Jön az elektronikus ingatlannyilvántartás

Jön az elektronikus ingatlannyilvántartás

2023-04-30 21:25:48
Forrás: Portfólió

Döntött a kormány a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében az E-ingatlan-nyilvántartás című projekt megvalósításáról amelynek célja, hogy az ingatlannyilvántartást elektronikus adatbázissá fejlessze - írja a Kormány.hu.Az e-ingatlan-nyilvántartási rendszer az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat teljes mértékben elektronizálja, így csökkentve a földügyi eljárások átfutási idejét és költségszintjét, ezáltal csökkentve a közigazgatási adminisztratív terheket is.


A műszaki fejlesztéssel párhuzamosan az Országgyűlés elfogadta az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvényt, amely 2024. február 1-jén lép hatályba. Az előterjesztés célja a törvény végrehajtásához, illetve az e-ingatlan-nyilvántartási rendsz


A törvény meghatározza az ingatlanok nyilvántartott adatait, a művelési ágakat és a művelés alól kivett területeket, felsorolja az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogokat és tényeket, megállapítja a tulajdoni lap tartalmát, a tulajdonilap-másolat fajtáit (szemle, teljes másolat, ügyleti tulajdonilap-másolat) és azok tartalmát.

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásban lehetővé teszi az automatikus döntéshozatalt, melynek részletszabályait, valamint azokat az eseteket, amikor automatikus döntéhozatalnak nincs helye, a kormányrendelet-tervezet állapítja meg.

INGATLAN HÍREK
Változnak a CSOK és a babaváró hitel szabályai!
Változnak a CSOK és a babaváró hitel szabályai!
Változnak a jelzáloghitel-elengedési támogatás szabályai is, a legtöbb módosítás a bankokat érinti, de az ügyfeleknek is oda kell figyelni.
EZT TEHETED, HA ROSSZ A CÍME A MEGVÁSÁROLT TELEKNEK, HÁZNAK!
EZT TEHETED, HA ROSSZ A CÍME A MEGVÁSÁROLT TELEKNEK, HÁZNAK!
Kevés olyan emberrel találkoztunk eddig, aki ingatlan vásárláskor felfigyelt az ingatlan-nyilvántartásból kinyomtatott vagy lementett tulajdoni lapon arra a pontra, ami az ingatlan pontos címét tartalmazza. Manapság többször előfordul, hogy a vásárlás időszakában a helyi önkormányzat felülvizsgálja az ingatlancímeket, vagy az építés során még nem is kezdeményezték a cím megállapítási eljárást, ezért a tulajdoni lapon olyan megjegyzések szerepelhetnek a címadatok helyett, mint pl.: “felülvizsgálat alatt”, vagy “címképzés alatt”.
Sok magyar csak későn kap észbe - az otthonbiztosítás fontos
Sok magyar csak későn kap észbe - az otthonbiztosítás fontos
Százból 25 magyart ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár sokan gondoskodnak otthonuk biztosítási védelméről, jó néhányan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk - derül ki egy friss kutatásából.
Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít
Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít
A lakástakarékok megszüntetése után sem kérhet mindenki csokot. Sőt, többször keresik a bankokat olyanok, akik vállalták, hogy három gyerekük lesz, megkapták a csokot, majd nem sokkal később elváltak. Márpedig akik nem hozzák a megígért gyerekszámot, azok nagy bajba kerülhetnek, és a bankok is csak reménykednek, hogy nem lesz a devizahitelezéshez hasonló összeomlás.