Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?

Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?

2020-02-20 10:25:26
Forrás: Bankmonitor

Ennyivel emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek törlesztője


A jegybank adatai szerint tavaly a lakáshitelek 55 százaléka volt változó kamatozású. Ezeknek a hiteleknek a törlesztőjét a bankok éven belül módosíthatják...


A módosítás alapja egy referenciamutató, jellemzően a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), vagyis az a kamatszint, amelyen a bankok hitelt adnak egymásnak. A BUBOR a forintgyengülés közvetett hatására megugrott. A Bankmonitor úgy számolt, hogy egy átlagos, 8 millió forint összegű és 15 év hátralévő futamidejű hitel havi törlesztője 1 500 forinttal emelkedhet.


A bankközi kamatok emelkedése részben azzal magyarázható, hogy a magyar jegybank jelezte, a vártnál magasabb szintre emelkedő infláció miatt felerősödtek az inflációs kockázatok és a jegybank megteszi a szükséges lépéseket az áremelkedés kordában tartására. Az emelkedő kamatok hatására a februárban rekordszintre gyengülő forint erősödésnek indult.


űAkik változó kamatozású lakáshitelt törlesztenek, azoknál a megoldást a fix kamatozású kölcsönre való váltás jelentheti, így védekezhetnek a jövőbeli esetleges kamatemelkedéssel szemben. Érdemes azonban szakemberek segítségét kérni, mert nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélni.


Ebben segíthetünk mi is. Hívjon, írjon, kérdezzen!

LAKÁS HITEL
Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik
Belenyúltak a lakáshitelezésbe, január 1-től fontos szabály változik
Mi lesz a lakáshitellel, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk?
Mi lesz a lakáshitellel, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk?
A járvány ellenére dübörög az ingatlanpiac. Minden második adásvétel ma már hitelfelvétellel valósul meg, így folyamatosan nő a hitellel rendelkező családok száma is. A forint alapú lakáshitelek kamata ma már jellemzően 10 évre rögzített, így biztonságos hitelekről beszélhetünk. De mi történik akkor, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk? Hogyan kerülhető el, hogy egy ilyen helyzet akár csődbe vigye a családot? A Bankmonitor szakértői végig veszik a szóba jöhető lehetőségeket.
Drámaian dráguló lakáshitel-törlesztések
Drámaian dráguló lakáshitel-törlesztések
Akiknek "forintosították" a "devizahitelét", azokat ez különösen érinti, ha úgy hagyták a szerződésüket és nem váltották ki a kedvező kamatkörnyezetben egy számukra előnyösebb konstrukcióval.
Robbanás előtt: 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Robbanás előtt: 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Becslésünk szerint évi 600-700 milliárd forint lakáshitelt kellene kihelyezniük a magyar bankoknak ahhoz, hogy egészségesnek mondható, évi 6-8%-os ütemben nőjön a lakáshitel-állományuk. Az elmúlt 12 hónapban (hitelkiváltásokkal együtt) mintegy 380 milliárd forintnyi új lakáshitel talált gazdára, tehát még távolinak tűnik a "cél", de ha fennmarad az új kihelyezések bővülésének üteme a CSOK-nak is köszönhetően, jövőre elérhetjük ezt a szintet. Most 10 újabb ábrán mutatjuk be a minden jel szerint boom előtt álló magyar lakáshitelezés helyzetét.