Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!

Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!

2017-07-12 13:46:11
Forrás: Portfolio.hu

Az új lakások árának növekedésének irányába hat, hogy jelentősen változnak az energetikai követelmények hazánkban. A nagyobb enegiahatékonyság irányába mutató követelmények pedig jelentős költséggel járnak, amely az új lakások árában is érvényesülhet. 


De nem csak a kész új lakást vásárlókat érinthetik a változások érzékenyen, hanem komoly hatással lehet a családi ház építését tervezőkre is. A szabályozásnak ráadásul a használatba vételi engedély megszerzésekor kell megfelelni, vagyis a most épülő vagy tervezés alatt álló házaknál különösen nagy figyelmet kell szentelni annak, hogy már jövőre sokkal szigorúbb energetikai szabályoknak kell megfelelni, 2021-től pedig az előbbiek mellett még 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani az épület energiaellátását. 

Mi változik?


Magán épületek esetében a saját forrásból épülő épületeknél 2017. december 31-ig még a hagyományos követelményszinteknek kell megfelelnie az energetikai előírások terén, a jövő év elejétől kezdve azonban már a költségoptimalizált követelmény szint lép életbe, vagyis az ez utáni dátummal használatba vételi engedélyeket megszerző ingatlanok esetében már szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie. Ez azt jelenti, hogy az épülő épületeknek sokkal alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk. Például a falazatuk esetében a korábbi 0,45 W/m2K U-érték követelmény 0,24 W/m2K-re csökken, a tetőknél és födémeknél pedig 0,25-0,3 W/m2K helyett 0,17 W/m2K az új elvárás, de szigorodás várható az ablakok energetikai követelményeit illetően is.

A jövőben pedig még további szigorodás várható az energetikai követelményekben, 2021-től közel nulla energiaigényű épület építhető, amely azt jelenti, hogy az összenergia igény meghatározásánál a költségoptimalizált előírásoknak kell megfelelni, de szintén követelmény, hogy legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell az épület energiaszükségletét biztosítani, olyannal, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, vagy a közelben előállított.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a változások nem csak a teljesen új beruházásokat érinthetik, hanem a felújításokat és bővítéseket is. Jelentős felújítások esetében szintén teljesíteni kell a költségoptimalizált követelményszintet, nem jelentős felújítás esetében pedig a kritériumot az új szerkezetnek kell tudnia. Annyi a könnyebbség, hogy felújításoknál 2021 után sem kell megfelelni a közel nulla energiaigényű épületek szabályainak.

 

Nehéz lesz megfelelni a szigorodó szabályoknak


A jövő évtől életbe lépő szabályoknak megfelelni vélhetően nem olyan nehéz, figyelni kell arra, hogy például milyen téglából, és mekkora szigeteléssel épül a ház, valamint a beépített ablakok is megfeleljenek a követelményeknek, mindössze a költségeket dobhatja meg a változás. A 2021-től életbe lépő szabályoknak történő megfelelés azonban még a nagy társasházak esetében is a korábbiakhoz képest nagy változást jelent, és komolyabb tervezést igényel, a megújuló energiaforrások kiépítése súlyos költségekbe kerülhet, ráadásul ezek elhelyezése is plusz területeket igényel. 

Ráadásul a helyzetet valószínűleg nem lehet csak azzal megoldani, hogy a házak távfűtésre térnek át. Bár a távhő valóban sokkal környezetkímélőbb megoldásnak számít, maga a távhő használata valószínűleg nem teszi teljesítetté a követelményeket, egyelőre ugyanis a Főtáv például 80 százalékban még gázt használ a hőelőállításhoz. Bár ezt a jövőben 50 százalékra kívánják csökkenteni, még ekkor is felmerül, hogy a távhő megfelel-e a fenti követelmény azon részének, mely szerint a megújuló energiát az épületben, az ingatlanon vagy mellett kell előállítani. Valószínűleg így a nagy projekteknek inkább napelemmel és napkollektorokkal, vagy geotermikus energia használatában kell gondolkodniuk.

Még nagyobb terhet róhat a fenti szabályozás a családi házat építőkre, ahol szintén nem kis költséget jelenthet a napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítése, ráadásul míg a nagyobb beruházások esetében az összköltségeket tekintve kisebb tételt jelentenek arányaiban a megújuló energiafelhasználással kapcsolatos rendszerek kiépítése, a családi házak esetében a költségeket nagyobb százalékban dobhatják meg.

 

Mire kell már most nagyon figyelni?


Piaci információink szerint, a fejlesztők közül többen inkább a minimum követelmény szintek teljesítésére törekednek a beruházásaik során, így a még idén elkészülő házak esetében még a régi követelményeknek megfelelően kerültek megépítésre a szerkezetek, míg a jövőre átadni tervezett projektek esetében az előírásoknak megfelelően már energiahatékonyabb ingatlanok épülnek meg. Összességében a vásárlóknak érdemes böngészni a műszaki leírásokat, illetve ha ebben nincs feltüntetve, akkor rákérdezni az épület energetikai jellemzőire is, a későbbiekben ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fizetünk majd fűtésre. 
 


De vevőként azért is nagyon érdemes megfelelően tájékozódni, mivel különösen kedvezőtlenül érintheti őket, ha a projekt csúszása miatt a használatba vételi engedély megszerzése tolódik, és például 2018 után készül el egy olyan ház, mely még a régi követelményeknek megfelelően épült. A csúszás pedig nem olyan elképzelhetetlen, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint például, már most is 1000 felett van azoknak a lakásoknak a száma, ahol egy évet is csúszik majd az átadás dátuma a tervezetthez képest.

Bár a megújuló energiaforrásokra vonatkozó szabályok csak 3 és fél év múlva lépnek életbe, azért a most még csak tervező asztalon létező projektekben történő vásárlás előtt érdemes szintén figyelni a változó szabályokra, mivel egy most még csak 2019-re tervezett ház, átadása ki tudja, mennyit csúszhat majd a kivitelezői kapacitás hiány miatt. Ezeket a szabályváltozásokat pedig nem lehet könnyen, egy kis extra szigeteléssel utólag orvosolni.

De a családi házat építőknek is megfelelő figyelmet kell szentelnie a változó szabályokra, itt ugyanis szintén komoly csúszások lehetnek, ha az építtető nem talál időben kivitelezőt a ház felhúzására, vagy a beruházás anyagi, vagy egyéb okból csúszik. Ráadásul a családi házat felhúzók körében még szintén jellemző, hogy a használatba vételi engedély már akár a beköltözésük után szerzik meg, a háznak azonban majd ebben az időpontban kell majd megfelelnie az energetikai követelményeknek.

PIAC: INGATLAN ELŐREJELZÉSEK ÉS TENDENCIÁK
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Hasonló volt már, de ilyen még soha: rekordszinten az árat emelő eladók a lakáspiacon.Így még nem indult év a lakáspiacon, rekordszinten az árat emelő eladók aránya.Új forgatókönyvvel indították az évet a lakáseladók, rekordszintre nőtt a friss kínálatban árat emelők aránya. Így a korábbi évekkel ellentétben az év első heteiben emelkedtek a kínálati átlagárak, derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több 700 ezer hirdetés alapján vizsgálta azt, hogy 2016 óta az év első hat hetében hogyan változtatták az eladási árakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
Az adóhivatal legfrissebb adatai és az Otthontérkép elemzése alapján 2015-ben kevesebbet ért a fizetésünk az ingatlanpiacon, mint 2014-ben. Bár az elmúlt évben 3 százalékkal növekedett az átlag nettó jövedelem, az ingatlanárak azonban csaknem 14 százalékkal emelkedtek átlagosan. Napi.hu, 2016. március 31. csütörtök, 12:51
Kilencéves csúcson az ingatlanindex
Kilencéves csúcson az ingatlanindex
Kilencéves csúcspontra emelkedett a GKI-MGYOSZ ingatlanindexe, a növekedés az előző negyedévhez képest és éves alapon is jelentős - ismertette ma sajtótájékoztatón a legfrissebb, januári felmérés eredményeit Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Az irodapiac kivételével az összes területen javultak a kilátások.
Lakást venne? Mutatjuk mire számíthat
Lakást venne? Mutatjuk mire számíthat
Jövőre folytatódhatnak a pozitív tendenciák a lakáspiacon, az idei több mint 30 százalékos növekedés után 2016-ban könnyen 180 ezer ingatlan is gazdát cserélhet 5-10 százalékos áremelkedés mellett - derül ki az Otthon Centrum (OC) összefoglalójából.