Ingatlanpiacot érintő Kormányzati intézkedések: hírek

Hamarosan levelet kaphatnak az eszközkezelős tulajdonosok

2019-01-25 15:36:40
Forrás: Portfolio.hu

A Nemzeti Eszközkezelő megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását, melyet első körben a programba tavaly év végén jelentkezők kapnak meg.


Törvényjavaslatot nyújtottak be 2018. november 21-én, amely szerint visszaadják ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez, vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat a NET Zrt. még befogadta, ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés. Az eszközkezelő első körben - január 31-ig - nekik kezdi postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül szükséges válaszolniuk a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. 


Fontos információ, hogy az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést. Azonban a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, így a tartozás megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egy összegben vagy akár részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát. Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, ellenkező esetben az eszközkezelő nem vásárolja meg a lakást, vagy házat.


A programba már korábban bekerült, közel 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre.


 

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Többgenerációs csok – januártól tetőtér-beépítésre is
Január elsejétől tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót
Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió!
Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.