Lakást adna el? - Jó hírünk van

Lakást adna el? - Jó hírünk van

2015-11-29 21:43:06
Forrás: Napi

Folytatódott a lakásárak emelkedése, az FHB Lakásárindexe 2015 második negyedévében 184,2-re emelkedett az év eleji 179,36-ról, ez 2,7 százalékos nominális, és 1,7 százalékos reál áremelkedés - derül ki az FHB legújabb elemzéséből. Az árak a másfél éve tartó általános növekedés ellenére még nem érték el a válság előtti szintet.


A drágulás több mint egy éve folyamatos, a második negyedévben ugyanakkor nem sikerült megismételni az előző negyedév kiugró, 6 százalékos árnövekedését, az emelkedés mértéke a második negyedévben visszatért a korábbi 2-3 százalékra. Az első negyedév kimagasló eredménye részben azonban azzal is magyarázható, hogy az FHB Index összeállításakor a Nemzeti Eszközkezelő (NET) által végrehajtott tranzakciók kikerültek az adatbázisból, míg a korábbi években ezek az adatok között szerepeltek.

Összességében a felívelés kezdete óta eltelt több mint egy évben - 2014 áprilisától 2015 júniusáig - a lakásárak nominálisan 14,9 százalékkal, reálértelemben pedig 14,6 százalékkal drágultak - olvasható az FHB Lakásárindexében.

Forrás: FHB Lakásárindex
 

A lakáshitelek piaca továbbra is erős, sőt 2015 harmadik negyedévben az előzőekhez képest is jelentősen bővült. A kihelyezett forint lakáshitelek értéke a negyedévben meghaladta a 110 milliárd forintot, ami 43,5 százalékos emelkedés a második negyedévhez képest. Szeptemberben a lakáshitel kihelyezés túllépte a 40 milliárd forintos értékhatárt, de az előző hónapban is stabilan 30 milliárd forint felett alakult.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja tovább csökkent az idei év harmadik negyedévében is. 2015 szeptemberében a lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíja folyósításkor 5,6 százalék volt, és szintén ugyanezen a szinten állt a szerződéses összeggel súlyozott átlagos évesített kamatláb.

A lakáspiac lendülete több mint egy éve tart, ennek köszönhetően a tavaly gazdát cserélt ingatlanok száma meghaladta a 100 ezret, amire már nagyon régen nem volt példa, idén pedig az ingatlanközvetítő hálózatok előrejelzése szerint 150 ezer ingatlan adásvételére számíthatunk, ami megfelel a 2008-ban mért értéknek. A várakozások szerint a jövőben az élénkülés tovább folytatódhat, a tranzakciók száma növekedhet, ami további pozitív hatással lehet az árakra is.

Növekvő árak országszerte

A fordulat lassan minden területi szegmenshez elér, 2015-ben csaknem az ország egészére jellemző a lakáspiaci növekedés. Élen jár Közép-Magyarország, ahol az idei év eddigi árnövekedése meghaladhatja a 17 százalékot. Az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon ugyancsak jelentős a drágulás, bár itt némileg árnyalja a képet a NET tranzakciók kiszűrése az adatok közül, így a valós változás kisebb a fenti számnál.

A legkisebb növekedésre a Közép-Dunántúl lakáspiaca számíthat, de még itt is közel 9 százalékos javulásra számíthatunk idén. A régiós bontással ellentétben a különböző település típusok között még mindig akad, ha nem is jelentős csökkenést, de stagnálást mutató. A nagyközségeket kivéve azonban a többi településfajtánál már erős árnövekedéssel lehet számolni. A legnagyobbra Budapest számíthat, 17,1 százalékkal, de a községek és megyeszékhelyek esetében is meghaladhatja a 10 százalékot az áremelkedés. Fontos azonban kiemelni, hogy mivel az idei évben az adatok között nem szerepelnek a NET vásárlásai, ezért a növekedés a fent említettnél alacsonyabb lehet, különösen a községekben, ahol a korábbi években nagyobb arányt képviseltek az eszközkezelős adásvételek.

Forrás: FHB Lakásárindex
 

 

Kétsebességű konszolidáció

A válság évei úgy tűnik, jóval kevésbé viselték meg Budapest drágább kerületeit, ezekben kisebb mértékű volt az árcsökkenés, mint az olcsóbbakban. Számos kerületben - főként a korábban is magasabb árú lokációkban - a jelenlegi árak meghaladják a 2008-as szintet is. Ugyanakkor az olcsóbb, áresését elszenvedő helyszíneken az árak még messze elmaradnak a válság előttitől.

A fővárosi kerületekben megfigyelt tendenciák a megyékre is igazak. A drágább helyszíneket jóval kevésbé érintette a válság, sőt a nyugati megyék kivételezett helyzetben vannak, itt a válság éveiben is növekedtek az árak. Az ellenpólust Észak- és Kelet-Magyarország megyéi képviselik, ahol a legkisebb árakhoz a legnagyobb zuhanás társult. Számos megyében a jelenlegi lakásárszintek meghaladják a válság előttit, ezek közé főként a nyugat-magyarországi megyék tartoznak, míg a keletiekben nagyobb a 2008-as árakhoz viszonyított különbség.

Ezeket a tendenciákat figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy az új időszakot a kétsebességű talpra állás jellemzi. A kedveltebb lokációkban az árak gyorsan konszolidálódnak, és a lakásépítések száma hamarosan emelkedhet. Azokon a helyeken, ahol a lakosok jövedelmi nehézségekkel küszködnek, elhúzódó és lassú fordulatra lehet számítani.

PIAC: INGATLAN ELŐREJELZÉSEK ÉS TENDENCIÁK
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Rekordszinten az árat emelő eladók aránya
Hasonló volt már, de ilyen még soha: rekordszinten az árat emelő eladók a lakáspiacon.Így még nem indult év a lakáspiacon, rekordszinten az árat emelő eladók aránya.Új forgatókönyvvel indították az évet a lakáseladók, rekordszintre nőtt a friss kínálatban árat emelők aránya. Így a korábbi évekkel ellentétben az év első heteiben emelkedtek a kínálati átlagárak, derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely több 700 ezer hirdetés alapján vizsgálta azt, hogy 2016 óta az év első hat hetében hogyan változtatták az eladási árakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.
Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!
Szigorodó energetikai szabályok, dráguló építkezések!
Az új lakások árának növekedésének irányába hat, hogy jelentősen változnak az energetikai követelmények hazánkban. A nagyobb enegiahatékonyság irányába mutató követelmények pedig jelentős költséggel járnak, amely az új lakások árában is érvényesülhet. 
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
A mi szintünk Románia - Ennyit ér a pénzünk az ingatlanpiacon
Az adóhivatal legfrissebb adatai és az Otthontérkép elemzése alapján 2015-ben kevesebbet ért a fizetésünk az ingatlanpiacon, mint 2014-ben. Bár az elmúlt évben 3 százalékkal növekedett az átlag nettó jövedelem, az ingatlanárak azonban csaknem 14 százalékkal emelkedtek átlagosan. Napi.hu, 2016. március 31. csütörtök, 12:51
Kilencéves csúcson az ingatlanindex
Kilencéves csúcson az ingatlanindex
Kilencéves csúcspontra emelkedett a GKI-MGYOSZ ingatlanindexe, a növekedés az előző negyedévhez képest és éves alapon is jelentős - ismertette ma sajtótájékoztatón a legfrissebb, januári felmérés eredményeit Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Az irodapiac kivételével az összes területen javultak a kilátások.