Kilencéves csúcson az ingatlanindex

Kilencéves csúcson az ingatlanindex

2016-02-10 12:53:16
Forrás: Napi.hu

Kilencéves csúcspontra emelkedett a GKI-MGYOSZ ingatlanindexe, a növekedés az előző negyedévhez képest és éves alapon is jelentős - ismertette ma sajtótájékoztatón a legfrissebb, januári felmérés eredményeit Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Az irodapiac kivételével az összes területen javultak a kilátások.


Lakáspiac

A januári felmérés azt mutatja, a piaci szereplők döntő többsége arra számít, hogy a kormányzati intézkedések Budapesten és környékén fejtik ki leginkább pozitív hatásukat - mondta Petz Raymund. A válaszadók döntő többsége jelentősen meglóduló lakásépítésre, a használt lakáspiacon is növekvő forgalomra és emelkedő árakra számít a lakáspiacon.

Forrás: GKI felmérésFővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index 2006-2016 MGYOSZ-GKI
 

Régóta a mélypont körül stagnált azok száma, aki egy éven belül lakásvásárlást, vagy építést terveztek, de a 2016-osa januári megkérdezés már markáns növekedést mutatott. A vásárlást, építést biztosra mondók száma  41 százalékkal nőtt, bár a válság előttihez képest még így is szerény ez a szám (22 ezer háztartás) - sorolta az elemzés eredményeit Petz Raymund.

Az ingatlanos cégek képviselői főként a budapesti használt lakáspiacon, ezen belül is az egyéb pesti - nem belvárosi és nem zöldövezeti - területeken várnak jelentős forgalomélénkülést.

Számítanak a használt lakás árak további markáns növekedésére is, a fővárosban átlagosan 5,8 százalékot prognosztizáltak, ezen belül a budai zöldövezet drágulása 10 százalék feletti, a pesti belvárosé 8-9 százalék körüli lehet. A budai családi házak és a budai panelek árszintje a várakozások szerint 7 százalék körül emelkedhet. A fővárosi új lakás piacon 8 százalék körüli áremelkedést valószínűsítettek a megkérdezettek.

Robbant a telekpiac

A lakáspiac fellendülésével  valósággal robbant az építési telekpiac, a budai agglomerációban már elindult élénküléshez az ország keleti és nyugati régiói is becsatlakoztak. A budai agglomerációban 10 százalékos áremelkedést jósoltak a válaszolók.

 

Forrás: GKI felmérés
A magyarországi ingatlanindexek részpiaconként 2006-2016

 

Az irodapiacon túlzott volt az optimizmus

Az üzleti ingatlanok piaca közül egyedül az irodapiaci index csökkent, ami arra utal, hogy túl optimisták voltak a korábbi prognózisok és a fejlődés lassabb ütemű lesz a vártnál - magyarázta a mutatót Petz Raymund.

Jó hír azonban, hogy a fővárosban minden területen  - bár különböző mértékben - csökkent a kihasználatlanság, s mind a bér- , mind a saját tulajdonú irodák iránt várhatóan tovább nő a kereslet.

Vidéken változatosabban alakult a kihasználatlanság, az ország nyugati felében 72 százalékról 75 százalékra nőtt az üresedés, a keleti régiókban a 67 százalékos telítettség 70 százalékra emelkedett.

Új jelenség a piacon, hogy a megkérdezettek több mint fele az irodabérleti díjak növekedését várja - emelte ki Petz Raymund.

Javultak a kilátások az üzlethelyiség-piacon, az ár és bérleti díj várakozások felfelé indultak, bár nem olyan határozottan, mint az irodapiacon, s a drágulást csak Budapesten jelezték a válaszadók.

Pozitív trendről tanúskodik a logisztikai ingatlanok szegmense a 2013-as mélyponthoz képest. Nő a kihasználtság, a fővárosi agglomerációban a 80 százalékot is eléri, a nyugati országrészben 83, keleten 67 százalékos arányt mértek. Ezen az alpiacon is a bérleti díjak növekedését jóslók voltak többségben a januári felmérésnél.

 

PIAC: INGATLAN ELŐREJELZÉSEK ÉS TENDENCIÁK
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Hasonló volt már, de ilyen még soha: rekordszinten az árat emelő eladók a lakáspiacon.Így még nem indult év a lakáspiacon, rekordszinten az árat emelő eladók aránya.Új forgatókönyvvel indították az évet a lakáseladók, rekordszintre nőtt a friss kínálatban árat emelők aránya. Így a korábbi évekkel ellentétben az év első heteiben emelkedtek a kínálati átlagárak, derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több 700 ezer hirdetés alapján vizsgálta azt, hogy 2016 óta az év első hat hetében hogyan változtatták az eladási árakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.
Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!
Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!
Az új lakások árának növekedésének irányába hat, hogy jelentősen változnak az energetikai követelmények hazánkban. A nagyobb enegiahatékonyság irányába mutató követelmények pedig jelentős költséggel járnak, amely az új lakások árában is érvényesülhet. 
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
Az adóhivatal legfrissebb adatai és az Otthontérkép elemzése alapján 2015-ben kevesebbet ért a fizetésünk az ingatlanpiacon, mint 2014-ben. Bár az elmúlt évben 3 százalékkal növekedett az átlag nettó jövedelem, az ingatlanárak azonban csaknem 14 százalékkal emelkedtek átlagosan. Napi.hu, 2016. március 31. csütörtök, 12:51
Lakást venne? Mutatjuk mire számíthat
Lakást venne? Mutatjuk mire számíthat
Jövőre folytatódhatnak a pozitív tendenciák a lakáspiacon, az idei több mint 30 százalékos növekedés után 2016-ban könnyen 180 ezer ingatlan is gazdát cserélhet 5-10 százalékos áremelkedés mellett - derül ki az Otthon Centrum (OC) összefoglalójából.