Mi a helyzet hiteltéren 2016 elején?

Mi a helyzet hiteltéren 2016 elején?

2016-02-14 20:49:03

Általános eset volt, amikor valaki az elérhető legkedvezőbb THM-et vagy a törlesztő részlet nagyságát vette figyelembe kedvező szempontként, akkor inkább a piaci lakáshiteleket választotta kamattámogatás nélkül.


Ez leginkább azért volt megfigyelhető, mert a viszonylag alacsony jegybanki kamathoz remekül alkalmazkodó lakáshitelek kamatai igen csábítóak, lehetnek akár még 5 százalék alatt is, ami az ügyfeleknek látszatra nagyon kedvező. A legolcsóbb – piaci kamatozású – kölcsönök általában három, hat hónapos, illetve egy éves kamatperiódussal igényelhetőek.

Az otthonteremtési hitel kamata ezzel szemben be van szorítva bizonyos korlátok közé, mivel azt állami rendeletek szabályozzák, így aztán ott a kamatok ritkán szöknek hat százalék alá.

A bankok által adott kedvezményeknek köszönhető, hogy elérhetővé vált az államilag is támogatott hitel, melynek kamata mindössze 3,7 százalék, a THM pedig kicsivel több, mint 4,6 százalék. Ez a hitel, ahogy arról már beszéltünk korábban, nem csak új, hanem használt lakásokra is épp úgy igényelhető. Jelenleg tehát ez a legolcsóbb ajánlat a lakáshitelek között. Feltételek vannak azért, hiszen jövedelmünket a hitelező bankhoz kell utaltatnunk, és átlag felett jövedelemmel kell rendelkeznünk. Az is előfordul, hogy a bank megköveteli a nála elérhető egyéb termékének az igénybevételét is.

Meg kell jegyezni azért, hogy nem kell teljesíteni minden feltételt ahhoz, hogy a piaci ajánlatnál kedvezőbb legyen a kamattámogatott hitelünk. Egy átlagos esetben is jobb képet adnak a kamattámogatott hitelkonstrukciók, mint a piaci kamatozásúak. 

A hiteltörlesztés vállalása nem kis terhet ró a magyar családok költségvetésére, persze ezt mindenki saját felelősségére teszi, vagy nem teszi. Előrelátóan jó gondolkodnunk, és figyelembe kell vennünk a nagyon gyakori munkahelyelvesztés tényét is. Az elég friss hír - miszerint a munkába járás ideje is beleszámít a munkaidőbe, s így azt a munkáltatónak ki is kell fizetnie - előrevetíti a tetemes számú ingázók rosszabb helyzetbe kerülését is, a helyi lakosokkal szemben. (Feltételezhetően a munkáltatók nem kívánnak plusz „juttatásokat” nyújtani, ha amúgy is nehéz helyzetben vannak.)

Ne legyen így!

Tartsa meg mindenki állását, jusson ingatlanhoz, és tudja is fizetni a vállalt törlesztő részletet, nehézségek nélkül!

Legyen így!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

LAKÁS HITEL
Mi lesz a lakáshitellel, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk?
A járvány ellenére dübörög az ingatlanpiac. Minden második adásvétel ma már hitelfelvétellel valósul meg, így folyamatosan nő a hitellel rendelkező családok száma is. A forint alapú lakáshitelek kamata ma már jellemzően 10 évre rögzített, így biztonságos hitelekről beszélhetünk. De mi történik akkor, ha elveszítjük a munkánkat, lebetegszünk, esetleg meghalunk? Hogyan kerülhető el, hogy egy ilyen helyzet akár csődbe vigye a családot? A Bankmonitor szakértői végig veszik a szóba jöhető lehetőségeket.
Emelkedésnek indulhatnak a hitelkamatok?
Ennyivel emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőjeA jegybank adatai szerint tavaly a lakáshitelek 55 százaléka volt változó kamatozású. Ezeknek a hiteleknek a törlesztőjét a bankok éven belül módosíthatják...
Drámaian dráguló lakáshitel-törlesztések
Akiknek "forintosították" a "devizahitelét", azokat ez különösen érinti, ha úgy hagyták a szerződésüket és nem váltották ki a kedvező kamatkörnyezetben egy számukra előnyösebb konstrukcióval.
Robbanás előtt: 10 soha nem látott ábra a lakáshitelekről
Becslésünk szerint évi 600-700 milliárd forint lakáshitelt kellene kihelyezniük a magyar bankoknak ahhoz, hogy egészségesnek mondható, évi 6-8%-os ütemben nőjön a lakáshitel-állományuk. Az elmúlt 12 hónapban (hitelkiváltásokkal együtt) mintegy 380 milliárd forintnyi új lakáshitel talált gazdára, tehát még távolinak tűnik a "cél", de ha fennmarad az új kihelyezések bővülésének üteme a CSOK-nak is köszönhetően, jövőre elérhetjük ezt a szintet. Most 10 újabb ábrán mutatjuk be a minden jel szerint boom előtt álló magyar lakáshitelezés helyzetét.