Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást 2746. oldal

Visszaigényelheti az 5%-os lakásáfát, aki CSOK-kal vesz új lakást

2020-10-16 10:35:10
Forrás: Portfólió

Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól a csökkentett, 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik - jelentette be Novák Katalin miniszter. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót


Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a családoknak most is segítsen a kormány, azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben "elértünk, megtartsuk, sőt igyekezzünk tovább bővíteni", és a koronavírus-járvány miatt ne kelljen visszalépni. A kormány ezért a családok védelmében több lépést - egy újabb családvédelmi akciótervet - tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz.

Novák Katalin szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, legyen olyan terület, ahol sokan el tudnak helyezkedni, és tisztességes munkával tisztességes fizetést kaphatnak. Kiemelte: a 2015-ben bevezetett csokkal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány csaknem 500 milliárd forinttal. A cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat - tette hozzá.

A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol - ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót.

INGATLANPIACOT ÉRINTŐ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Brutális lesz együtt a felturbózott Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró támogatás
Azzal, hogy a CSOK Plusz kedvezményes hitelkonstrukció a Falusi CSOK mellé is igényelhető lesz, elképesztő erős támogatás jöhet létre, különösen akkor, ha valaki ezeket még a Babaváró hitellel is kombinálja.
Átalakul a Babaváró, megszűnik a CSOK a nagyobb településeken 2024-től!
Átalakul a Babaváró, megszűnik a CSOK a nagyobb településeken 2024-től!
Gulyás Gergely a június 22-ei kormányinfón bejelentette, hogy érdemben átalakulnak a családtámogatások, lakástámogatások a jövő évtől. A változásban vannak jó hírek is: egyes támogatások összege megemelkedik, ugyanakkor a feltételek érdemben szigorodnak. Sőt, a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) a jövő évtől már nem érhetik el a jelenlegi formájában.
Lakástámogatások 2023-ban: Maradnak a kedvezmények, több pénz jut babaváróra
Lakástámogatások 2023-ban: Maradnak a kedvezmények, több pénz jut babaváróra
Már a parlament asztalán van a 2023-as költségvetési tervezet, amelyben a lakástámogatások 2023-ban kiemelt szerepet és keretet kapnak. Ez arra utal, hogy a lakáscélú kedvezmények a várakozásoknak megfelelően jövőre is elérhetőek lesznek. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a lakáspiacot érintő költségvetési kiadásokat vizsgálta meg.
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Felújítási támogatás – Novák: a költségek felét az állam fizeti
Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől: a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.