogatások 2023-ban kiemelt szerepet és keretet kapnak. Ez arra utal, hogy a lakáscélú kedvezmények a várakozásoknak megfelelően jövőre is elérhetőek lesznek. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a lakáspiacot érintő költségvetési kiadásokat vizsgálta meg.
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Többgenerációs csok – januártól tetőtér-beépítésre is
Január elsejétől tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót