Változnak a CSOK és a babaváró hitel szabályai!

Változnak a CSOK és a babaváró hitel szabályai!

2022-04-19 12:31:45

Változnak a jelzáloghitel-elengedési támogatás szabályai is, a legtöbb módosítás a bankokat érinti, de az ügyfeleknek is oda kell figyelni.


A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent 150/2022 (IV. 14.) számú rendelet tartalmát a Portfolio foglalta össze. A CSOK, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény esetében a hitelintézeteket eddig az összeg 2 százalékának megfelelő költségtérítés illette meg, mostantól azonban fix összeget kapnak. Új lakás építése esetén ez 80 ezer, új vagy használt lakás vásárlása esetén pedig 40 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forintos CSOK esetében csökken a költségtérítés összege, viszont a 600 ezer forintos kedvezmény esetében nő.


Változik a jelzáloghitel-elengedés költségtérítése is: a pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után 10 ezer forint egyszeri költségtérítés illeti meg az állam részéről az eddigi 1% helyett, amit a hatályos üzletszabályzata szerinti mértékének megfelelő előtörlesztési díjjal együtt számít fel a hitelintézet az államnak.

A Babaváró hitel esetében is változás jön az április 29. után megkötött szerződések esetén. A hitelintézetet az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásáért az általa jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.


CSökken a Babaváró hitelek állami kamattámogatása is, méghozzá az ÁKK-hozamok „130 százalékának 2 százalékponttal növelte értéke” helyett a „130 százalékának 1 százalékponttal” növelt értékére, a „130 százalékának 5 százalékponttal” növelt értéke helyett a „130 százalékának 4 százalékponttal” növelt értékére. Ez a hitelintézeteket érinti kedvezőtlenül, viszont az ügyfeleket is érintő változás, hogy a gyermekvállalás öt éven belüli elmaradása esetén 1 százalékponttal alacsonyabb kamatot kell majd fizetniük.

INGATLAN HÍREK
Jön az elektronikus ingatlannyilvántartás
Jön az elektronikus ingatlannyilvántartás
Döntött a kormány a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében az E-ingatlan-nyilvántartás című projekt megvalósításáról amelynek célja, hogy az ingatlannyilvántartást elektronikus adatbázissá fejlessze - írja a Kormány.hu.
EZT TEHETED, HA ROSSZ A CÍME A MEGVÁSÁROLT TELEKNEK, HÁZNAK!
EZT TEHETED, HA ROSSZ A CÍME A MEGVÁSÁROLT TELEKNEK, HÁZNAK!
Kevés olyan emberrel találkoztunk eddig, aki ingatlan vásárláskor felfigyelt az ingatlan-nyilvántartásból kinyomtatott vagy lementett tulajdoni lapon arra a pontra, ami az ingatlan pontos címét tartalmazza. Manapság többször előfordul, hogy a vásárlás időszakában a helyi önkormányzat felülvizsgálja az ingatlancímeket, vagy az építés során még nem is kezdeményezték a cím megállapítási eljárást, ezért a tulajdoni lapon olyan megjegyzések szerepelhetnek a címadatok helyett, mint pl.: “felülvizsgálat alatt”, vagy “címképzés alatt”.
Sok magyar csak későn kap észbe - az otthonbiztosítás fontos
Sok magyar csak későn kap észbe - az otthonbiztosítás fontos
Százból 25 magyart ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár sokan gondoskodnak otthonuk biztosítási védelméről, jó néhányan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk - derül ki egy friss kutatásából.
Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít
Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít
A lakástakarékok megszüntetése után sem kérhet mindenki csokot. Sőt, többször keresik a bankokat olyanok, akik vállalták, hogy három gyerekük lesz, megkapták a csokot, majd nem sokkal később elváltak. Márpedig akik nem hozzák a megígért gyerekszámot, azok nagy bajba kerülhetnek, és a bankok is csak reménykednek, hogy nem lesz a devizahitelezéshez hasonló összeomlás.