Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik

Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik

2023-12-16 16:53:44
Forrás: Mfor


A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg Matolcsy György aláírásával a rendelet, amely szerint 41. életévüket még nem betöltött ügyfelek és adóstársak esetén a bankok akár a lakóingatlan értékének 90 százalékát is elérő összeget is hitelezhetnek építésre vagy vásárlása nyújtott lakáshitel formájában.

Van még azért ennek két további feltétele is:

"a) egyikük sem rendelkezett lakásban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal, vagy
b) kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt."

A rendelet eddigi változata szerint a bankok csupán az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig nyújthatnak lakossági forint jelzáloghitelt, ez tehát azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelő ügyfeleknek a módosítás nyomán elég lehet csupán 10 százalék önrészt előteremteniük.


A Bank360 szerint egyébként ez nem kötelezi a bankokat, hogy el is menjenek eddig a maximumig, de a tapasztalatok alapján általában eddig hajlandók voltak a jegybanki határig elmenni az önrész megszabásakor.

Az új rendelet létrehoz majd némi ellentmondást is, ugyanis a Csok Plusz és a 10 százalékos minimiális önrész szabályai nem teljesen esnek egybe, így lehetnek olyan házaspárok, akik előbbire igen, utóbbira viszont már nem lesznek jogosultak.

LAKÁS HITEL
Mi lesz a lakáshitellel, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk?
Mi lesz a lakáshitellel, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk?
A járvány ellenére dübörög az ingatlanpiac. Minden második adásvétel ma már hitelfelvétellel valósul meg, így folyamatosan nő a hitellel rendelkező családok száma is. A forint alapú lakáshitelek kamata ma már jellemzően 10 évre rögzített, így biztonságos hitelekről beszélhetünk. De mi történik akkor, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk? Hogyan kerülhető el, hogy egy ilyen helyzet akár csődbe vigye a családot? A Bankmonitor szakértői végig veszik a szóba jöhető lehetőségeket.
Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?
Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?
Ennyivel emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőjeA jegybank adatai szerint tavaly a lakáshitelek 55 százaléka volt változó kamatozású. Ezeknek a hiteleknek a törlesztőjét a bankok éven belül módosíthatják...
Drámaian dráguló lakáshitel-törlesztések
Drámaian dráguló lakáshitel-törlesztések
Akiknek "forintosították" a "devizahitelét", azokat ez különösen érinti, ha úgy hagyták a szerződésüket és nem váltották ki a kedvező kamatkörnyezetben egy számukra előnyösebb konstrukcióval.
Robbanás előtt: 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Robbanás előtt: 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Becslésünk szerint évi 600-700 milliárd forint lakáshitelt kellene kihelyezniük a magyar bankoknak ahhoz, hogy egészségesnek mondható, évi 6-8%-os ütemben nőjön a lakáshitel-állományuk. Az elmúlt 12 hónapban (hitelkiváltásokkal együtt) mintegy 380 milliárd forintnyi új lakáshitel talált gazdára, tehát még távolinak tűnik a "cél", de ha fennmarad az új kihelyezések bővülésének üteme a CSOK-nak is köszönhetően, jövőre elérhetjük ezt a szintet. Most 10 újabb ábrán mutatjuk be a minden jel szerint boom előtt álló magyar lakáshitelezés helyzetét.