Ingatlanpiacot érintő Kormányzati intézkedések: hírek

Indul a nagy roham lakásokért, elszállnak az árak

2018-07-12 20:05:58
Forrás: Napi.hu

Részben bánkódnak, részben örülnek a lakásáfa emelésének az építőiparban: egyrészt várhatóan visszaveti a keresletet, másrészt legalább megszűnt az ezzel kapcsolatos bizonytalanság.


Áremelő hatása volt a lakásépítési piacon a pénzügyminiszter bejelentésének, miszerint megszüntetik az ötszázalékos kedvezményes áfát, ám megugrott az új lakások iránti kereslet. A készletek szűkösek, a vevőknek már nincs mire várniuk tovább - írja a Világgazdaság.


A bejelentés kapcsán kettősek az érzéseik: miközben csalódottak a kedvezményes kulcsmeghosszabbításának elmaradása miatt, annak örülnek, hogy véget ért a hónapok óta tartó bizonytalanság, mindenki pontosan tudja, mivel számolhat másfél év múlva az új beruházásoknál - nyilatkozta a napilapnak Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Zrt. értékesítési igazgatója.

Kricsfalussy furcsának találta, hogy a pénzügyminiszter kifejezte csalódottságát, amiért az építtetők a kapacitások helyett inkább az árakat növelték, hiszen a lakásárak nem az eladó egyoldalú döntésétől függenek.

Az áfa emelkedése miatt több tervezett beruházás, amelyekkel a tulajdonosok eddig kivártak, már biztosan nem indul el. Ennek kedvező hatása, hogy a Metrodom az utóbbi napokban több párhuzamos megkeresést is kapott alvállalkozóktól, amelyekben arról tájékoztatják a céget, hogy év végétől, jövő évtől lesznek szabad kapacitásaik.

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Többgenerációs csok – januártól tetőtér-beépítésre is
Január elsejétől tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót
Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió!
Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.