Ingatlanpiacot érintő Kormányzati intézkedések: hírek

Lakáshitelesek, figyelem: óriási tartozás-elengedés készülődik

2017-06-08 10:17:45
Forrás: Portfolio.hu

Harmadik és további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forintnyi tartozást "elenged" az állam a lakáshiteles családoknak - jelentette be a kormány a közelmúltban. Feltéve, de meg nem engedve, hogy minden érintett vállal még egy gyermeket, számításunk szerint 172 ezer család összesen 172 milliárd forintnyi tartozástól szabadulna meg. A bankszektor hosszú távon ügyfeleket nyerne, rövid távon viszont bukna: becslésünk szerint évi mintegy 8 milliárd forintnyi nettó kamatbevételtől esne el.
 


A gyermekvállalást ösztönözné a kormány


Május 24-ei ülésén "családi akciótervet" fogadott el a kormány. Bár a jogszabály-tervezet még nem jelent meg, a 2018-tól várható intézkedésekről az alábbiakat már tudjuk:

  • - A harmadik, negyedik vagy tovább gyermeket vállalók számára a gyermekek fogantatásának harmadik hónapjától 1-1 millió forintot ír jóvá a kormány a meglévő lakáshitelből. A 3%-os támogatott kamatozású CSOK-os hitelekre ez nem vonatkozik.
  • - Az új gyermekek fogantatásától számított harmadik hónaptól felfüggesztik vagy elengedik a diákhitel-tartozásokat, illetve azok egy részét. Az első gyermek után felfüggesztik, a második után a felét elengedik, a fennmaradó rész törlesztését felfüggesztik, a harmadik gyermek után pedig teljes mértében elengedik a fennmaradó hitelt.
  • - A hallgatói és diplomás gyed a jövőben a gyermek 2 éves koráig jár.
  • - Bölcsődefejlesztési program indul, a cél, hogy minden család képes legyen megoldani a gyermekfelügyeletet. Arra, hogy minden településen, vagy azok közelében legyen bölcsőde 10 milliárd forintot különített el a kormány.
  • - A külföldön született magyar állampolgárságú gyermekek után is jár majd a 64 125 forint anyasági támogatás.
  • - A 2013-ban bevezetett babakötvény és a kamattámogatás szintén kiterjed minden magyar állampolgárságú, külföldön született gyermekre is.
  • - Létrejön egy népesedésügyi döntés-előkészítő kabinet, valamint egy, a témával foglalkozó intézet.

 

Mennyi hitelt fognak elengedni?


Ami a diákhitelek egy részének elengedését illeti, az intézkedés az MFB-n keresztül állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ hitelállományát érintheti, vagyis az állam várhatóan a saját követelését írja majd le a diákhitelesek egy részével szemben. 200 ezer diákhitellel rendelkező fiatal közül 116 ezer nő, rájuk vonatkozhat ez a kedvezmény a kormány közlése szerint. A Diákhitel Központ 2016 végén összesen 272 milliárd forint diákhitel-állománnyal rendelkezett, ennek egy közelebbről nehezen meghatározható részét érintheti a tartozás-elengedés. Az átlagos tartozás (nőknél) 1,32 millió forint a Diákhitel1, illetve 820 ezer forint a Diákhitel2 konstrukciónál, ezeket az összegeket engedhetik el részben vagy egészben az adósoknak a Pénzcentrum.hu szerint.

Kicsit többet tudunk mondani a lakáshitelek várható elengedéséről. Az MNB-nél arról tájékoztattak minket, hogy a fennálló 3493 milliárd forintnyi lakáshitel döntő része, 57,7%-a (!) gyermek nélküli háztartásé, további 17,5% pedig egygyermekes háztartás tartozása. Elmondható tehát, hogy reálisan a lakáshitelek 24,8%-át, 866 milliárdnyi tartozást és 171 678 darab szerződést érintő programról van szó, ekkora ugyanis a legalább kétgyermekes háztartások lakáshitel-állománya a jegybank tájékoztatása szerint. Ha mind a 172 ezer érintett család még egy gyermeket vállalna (a minimális számú CSOK-hitelek és az ikrek száma talán kioltja egymást, és feltételezzük, hogy nagyjából egy lakáshitel-szerződése van mindegyik családnak, valamint eltekintünk attól, hogy vannak 1 millió alatti tartozások is), akkor az érintett tartozások közel 20%-át, 172 milliárd forintnyit engednék el

Lakáshitelesek, figyelem: óriási tartozás-elengedés készülődik


Joggal feltételezhetjük azonban, hogy az érintetteknek csak a töredékét fogja új gyermek vállalására ösztönözni a hitelelengedés. Ahogy azt is, hogy nem a bankoknak kell leírniuk veszteségként a tartozás egy részét, és nem is hitel-átvállalásról lesz szó, hanem valószínűleg előtörleszti majd az állam a tartozás egy részét a lakáshitelesek helyett. Az MNB Hitelezési folyamatok kiadványa szerint ma Magyarországon 4,6% a meglévő lakáshitelek átlagos kamatfelára. Ezzel számolva évi 7,9 milliárd forint nettó kamatbevételtől esne el a bankszektor, ha mind a 172 ezer érintett család még egy gyermeket vállalva 1 millió forintnyi lakáshitel-tartozástól megszabadulna. Ez a bankok tavalyi nettó kamatbevételének a közel 1%-a. Átlag 1,5%-os előtörlesztési díjjal számolva az állam által fizetett közel 2,6 milliárd forintnyi előtörlesztési díj kis részben kompenzálná ezt az első évben.
 

Hogy érinti mindez a törlesztőrészletet?


Szinte kereken 5 millió forint a legalább kétgyermekes háztartások átlagos lakáshitel-tartozása. Ebből 1 millió forint elengedése a tőketartozás ötödének leírását jelentené, ami a törlesztőrészletet szintén 20%-kal csökkentheti, hiszen annuitásos hitelek esetében a törlesztőrészlet a fennálló tőketartozással arányos. 10 millió forintos fennálló tartozás esetén a havi teher csökkenése 10%, és így tovább.

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Többgenerációs csok – januártól tetőtér-beépítésre is
Január elsejétől tízmillió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót
Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió!
Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.